Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Τάκη Μεταλληνού στην Πλακάδα

ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
05 Οκτωβρίου 2023 / 19:51
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκπρόσωποι της στασιμότητας του παρελθόντος Υδραίου και Πουλημένος. Αλλάζουμε ρότα!»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα "βέλη" του, τόσο προς τη Μερόπη Υδραίου όσο και προς τον Στέφανο Πουλημένο εξαπέλυσε  ο υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Τάκης Μεταλληνός, επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε Ρότα», ο οποίος έκανε χθες την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα (Σκαλινάδα).

«Δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, πολιτικά συνέταιροι, μαλώνουν για το ποιός θα είναι χειρότερος για την Κέρκυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας ή θα επιστρέψουμε στη στασιμότητα και αναποτελεσματικότητα του προσφατου και του απώτερου παρελθόντος» 

Η ομιλία του Τακη Μεταλληνού

Κερκυραίες, κερκυραίοι, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες, Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την αποψινή παρουσία σας στην κεντρική συγκέντρωση της παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα». Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση, τον αγώνα και τα καλά σας λόγια σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που πραγματοποιήσαμε. Μια προεκλογική εκστρατεία που έγινε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, τις αξίες του αστικού πολιτισμού, την εντιμότητα, την 2 ευπρέπεια και πάνω απ’ όλα τον διάλογο με τους πολίτες. Λυπούμαστε πραγματικά που τέτοιου είδους αντεγκλήσεις δεν έλειψαν από κάποιους. Ευτυχώς όχι εναντίον μας.

Γνωρίζετε όλοι ότι ο συνδυασμός μας ήταν από τους πρώτους που συνεστήθη και απευθύνθηκε στους πολίτες της Κέρκυρας ως ανεξάρτητος. Με ρωτούσαν αρκετοί φίλοι, γιατί αποφάσισα να εκτεθώ και να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου. Η απάντηση έρχεται αβίαστα μετά από όλα όσα ζήσαμε τον τελευταίο καιρό:

Τους απαντώ: Είστε ικανοποιημένοι από την εικόνα της πόλης και των χωριών μας; Μπορείτε να κυκλοφορήσετε άνετα με το αυτοκίνητό σας και να βρείτε να παρακάρετε; 3 Σας κόβεται συχνά το νερό στο σπίτι και το μαγαζί σας; Βρίσκετε παιδική χαρά στη γειτονιά σας να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια σας; Σας αρέσουν τα κοντέινερ για αίθουσες νηπιαγωγείου; Βρίσκετε εύκολα και φτηνά σπίτι για να νοικιάσετε; Ψάχνετε αθλητικές υποδομές να αθληθείτε; Σας αρέσει η κατάπτωση στα ήθη και τα έθιμα της Κέρκυρας;

Η αρνητική απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, έκαναν εμένα και τους υποψηφίους της παράταξής μας, να πούμε ότι ήλθε η ώρα να Αλλάξουμε Ρότα! Να Αλλάξουμε Ρότα ως πόλη, ως ύπαιθρος, ως Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Για να γίνουμε ξανά ως κοινωνία, μια γροθιά! Για να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας. Για να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι για την πόλη μας και τα χωριά μας. Για τον αστικό και τον λαϊκό πολιτισμό που μας ξεχωρίζει από κάθε άλλη γωνιά της χώρας. Για να μπορούμε να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν χωρίς να ντρεπόμαστε για τα μίζερα αποτελέσματα της διαχείρισής μας. Πρέπει να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ!

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις, την πείρα και το ταλέντο όλων μας.

Να τα συνταιριάξουμε για την άνοδο και την ανάπτυξη αυτού εδώ του τόπου. Δυστυχώς, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να πράξουν κάτι τέτοιο. Αν ήταν, θα παρουσίαζαν τις ιδέες και το πρόγραμμά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, ήταν η πρώτη φορά που είδα εκλογές να διεξάγονται χωρίς πρόγραμμα! Χωρίς πολιτικές προτάσεις. Χωρίς οι ιδέες του ενός να αντιπαρατίθενται στις ιδέες του άλλου. Οι εκλογές μετατράπηκαν σε πασαρέλα! Χαμογελαστές φωτογραφίες των επικεφαλής με τους υποψηφίους και από εκεί και πέρα τίποτε!

Και δε φτάνουν αυτά! Τολμούν να λασπολογούν με μικροπολιτικές συμπεριφορές εναντίον μας λέγοντας ότι ο συνδυασμός μας θα στηρίξει τον έναν η τον άλλο στο δεύτερο γύρο! ΜΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ στο δεύτερο γύρο γιατί ο κερκυραϊκός λαός θα μας εμπιστευτεί!

ΕΞΑΛΛΟΥ έθεσα τον εαυτό μου ως υποψήφιο δήμαρχο επειδή θεωρώ ανίκανη, αδύνατη και αναποτελεσματική την παρούσα δημοτική αρχή. Τερτίπια τέτοιου είδους δεν μας αγγίζουν και δεν παίζουμε παιχνίδια εν κρυπτω από τους πολίτες. Ήμασταν οι μόνοι ως παράταξη που βγήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα και κάναμε έκκληση για debate. Να παρουσιαστούν όλοι οι επικεφαλής σε μια ή περισσότερες εκπομπές και να διασταυρώσουν τις πολιτικές τους προτάσεις. Φωνή βοώντος! Κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Μήπως όμως αυτό ακριβώς επιθυμούσαν από την αρχή; Να μην δεσμευθούν για τίποτε απολύτως;

Ζητάει η απερχόμενη Δήμαρχος στους πολίτες να την ξαναψηφίσουν. Δεν λέει όμως τι ακριβώς θέλει να κάνει από αυτά που δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια. Θέλει ο πρώην Νομάρχης - και πρώην προϊστάμενός της - να πάρει τον Δήμο αλλά δεν ξέρουμε γιατί! Τί ακριβώς θέλει να αλλάξει; Γιατί κατεβαίνει στις εκλογές; Τι δεν του αρέσει και πώς προτείνει να το αλλάξει; Σε τί δεσμεύεται; Σε τίποτε!

Αποδεικνύουν μόνοι τους, ότι αποτελούν τη διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος! Ο ένας επιχειρώντας δήθεν «εξ αρχής» όταν το 2019 μας έλεγε ότι η Μερόπη θα ήταν η καλύτερη δήμαρχος Η άλλη με την προτροπή «να μη γυρίσει η Κέρκυρα στο χθες» χωρίς να βλέπει τις χθεσινές της ελλείψεις. Μόνο που το χθες της Κέρκυρας, είναι αυτοί οι δύο.

Ήρθε η ώρα να «Αλλάζουμε Ρότα»! Μαζί θα το πετύχουμε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Για να το πετύχουμε όμως θα πρέπει να έχουμε έναν οδικό χάρτη, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πράξεων, πρωτοβουλιών και έργων.

Είναι το πρόγραμμά μας, το οποίο σας καταθέτουμε για άλλη μια φορά απόψε: Όλα ξεκινούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Θα αρχίσω λοιπόν από την κύρια αλλαγή που θα πρέπει να γίνει σε αυτές, την αποκέντρωσή τους! Τρείς αντιδήμαρχοι, αναλαμβάνουν τις συνολικές ανάγκες του βόρειου, κεντρικού και νότιου τομέα του Δήμου. Εννοείται ότι οι αντιδήμαρχοι των Διαπόντιων Νησιών ενισχύουν τη θέση και τις δυνατότητες παρέμβασής τους. Ενισχύουμε οικονομικά την αυτοτέλεια των χωριών μας. Τους παρέχουμε τη δυνατότητα να λύνουν άμεσα τα προβλήματα καθημερινότητας. Φέρνουμε τις υπηρεσίες πιο κοντά τους. Αναβαθμίζουμε το ρόλο των τοπικών συμβουλίων.

Όπως γνωρίζετε, εκτός από μέλος του δημοτικού μηχανισμού, είχα την τιμή για αρκετό διάστημα να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου ως πρόεδρος του σωματείου. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν η κεφαλή του Δήμου, δεν αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως πολύτιμους συνεργάτες. Αυτοί είναι που θα τρέξουν τις πολιτικές κατευθύνσεις. Που θα αντιμετωπίσουν τις υπηρεσιακές προκλήσεις. Που θα έλθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Δημότη. Θα πρέπει λοιπόν να έχουν τη στήριξη και συνεργασία του Δημάρχου. Την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας. Χωρίς φατρίες και αποκλεισμούς. Το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη συνταξιοδότηση, την παραίτηση ή την απομάκρυνση δεκάδων υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.

Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η ανυπαρξία Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας. Γεγονός που εμποδίζει τόσο την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων όσο και την πρόσληψη νέων μόνιμων στελεχών. Η ύδρευση και η αποχέτευση, ήταν και παραμένουν οι κύριες υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης. Διεκδικούμε από την πολιτεία την οριστική επίλυση του υδρευτικού για ποιοτικό νερό σε όλους. Αναρωτιόμαστε αν είναι αλήθεια ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες για το έργο των φραγμάτων πάνε ξανά στις καλένδες.

Τα χωριά μας έχουν ανάγκη από ποιοτικό πόσιμο νερό, χωρίς αυτό να κοστίζει μια περιουσία. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πλούσιος και πρέπει να αξιοποιηθεί. Η πόλη διαθέτει ένα αρχαίο υδρευτικό σύστημα, τόσο διάτρητο που το 50% του νερού χάνεται από την πηγή μέχρι τον καταναλωτή! Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ύδρευσης, αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να δοθεί στην πόλη. Δεκαετίες τώρα ακούμε για μονάδες αποσκλήρυνσης στη Χρυσηίδα που θα προσφέρουν ποιοτικό νερό στην πόλη και τα περίχωρα αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, ο βιολογικός καθαρισμός, θα πρέπει να συντηρηθεί για να μην καταρρεύσει και να εκσυγχρονιστεί για να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να σταματήσουν να είναι μεγαλοοφειλέτες στην επιχείρηση και οι συμπολίτες μας με χρέη του παρελθόντος θα πρέπει να βοηθηθούν στον διακανονισμό των οφειλών τους. Η εργασιακή ειρήνη θα πρέπει να επανέλθει στη ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους και σημασίας, δεν διοικείται με φράξιες και αποκλεισμούς στελεχών. Η καθαριότητα είναι ο έτερος μεγάλος πυλώνας της καθημερινότητάς μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το νησί μας, εξακολουθεί να αποτελεί θηλιά στο λαιμό των δημοτών. Το έκτακτο μέτρο της μεταφοράς των σύμμεικτων απορριμμάτων εκτός νησιού έχει καταστεί μόνιμο και ρίχνει 17 εκατομμύρια το χρόνο στις χωματερές.

Από αυτά, μόνο τα 5 είναι ανταποδοτικά τέλη. Τα υπόλοιπα βγαίνουν από τους κωδικούς που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα τεχνικά αλλά και την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υποδομών, των κατασκηνώσεων, της αναβάθμισης του Βίδο, του εκσυγχρονισμού των δημοτικών υπηρεσιών. Πρέπει να σταματήσουν οι συνεχείς αναθέσεις σε ιδιώτες. Και μάλιστα για έργο που μπορεί να κάνουν μόνιμοι υπάλληλοι. Η προχειρότητα και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κεντρική διοίκηση, να της αφαιρέσει τη διαχείριση της δημοπράτησης και λειτουργίας του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των 15 απορριμμάτων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την τελική λύση.

Δεν υπήρξε καμία πρόοδος για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, στην αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Τα απορριμματοφόρα συνεχίζουν να μαζεύουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων μαζί με τα σύμμεικτα. Απογοητεύονται έτσι ακόμη και εκείνοι που επιμένουν να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εκπαίδευσης του κοινού ή δημιουργίας ουσιαστικών κινήτρων για την ανακύκλωση στην πηγή

Έχουν κλείσει όλα τα «πράσινα σημεία και γωνιές» που λειτουργούσαν από εθελοντές. Ο Δήμος επιμένει να κρατά ομήρους δεκάδες συμβασιούχους συμπολίτες μας, χωρίς να προωθεί τη μονιμοποίησή τους στην πλέον ευαίσθητη υπηρεσία. Ο Δήμος πρέπει να Αλλάξει Ρότα και να μετατρέψει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε προτέρημα ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Να αποτελέσουμε παράδειγμα για όλη τη χώρα από μια πόλη με ξεχωριστό πολιτισμικό παρελθόν.

Χρειαζόμαστε σύγχρονο και εφαρμόσιμο Κανονισμό Καθαριότητας, που θα σέβονται και οι πολίτες αλλά και ο Δήμος ως προς τις υποχρεώσεις του. Εξασφαλίζουμε καθαριότητα παντού. Ποιότητα ζωής και καθημερινότητα. Ένα διαρκές κυκλοφοριακό έμφραγμα χαρακτηρίζει την πόλη της Κέρκυρας και τις εισόδους από Βορά και Νότο.

Η κατάσταση αυτή έχει τη «σφραγίδα» της Μερόπης Υδραίου και του Στέφανου Πουλημένου. Αναρωτιόμαστε τι διαφορετικό θα πράξει η κυρία Υδραίου διεκδικώντας μια πενταετή ανανέωση της θητείας της, όταν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έκανε τίποτε για την επίλυση του κυκλοφοριακού στην πόλη και τις εισόδους της.

Ως παράταξη προτείνουμε: α) να δημιουργηθούν περιφερειακά πάρκινγκ που θα δέχονται τον φόρτο των οχημάτων τα οποία επιχειρούν καθημερινά να εισέλθουν στην πόλη. β) να δρομολογηθούν mini bus που θα έχουν αποκτηθεί από τον Δήμο ή θα έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των εποχούμενων. γ) να εξασφαλιστούν μόνιμες θέσεις για τους κατοίκους, επιτρέποντας στην παλιά πόλη να παραμείνει ζωντανή και λειτουργική. δ) να διαμορφωθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και ήπια κυκλοφοριακά μέτρα, που θα επιτρέπουν στον κύριο όγκο των οχημάτων να παραμείνει εκτός των «τειχών».

Τι να περιμένει κάποιος από τον κ. Στέφανο Πουλημένο για την επίλυση του κυκλοφοριακού όταν ως Νομάρχης με Αντινομάρχη Χωροταξίας την κυρία Υδραίου: α) δεν προχώρησε την επέκταση του πολεοδομικού ιστού της πόλης, προσφέροντας δημόσια γη και νέες κατοικίες στην ασφυκτιούσα πόλη; β) δεν υλοποίησε υφιστάμενη μελέτη με ολοκληρωμένες απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία της μικρής και μεγάλης παράκαμψης που θα έδινε τη δυνατότητα κυκλοφοριακής αποφόρτισης του κέντρου της πόλης με άμεση σύνδεση του άξονα βορά – νότου; γ) δεν υλοποίησε καμία παράκαμψη στον άξονα που θα έλυνε προβλήματα και θα αύξαινε κατακόρυφα την ασφάλεια του οδικού δικτύου;

Η πόλη και ο Δήμος συνολικότερα, θα πρέπει να κινηθούν ριζοσπαστικά με φαντασία και αποτελεσματικότητα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Οι πεζοδρομήσεις έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη και να πολλαπλασιάσουν τον τζίρο των καταστημάτων. Τα όποια μέτρα τον Αύγουστο, μπορούν να καταστούν αποτελεσματικά. Θα πρέπει όμως να 20 προετοιμαστεί εκτενώς τόσο ο δημοτικός και αστυνομικός μηχανισμός όσο και οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν μπορεί ο αποκλεισμός της πόλης να αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα που εξαγγέλλεται ένα βράδυ για να υλοποιηθεί το επόμενο πρωί.

Στη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να μπει τάξη. Η άναρχη εξάπλωσή τους, δεν σέβεται τον χαρακτήρα της πόλης, δεν βοηθά τη λειτουργία της και τελικά γυρνά «μπούμεραγκ» στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Η ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, θα αποτελέσει εργαλείο εύρυθμης λειτουργίας, επίλυσης προβλημάτων και αποφυγής εντάσεων, όπως είδαμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το ζήτημα της μουσικής.

Η καλώς νοούμενη ανοχή μεταξύ καταστηματαρχών και κατοίκων θα πρέπει να επανέλθει. Μαζί με αυτήν θα επανέλθει και η εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού κέντρου που πρέπει να μείνει ζωντανό! Θα συντάξουμε Κανονισμό Λειτουργίας της πόλης που θα αποτελέσει και το Σύνταγμα λειτουργίας της.

Η Κέρκυρα είναι μια αρχόντισσα η οποία θα πρέπει να αισθάνεται όμορφη στην καθημερινότητά της. Η τοποθέτηση του κατάλληλου δημοτικού φωτισμού, η χρήση περισσότερων πεζοδρομίων, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η διεκδίκηση ερειπωμένων κτηρίων που μπορούν να μετατραπούν σε στολίδια, όπως το κτήριο Ασάνη, δίπλα από το ιστορικό Σαν Τζιάκομο, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητές μας. Με το ιστορικό κτήριο του Φοίνικα να κείτεται ερειπωμένο και το απέναντι κτήριο Πετσάλη να κινδυνεύει με κατάρρευση. Ξέρω τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν με την αρχαιολογική υπηρεσία και τους εργολάβους. Η αδυναμία όμως να ξεπεραστούν μετά από τόσα χρόνια, αποδεικνύει ανικανότητα. Η δημιουργία ευέλικτου φορέα διαχείρισης και υλοποίησης έργων που προβλέπει για την παλιά πόλη η Σύμβαση του ΥΠΠΟ με την Ουνέσκο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ολοκλήρωση πολλών παρεμβάσεων.

Η Κέρκυρα είναι ταυτισμένη με τον πολιτισμό της. Ο πολιτισμός αυτός, δεν είναι ένα αποστεωμένο απομεινάρι του παρελθόντος και ένα στείρο τουριστικό ντεκόρ αλλά τμήμα της καθημερινότητας των κερκυραίων και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πρέπει να αναδειχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική δομή της πόλης. Η μουσική της παράδοση. Οι φιλαρμονικές, Τα ωδεία, Η χορωδιακή τέχνη, Οι εικαστικές σχολές Η εκκλησιαστική παράδοση.

Το πολιτιστικό αποτύπωμα της Κέρκυρας επεκτείνεται στη μοναδική λαογραφία των χωριών μας, τις ενδυμασίες, τα τραγούδια και τα ακούσματα που αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, από χωριό σε χωριό δημιουργώντας μια πολύχρωμη πολιτισμική κληρονομιά που οφείλει και πρέπει να μείνει ζωντανή.

Για τη στήριξη του κερκυραϊκού πολιτισμού, προτείνουμε μια σειρά μέτρων που αφορούν: Στη σύνδεση του πολιτισμού με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Δημιουργούμε δεκαήμερα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αναπτύσσονται την περίοδο των Χριστουγέννων, της αποκριάς, του Πάσχα. 

- Προχωράμε στη δημιουργία ενός οργανισμού «ομπρέλα» κάτω από τον οποίο θα συνεργάζεται το σύνολο των πολιτιστικών φορέων του τόπου.

- Θέσπιση πολιτιστικού τέλους στους επισκέπτες του νησιού κατά την άφιξή τους στις πύλες εισόδου, με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων και την οργάνωση μόνιμων διεθνών πολιτιστικών δράσεων που θα αξιοποιούνται και από τους φορείς του τουρισμού, επιστρέφοντας την ποιοτική αξία του τέλους.

- Κατάθεση φακέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ανακήρυξη της Κέρκυρας ως νησί μουσικής.

- Θεσμοθέτηση Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών.

- Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου με βάση διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με παράλληλη δημιουργία θεατρικού Μουσικού Πάρκου.

- Αξιοποίηση κάθε πρόσφορου τρόπου για την αναστύλωση του Θεάτρου του Φοίνικα με παράλληλη ένταξη του Κτηρίου Πετσάλη στην οριοθέτηση πολιτιστικού πάρκου.

- Άμεση δημιουργία θερινού κινηματογράφου σε κατάλληλο δημοτικό χώρο.

- Άμεση ανακατασκευή των υπαίθριων θεάτρων «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό και «Νίκος Κούρκουλος» στην Παλαιοκαστρίτσα.

- Θεσμοθέτηση της βαρκαρόλας ως δρώμενο με εμπλοκή όσων φορέων μπορούν να επαναφέρουν την παλιά της αίγλη.

- Επαναφέρουμε την αληθινή παράδοση στα έθιμα του κερκυραϊκού Πάσχα, τα οποία έχουν τουριστικοποιηθεί. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και τα λαογραφικά έθιμα δεν είναι τσίρκο. Συνδέουμε τον πολιτισμό με την ποιοτική ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Η τουριστική οικονομία προχωρά στον αυτόματο. Προτείνουμε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης με την εμπλοκή του Δήμου, της Περιφέρειας, των επαγγελματικών φορέων του τουρισμού και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Να συνεργαστούν όλοι για την εκπόνηση συνολικής τουριστικής μελέτη η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού βραχυπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα.

Ομάδα με την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια να εξετάσει την φέρουσα δυνατότητα της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας. Να αποφασίσουμε τις προτεραιότητες που θα δοθούν την επόμενη πενταετία, εικοσαετία, τριαντακονταετία. Με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας. Έτσι εργάζονται οι σοβαροί τουριστικού προορισμοί.

Να δημιουργηθεί μόνιμο πολιτιστικό καλεντάρι. Με εκδηλώσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο. Ο ξεχωριστός αρχιτεκτονικός και λαογραφικός πλούτος των χωριών μας, να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στις τουριστικές εκθέσεις.

Να προστατευθεί ο κερκυραϊκός ελαιώνας ως μοναδικό μοτίβο της εικόνας του νησιού αλλά και να δημιουργηθούν πιλοτικά προγράμματα παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου που θα απορροφούνται από τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία. Αλλάζουμε Ρότα και προχωράμε με τάξη και πρόγραμμα, χωρίς παλινωδίες και κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού. Φροντίζουμε την καθημερινότητα στις γειτονιές της πόλης και καλύπτουμε τις ξεχωριστές ανάγκες τους. Η πίεση της κοινωνίας, οδήγησε ασμένως τη δημοτική αρχή στην εφαρμογή της ανάπλασης του Άλσους της Γαρίτσας.

Εντός έργου που ανέμεναν οι δημότες της Κέρκυρας εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, η έλλειψη διαλόγου με την κοινωνία, οδήγησε στις γνωστές συγκρούσεις με αυτήν. Οι κάτοικοι αγωνίστηκαν και τελικά νίκησαν. Το αποτύπωμα της διαμάχης όμως παρέμεινε. Οι παρεμβάσεις στο Άλσος φαίνεται ότι σχεδιάστηκαν πρόχειρα. Δεν θα διατηρηθούν στο χρόνο. Τα φυτά που μπήκαν στο χώρο είναι ακατάλληλα. Καλύπτονται από τη σκιά των δέντρων και σύντομα θα μετατραπούν σε βάτο ή θα μαραθούν. Οι πτώσεις κλώνων και δέντρων αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του σχεδιασμού που ακολουθήθηκε.

Οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές και εμπόδισαν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά να βρουν διέξοδο ψυχαγωγίας για ολόκληρο το καλοκαίρι. Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε Ρότα», προτείνει μια συνολική αναβάθμιση του προαστίου της Γαρίτσας, ο ρόλος του οποίου είναι μοναδικός για την πόλη της Κέρκυρας.

- Να γίνει άμεση παραχώρηση της παραλιακής ζώνης. Είναι πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει να κλείσει άμεσα. Να οριοθετηθεί η ζώνη λειτουργίας του ιστορικού ΝΑΟΚ.

- Η πόλη της Κέρκυρας και οι χιλιάδες πολίτες να βρουν διέξοδο για τα μπάνια τους στη Γαρίτσα. Η περιοχή του Ανεμόμυλου και η πλαζ του Μον Ρεπό οφείλουν να αναβαθμιστούν και μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να φιλοξενήσουν πλάζ προσβάσιμες σε όλους.

- Η εικόνα της Παλαιόπολης, δεν τιμά κανέναν. Με προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΠΠΟ να την καταστήσουμε επίκεντρο της πολιτιστικής λάμψης της πόλης. Το κτήμα του Μον Ρεπό είναι εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό, παρά τη μακρά ιστορία του που ξεκινά από τους ομηρικούς χρόνους. Κάθε έτος η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου φιλοξενεί το θερινό σχολείο στοιχειωδών σωματιδίων που από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε ο συμπατριώτης μας καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Ζουπάνος και σήμερα προσελκύει νομπελίστες καθηγητές από ολόκληρο τον κόσμο. 

Αυτό και μόνο δείχνει την αναξιοποίητες δυνατότητες της Κέρκυρας. Το Μαντούκι, στολίδι στην άλλη μεριά της πόλης, δεν έχει αναδείξει την ιστορικότητά του. Εκεί αναπτύχθηκε η βιομηχανική ιστορία της Κέρκυρας. Από λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, καταφέραμε να την εξαλείψουμε σχεδόν στο σύνολό της. Το γεγονός ότι φιλοξενεί την θαλάσσια πύλη του νησιού, θα πρέπει να προσφέρει ανταποδοτικά πλεονεκτήματα που θα αναδείξουν τη φυσιογνωμία του.

Οι νησίδες Βίδο και Λαζαρέτο, αποτελούν τόπους εκπληκτικής ομορφιάς, που δίνουν μια εντελώς διαφορετική προοπτική στην εικόνα της πόλης. Αποτελούν χώρους ιστορικής μνήμης την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε και να αναδείξουμε. Αποτελεί όνειδος ότι οι κατασκηνώσεις του Βίδο παρέμειναν για άλλη μια χρονιά κλειστές. Προτείνουμε την ανακήρυξη του Βίδο ως «Νησί Νεολαίας» με τακτικές δράσεις κατασκηνώσεων, φεστιβάλ παιδικών χορωδιών της Ευρώπης και θεματικές δράσεις ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος του.

Διασυνδέουμε την πόλη και τις υπηρεσιών της με τα Διαπόντια Νησιά. Οι Οθωνοί, η Ερείκουσα και το Μαθράκι, αποτελούν στολίδια που μένουν αναξιοποίητα. Η φυγή των κατοίκων και η γήρανση του πληθυσμού, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής αποσύνθεσης. Να επιδοτηθεί η εγκατάσταση κατοίκων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’80 στο Καστελόριζο και ο πληθυσμός των 17 κατοίκων έγινε αρκετές εκατοντάδες.

Στόχος είναι οι νέοι κάτοικοι να παραμείνουν σε αυτά. Να κάνουν οικογένειες τις οποίες θα στηρίξουν με ένα ικανοποιητικό εισόδημα και πολλά πλεονεκτήματα ως κίνητρα παραμονής. Η νέα μας δημοτική αρχή δεσμεύεται για εθνικούς λόγους να διεκδικήσει τη δημιουργία ξεχωριστού δήμου στα Διαπόντια Νησιά μας. Η συγκοινωνία, η ύδρευση και ο εφοδιασμός των νησιών πρέπει να επιλυθούν με τη συνεργασία όλων. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τα νησιά, η παρουσία των οποίων διπλασιάζει την ΑΟΖ της χώρας στην περιοχή. 36 Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία, μέρος της οποίας διατίθεται για τη φιλοξενία ιατρικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου μας. Δημιουργούμε ιατρικές δομές δημόσιας υγείας εντός της πόλης με παράλληλη ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερη μέριμνα δίδουμε στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, καθιστώντας την Κέρκυρα προσβάσιμη σε αυτά. Δεν θέλουμε κανένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι του. Δίνουμε λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης του Κέντρου Κοινωνικής Κατάρτισης, Στήριξης και Εκπαίδευσης των ΑΜΕΑ της Κέρκυρας.

Βγάζουμε τα νήπια και τους μικρούς μαθητές μας από τα κοντέινερ. Είναι ντροπή να βιώνουν την πρώτη τους επαφή με την οργανωμένη κοινωνία μέσα σε πλαστικές φυλακές. Δίνουμε ειδικά κίνητρα με μείωση των δημοτικών τελών σε όσους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων καλύπτουν μόνιμες ανάγκες φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών και γιατρών δημόσιων δομών. Δημιουργούμε νέες παιδικές χαρές στην πόλη αλλά και τα χωριά μας. Τεράστιες περιοχές όπως η Μητροπολίτου Μεθοδίου, το Σαρόκο, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Ιουλίας Ανδρεάδη, η πλατυτέρα, ο Κωτσέλας, δεν διαθέτουν ούτε μια παιδική χαρά. Οι γονείς δεν έχουν διέξοδο παρά μόνο αν διασχίσουν ολόκληρη την πόλη και αν η παιδική 38 χαρά στη Γαρίτσα ή το Μποσκέτο, δεν είναι κλειδωμένη. Αναβαθμίζουμε το Κέντρο Ηλικιωμένων του Δήμου και δημιουργούμε περιφερειακά παραρτήματα. Γεμίζουμε την πόλη και τα προάστια με λουλούδια και χώρους πρασίνου.

Η ποιότητα στην καθημερινότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη που οι κερκυραίοι αξίζουν! ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Φίλες και φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Κάτοικοι της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων Αχιλλείων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών και Φαιάκων. Κάτοικοι των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου. Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου βρίσκουν την Κέρκυρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας ή θα επιστρέψουμε στη στασιμότητα και αναποτελεσματικότητα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Δυο υποψήφιοι δήμαρχοι, πολιτικοί συνέταιροι , μαλώνουν για το ποιος είναι χειρότερος για την Κέρκυρα. Ο ένας για την άλλη: ανίκανη θεομπαίχτρια Η άλλη : τοξικό συκοφάντη, έκπτωτο στους Κερκυραίους ΕΡΩΤΗΜΑ 40 Αφού ήταν έκπτωτος εσείς γιατί τον υπηρετούσατε? Δεν γνωρίζατε τίποτα? Εάν γνωρίζατε γιατί δεν ενημερώσατε την κερκυραϊκή κοινωνία τόσα χρόνια? Θα αφήσουμε λοιπόν τα προσωπικά τους απωθημένα και την ανεπάρκεια τους να διασύρουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας?

Σ’ αυτό το σταυροδρόμι ο κεντρικός Δήμος και τα Διαπόντια νησιά χρειάζονται μια νέα δημοτική αρχή με όραμα και σχέδιο. Με θέληση κι αποφασιστικότητα. Ικανή να οδηγήσει το Δήμο στις ράγες της ανάπτυξης. Ένα δήμο που θα αγκαλιάσει τους κατοίκους, θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα, θα αξιοποιήσει το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό του πλούτο. Έναν Δήμο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, για να καταστήσει την Κέρκυρα επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Γι’ αυτό χρειάζεται Αλλαγή Ρότας. Με σύνεση, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, μακριά από επηρεασμούς κομματικών γραμμών, παραγόντων και άλλων τινών. Συμπολίτες μου το ψηφοδέλτιο μας είναι ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ, το ψηφοδέλτιο μας είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΕΣΤΟΙ στους ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ,

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ! ΖΗΤΩ Η ΚΕΡΚΥΡΑ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.