Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς εκπλειστηριάζει το εργοστάσιο Δεσύλλα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΣΥΛΛΑ
30 Οκτωβρίου 2023 / 18:31
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το ελληνικό Δημόσιο είχε την εντολή να το προστατεύσει. Να το ανασκάψει για να αποκαταστήσει τον ιστορικό χώρο της παλιάς πόλης των Κερκυραίων. Να διατηρήσει κτήρια και μηχανήματα, μετατρέποντας το σε μουσείο βιομηχανικής ιστορίας. Δεν έκανε τίποτα από αυτά. Το εργοστάσιο Δεσύλλα έγινε μια μαύρη τρύπα από την ημέρα που σταμάτησε να λειτουργεί!

ΑΘΗΝΑ. Και ξαφνικά μια στοιχειωμένη ιστορία ξαναβγαίνει στην επικαιρότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς εκπλειστηριάζει το εργοστάσιο Δεσύλλα. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Γριμμάνη στο newmoney.gr, που αναπαράχθηκε στην Κέρκυρα, η επισπεύδουσα προχωράει με αφορμή οφειλή των ιδιοκτητών του γηπέδου και του παλιού εργοστασίου ύψους 500 χιλ. Η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό, που ορίστηκε για τη μεθεπόμενη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, ανέρχεται στα 8,23 εκατ. Ποσόν που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν υψηλό, δεδομένου ότι το γήπεδο, τα κτήρια και ο εξοπλισμός του εργοστασίου υποτίθεται πως έχουν το ενδιαφέρον του ελληνικού Δημοσίου ως αρχαιολογικός αλλά και διατηρητέος χώρος με βάση την σύγχρονη, βιομηχανική ιστορία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney, η «Αλέξανδρος Δεσύλλας Ξενοδοχειακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», σε βάρος της οποίας στρέφεται ο πλειστηριασμός, έχει περάσει από ετών σε συμφέροντα των οικογενειών που ελέγχουν και τη ναυτιλιακή Eleston. Στο Δ.Σ. της εταιρείας, η οποία εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, πρόεδρος είναι ο Γιάννης Περρωτής, επικεφαλής του Ομίλου Άτρια, που διαχειρίζεται και συμμετέχει σε επενδύσεις real estate, ενώ θέσεις μελών κατέχουν οι Βασίλης Κέρτσικοφ, Λασκαρίνα Καρασταμάτη, Βασίλης Χατζηελευθεριάδης και Μ. Αγγελή.

Τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στην έκθεση εκτίμησης, «όσον αφορά στη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου. Εξαιρούνται έξι διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695 τ.μ. Από την έκταση των 36.736 τ.μ., τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των έξι διατηρητέων». Άρα θεωρείται εκμεταλλεύσιμη η έκταση 16.005 τ.μ. Σύμφωνα με Πολεοδομικό Σχεδιασμό, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,40, ποσοστό κάλυψης 70% και επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρα. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις προβλέπουν κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες και εκπαίδευση. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης οικιστικού ή άλλου συγκροτήματος σε έκταση 16 στρεμμάτων, σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν άλλα ελεύθερα οικόπεδα, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Για να συμβούν αυτά η Αρχαιολογία στην Κέρκυρα θα πρέπει να βεβαιώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές χωρίς να αποδώσουν ό, τι η αρχική πρόβλεψη θεωρούσε. Την ύπαρξη δηλ. εκεί του λιμανιού του Αλκινόου. Ενώ βεβαίως ενδιαφέρον θα έχει η εκτίμηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων για την τύχη των κτηρίων και του εξοπλισμού του εργοστασίου, που κηρύχτηκαν διατηρητέα με διαδοχικές αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη και Θάνου Μικρούτσικου.

Πέραν όμως των αρχαιολογικών εκτιμήσεων και αποφάσεων, η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ευρύτερη πόλη της Κέρκυρας που τώρα εκτελείται θα πρέπει να ορίσει και τις πλέον επικαιροποιημένες πολεοδομικές δυνατότητες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Μέρος του εργοστασίου σε λειτουργία στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.