Οι πρώτοι των πρώτων στην Κέρκυρα
Συγκέντρωσαν βαθμούς που «ζαλίζουν». Πως τα κατάφεραν. Αριστούχοι μιλούν στην «Ε» για τον προσωπικό τους αγώνα που τους οδήγησε στην κορυφή
ΚΕΡΚΥΡΑ. Συναισθήματα χαράς, ανακούφισης και ηθικής ικανοποίησης προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετάσεων σε αρκετούς υποψήφιους από την Κέρκυρα. Ο προσωπικός αγώνας που κατέβαλλαν καθόλη της διάρκεια της χρονιάς, άνοιξε το δρόμο για να πιάσουν τους στόχους τους, με βαθμούς που τους έφτασαν στην κορυφή.
Ξέγνοιαστοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση πλέον χαμογελούν και βάζουν πλώρη για τις Σχολές και τα Τμήματα της προτίμησής τους. Αριστούχοι από σχολεία της Κέρκυρας που βρέθηκαν στα βαθμολογικά «ρετιρέ» μιλούν στην «Ε» για την διαδρομή που τους οδήγησε στην επιτυχία.
Ιωάννα Σπίγγου: Η πρώτη των πρώτων στην Κέρκυρα με 19.600 μόρια
Την υψηλότερη βαθμολογία στην Κέρκυρα πέτυχε η Ιωάννα Σπίγγου από το 1ο ΓΕΛ. Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της κατάφερε να βρεθεί στα βαθμολογικά «ρετιρέ» και να ξεχωρίσει ως η πρώτη των πρώτων στην Κέρκυρα με βαθμούς που «ζαλίζουν». 19,9 στη Φυσική, 20 στη Χημεία, 20 στη Βιολογία και 18,5 στην Έκθεση που μεταφράζονται σε 19.600 μόρια.
Η νεαρή αριστούχος βάζει πλέον πλώρη για την Ιατρική συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Όλα αυτά ωστόσο δεν ήρθαν χωρίς κόπο. «Ήταν μια δύσκολη και κουραστική χρονιά. Το διάβασμα μπορεί να έφτανε και τις 12 ώρες την ημέρα. Τα εμπόδια ήταν πολλά στη διαδρομή, αλλά βοήθησε και η τύχη», είναι τα πρώτα λόγια που επισημαίνει στην «Ε».
Η 17χρονη ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν επιτέλους είδε τις βαθμολογίες της, με την ένταση του προηγούμενου διαστήματος να μετατρέπεται εύλογα σε ένα ξέσπασμα από κλάματα. «Ο δρόμος είναι δύσκολος και δεν είναι ίδιος για όλους. Υπάρχει ένας μύθος πίσω από όλο αυτό. Δίνουμε ένα ειδικό βάρος στο όνομα των πανελληνίων. Πράγματι η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαχείριση του άγχους και όλης γενικότερα της κατάστασης δεν είναι εύκολη», αναφέρει.
Όπως λέει μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. «Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την κατάσταση διαφορετικά. Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι ότι όσο κι αν απογοητευόμαστε δεν πρέπει να τα παρατάμε. Είχα καλή ψυχολογία στις εξετάσεις και είπα ότι πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου», σχολιάζει. Στο πλευρό της οι γονείς της και η γιαγιά της αλλά και οι καθηγητές της που με την διακριτική στάση τους της έδιναν θάρρος και δύναμη για να συνεχίσει τον αγώνα της. Και όταν αναζητούσε κάποιες ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης, έβρισκε καταφύγιο στη μεγάλη της αγάπη, την μουσική και το πιάνο της.
Θεοδώρα Κιούλου: 19.050 μόρια. Απαιτείται καλή βάση που χτίζεται με τα χρόνια
Υψηλές πτήσεις σημείωσε η Θεοδώρα Κιούλου από το 1ο ΓΕΛ Κέρκυρας, η οποία με τα 19.050 μόρια που συγκέντρωσε, εισάγεται σε μια από τις πιο υψηλόβαθμες Σχολές, την Ιατρική. Βαθμολογήθηκε με 20 στη Φυσική, 19,9 στη Χημεία, 17,8 στη Βιολογία και 18,5 στην Έκθεση. Ο δρόμος ωστόσο για να φτάσει στο σήμερα ήταν μακρύς. «Οι πανελλήνιες είναι μια δοκιμασία που καλούμαστε να δούμε τις δυνατότητές μας. Δεν στηρίζονται σε δουλειά ενός χρόνου αλλά απαιτεί προσπάθεια ετών για να χτιστεί μια καλή βάση», αναφέρει.
Η αγωνία για τα αποτελέσματα την οδήγησε από το πρωί στο σχολείο της, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιδόσεις της, μην μπορώντας να περιμένει το sms από το υπουργείο Παιδείας. Αν και κάποιες επιφυλάξεις διατηρούσε για τη Βιολογία και την Έκθεση, ωστόσο οι φόβοι της διαψεύστηκαν. «Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ, να βγω και να βρω ένα σπίτι στην πόλη που θα σπουδάσω», μας λέει. Η επιλογή της για την Ιατρική ήταν απόλυτα συνειδητή και ύστερα από ενδελεχή έρευνα. «Είναι ένα επάγγελμα που σου δίνει την ευχαρίστηση, μέσα από τη δουλειά σου, να βοηθάς κάθε μέρα τους συνανθρώπους σου. Είναι δώρο να προσφέρεις», επισημαίνει.
Δίπλα της οι γονείς της και οι καθηγητές της τόσο στο σχολείο όσο και στο φροντιστήριο. «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και τους καθηγητές Λουκά Κοβανή, Θεόδωρο Πανέτα και Τάσο Μίαρη», ανέφερε η ίδια.
Δημήτρης Καλαμπόκης: 19.080 μόρια. Η προσήλωση στο στόχο και η καλή ψυχολογική διάθεση είναι το κλειδί
Ως μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με πολύ διάβασμα περιγράφει τη φετινή, ο Δημήτρης Καλαμπόκης απόφοιτος του 2ου ΓΕΛ Κέρκυρας. Η προσπάθειά του ωστόσο ανταμείφθηκε, αφού οι υψηλές βαθμολογικές του επιδόσεις τον φέρνουν κοντά στα όνειρά του με τα 19.080 μόρια που συγκέντρωσε. Ειδικότερα, στην Έκθεση βαθμολογήθηκε με 18,9, στη Φυσική με 19,5, στη Χημεία με 18,6 και στα Μαθηματικά με 19,1. «Δεν είμαι σίγουρος ακόμη για τη Σχολή. Προσανατολίζομαι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Αθήνα. Η Φυσική και η Πληροφορική μου αρέσουν πολύ και μέσα από τις σπουδές θα ανακαλύψω τα ενδιαφέροντά μου», τονίζει.
Στον προσωπικό του αγώνα πολύτιμοι συνοδοιπόροι του υπήρξε η οικογένειά του. Οι γονείς του μάλιστα, Λάμπρος Καλαμπόκης και Ελισάβετ Μέξα, με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, ανέλαβαν την προετοιμασία του στα Μαθηματικά. Στήριξη βρήκε όμως και από τους φροντιστές του Θεόδωρο Πανέτα, Μαρία Ρέβη και Έλενα Παπαδάτου στα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Έκθεσης αντίστοιχα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνει όμως και στους καθηγητές του σχολείου του, που τον στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα.
Το ευοίωνο αποτέλεσμα δεν ήρθε πάντως αβίαστα, αφού το διάβασμα ήταν πολύωρο και καθημερινό με την προετοιμασία να ξεκινάει από το καλοκαίρι της β’ λυκείου. Όσο για τα μυστικά της επιτυχίας του επισημαίνει δυο πράγματα. «Η προσήλωση στο στόχο και η καλή ψυχολογική διάθεση είναι το κλειδί. Θα συμβούλευα όσους τώρα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες, να μην αφήνουν κενά στα μαθήματα, να είναι προσεκτικοί στο διάβασμα και συγκεντρωμένοι. Μπορεί στην αρχή να τα βρουν δύσκολα, όμως δεν χρειάζεται να αγχωθούν, γιατί υπάρχει χρόνος», καταλήγει.
ΦΩΤΟ: ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΙΓΓΟΥ(ΑΡΙΣΤΕΡΑ) - ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΙΟΥΛΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ