Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την παραλιακή της Γαρίτσας

Παραλιακή Γαρίτσας
30 Αυγούστου 2023 / 16:22

Μια οφειλόμενη απάντηση στον αντιπεριφερειάρχη Μανώλη Ορφανουδάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που εξέδωσα προ ημερών για το “προεκλογικό νεοδημοκρατικό πανηγύρι δίπλα στην καταρρέουσα παραλιακή της Γαρίτσας”, ακολούθησε σχολιασμός του αντιπεριφερειάρχη Μανώλη Ορφανουδάκη στον οποίο οφείλω να απαντήσω, όπως δεσμεύτηκα.

Παραθέτω λοιπόν στοιχεία και γεγονότα που αποδεικνύουν τα όσα εξαρχής καταθέτω στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την υπαιτιότητα της περιφερειακής αρχής Κράτσα, για την κατάντια του παραλιακού μετώπου στην Γαρίτσα, από το ύψος του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο:

- Στις 6/11/2020 κατέθεσα ερώτηση με θέμα “επίσπευση έργου τεχνικής αποκατάστασης του παραλιακού τείχους στον όρμο της Γαρίτσας”. Ο Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις 29/12/2020 απαντά με το αριθμ. 148655/2020 ότι δεν είχε κατατεθεί κανένα αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Κέρκυρας, για παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού για την εκτέλεση έργων, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει. Η απάντηση λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα στον τοπικό τύπο, ο οποίος σχολιάζει σκωπτικά το γεγονός ότι υπάρχει τρόπος αποκατάστασης των κουρτελάτσων αλλά κανείς δεν το ζήτησε, όπως αποκαλύπτει ο τότε Υπ.Οικ.
Θυμίζω οτι η περιφερειακή αρχη Κρατσα ανέλαβε το Σεπτέμβριο 2019, για να μην ξεχνάμε.

- Προς επίρρωση αυτού υπενθυμίζω την απάντηση της ίδιας της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, η οποία στις 11/1/2021 με το αριθμ. 1866/632 έγγραφό της, αναφέρει ότι “...ΘΑ ξεκινήσουμε άμεσα την ανάθεση των υποστηρικτικών μελετών και εν συνεχεία την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών” καθώς και ότι “έχουμε ξεκινήσει ΑΤΥΠΑ επικοινωνία με την Κτηματική Εταιρεία για την εξέταση του θέματος της συνεργασίας”. Δηλαδή μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, η ίδια η περιφερειακή αρχή παραδέχεται ότι δεν είχε καν προχωρήσει στην ανάθεση καμίας μελέτης, δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για καμία αδειοδότηση και δεν είχε πράξει τίποτα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της παραλιακής.

- Λέει και κάτι ακόμη η κα. Περιφερειάρχης στο εν λόγω έγγραφο: ότι “το 2ο τμήμα της παρέμβασης (από διασταύρωση Δεσύλλα μέχρι Ανεμόμυλο) μελετήθηκε από τον ΟΛΚΕ και η μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ στις 26-7-2018”. Μιλάμε δηλαδή για μελέτη του 2018, εντελώς πρόσφατη όταν ανέλαβε η παρούσα περιφερειακή αρχή και όχι του 2012, όπως αναφέρει ανακριβώς ο κ. Ορφανουδάκης.

Καταφανέστατα λοιπόν, χάθηκε πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον δύο ετών για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην παραλιακή της Γαρίτσας, χρόνος που στοίχισε σε ζημίες και στην ίδια την εικόνα της Κέρκυρας. Γι' αυτό η παρούσα περιφερειακή αρχή είναι πλήρως υπεύθυνη συνεπεία και των όσων ακολούθησαν με τις άστοχες επιλογές αναθέσεων και απορρίψεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Επιπλέον επιμένω ότι η Περιφερειακή Αρχή, όπως και πολλοί άλλοι, ουδόλως ασχολήθηκε με το θέμα της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Κέρκυρας και ως εκ τούτου και της νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων του ΝΑΟΚ, θέμα που συνεχίζει να είναι “αγκάθι” στην καρδιά της Πόλης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας έχει τη στήριξη η παρούσα περιφερειακή αρχή, ακόμη συνεχίζει να δηλώνει ότι “ΘΑ εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην συνέχεια Θα επανέλθει”, χωρίς να έχει πράξει τίποτα, 5 ολόκληρα χρόνια μετά.

Αυτά λοιπόν είναι τα στοιχεία που παραθέτω στο δημόσιο διάλογο, προκληθείς απο τον κ. Ορφανουδάκη και το ισχυρίζομαι αυτό επειδή στην κομματική φιέστα για την υπογραφή της σύμβασης αποκατάστασης του υπολοίπου τμήματος της Γαρίτσας, η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να ισχυρίζεται κομπάζοντας ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ.....Δεν ντρέπεται που η παραλιακή της Γαρίτσας χάσκει χρόνια ολόκληρα και κινδυνεύουν να σκοτωθούν άνθρωποι μεσα στις χαώδεις τρύπες της και φιγουράρει στα διαφορά site του κόσμου με την απαράδεκτη εικόνα της δυσφημώντας τον τόπο μας. Και ακόμη μιλάει και κάνει πανηγυρια κομματικά;

Μήπως είναι ψευδή τα παραπάνω; Μήπως δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα; Τέλος θα πρέπει να τονίσω ιδιαιτερα ότι όταν εκφέρουμε δημόσιο λογο να προσέχουμε τα λόγια μας και να θυμόμαστε ότι δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αφελείς αλλά σε ανθρώπους που ξέρουν.

Φυσικά, θα περίμενα από τον κ. Ορφανουδάκη, ο οποίος μπήκε στον κόπο να σχολιάσει τις τοποθετήσεις μου για την παραλιακή της Γαρίτσας, να ρωτήσει την κ. Κράτσα και να απαντήσει και στο τελευταίο ερώτημα που έθεσα: Ποιο η ποια έργα παραδίδει ολοκληρωμένα, μετά από 4 χρόνια θητείας στον λαό της Κέρκυρας;