Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Εκκίνησης: «Γκάζι» προς τη δημιουργία ανοιχτού αριστερού συνδυασμού (video)

Εκκίνηση
20 Ιουλίου 2023 / 08:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Αισιοδοξία για το ενδιαφέρον που έδειξαν διαφορετικά «ρεύματα» να συμμαχήσουν για την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές - Συνέλευση το πρωί της Κυριακής 30 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύσκολη αλλά εφικτή δείχνει να είναι μια αυτόνομη κάθοδος ενός  ευρύτερου κεντροαριστερού συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές, με την πρωτοβουλία που πήρε η Εκκίνηση για ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να συσπειρωθούν διαφορετικές αριστερές δυνάμεις, μελών  του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένων, "με την αιγίδα" της Εκκίνησης και με επικεφαλής ένα νέο ηλικιακά αλλά δυναμικό πρόσωπο, χωρίς αυτό να έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί.

Στην ανοικτή συζήτηση το βράδυ της Τετάρτης που συντόνισε ο Γιώργος Ραιδεστινός, συμμετείχαν εκπρόσωποι από διαφορετικά ρεύματα με αριστερό πρόσημο ή ενεργοί συνδικαλιστές, αλλά και πρόσωπα ανένταχτα που ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν για τη συγκρότηση ενός «αντιδεξιού» μετώπου.

Στόχος να μην μείνει η φωνή τους έξω από το νέο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος θα δώσει μεγάλες -ακόμα και συντριπτικές- πλειοψηφίες στις μεγαλύτερες παρατάξεις.

Το νέο εκλογικό σύστημα

Αντίθετα με το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής, οι μικρότερες φωνές που μέχρι τώρα είχαν δυνατότητα παρέμβασης στον δημόσιο λόγο σε σημείο που να μπορούν ακόμα και να ανακόψουν προτάσεις της δημοτικής αρχής, πλέον διατρέχουν κίνδυνο να μην μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι της αίθουσας συνεδριάσεων του Μον Ρεπό.

Άλλοι με περισσότερο και άλλοι με λιγότερο σκεπτικισμό, τα περίπου 30 - 40 άτομα που συμμετείχαν στη συζήτηση, εξέφρασαν τις απόψεις τους, για τη δυνατότητα αυτόνομης καθόδου και μάλιστα τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει αφόρητα, 40 ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της κατάθεσης υποψηφιοτήτων. 

Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρών στην ανοικτή συνάντηση ήταν και ο Γιώργος Καρύδης, ο οποίος πήρε πρόσφατα μια κατ΄αρχήν πρόθεση στήριξης από την ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήθηκε, απευθύνοντας κάλεσμα για συνεργασία με την Εκκίνηση και κάθε αριστερή δύναμη, «επί ίσοις όροις» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό συνάντησε την άρνηση αρκετών συμμετεχόντων, που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η κίνηση θα έμπαινε κάτω από την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση που επικράτησε ήταν θετική στη συμμετοχή του Γιώργου Καρύδη στο σχήμα, αλλά όχι ως επικεφαλής.

Συνέλευση την Κυριακή 30 Ιουλίου

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ακόμα μια συνέλευση το πρωί της Κυριακής 30 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, αφού θα έχει προηγηθεί συνεργασία των συμμετεχόντων, για να διατυπωθούν σαφείς προτάσεις και θέσεις τόσο ως προς τους ιδεολογικούς άξονες όσο και ως προς τους οργανωτικούς. 

Να σημειωθεί πάντως ότι η γενική ατμόσφαιρα έδειξε ότι και μόνο η παρουσία διαφορετικών αριστερών ρευμάτων, δείχνει κατ΄ αρχήν μια προδιάθεση σύγκλισης στη βάση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας και του "τυφώνα" της τουριστικής ανάπτυξης με κάθε κόστος, ζητήματα που αφορούν όλους και υπονομεύουν το μέλλον του νησιού και των κατοίκων του. 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.