Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κροκίδης: «Να αποσαφηνιστούν οι όροι λειτουργίας των φραγμάτων»

Σπύρος Κροκίδης
16 Φεβρουαρίου 2023 / 12:46

Ζητά σαφείς απαντήσεις ώστε να «διασκεδαστούν» ενστάσεις ή ερωτήματα που διατυπώνονται από καλοπροαίρετους αλλά και κακοπροαίρετους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερωτήματα για την κάλυψη των αναγκών, για την αντικατάσταση των δικτύων και για το τιμολόγιο θέτει στο Υπουργείο Υποδομών ο πολιτευτής της ΝΔ Σπύρος Κροκίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη βάζει τέλος σε μια πολυετή περιπέτεια

Ένα από τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημοπράτηση του έργου των Φραγμάτων, το οποίο αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του οξύτατου υδρευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Τα Φράγματα, είναι ένα έργο του οποίου η απαρχή του ανάγεται  στη δεκαετία του 1980 από την τότε δημοτική αρχή του κυρίου Γιάννη Κούρκουλου, στη συνέχεια άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν, περίπου το 1995, η ομάδα Φορνιέ παρουσίασε τις τρεις προτάσεις για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος, ήτοι μεταφορά νερού από το Γαλάζιο  Μάτι (Αλβανία) ή μεταφορά νερού από την Ήπειρο και τέλος τα Φράγματα. Επελέγη η τρίτη πρόταση, δηλαδή τα Φράγματα, που όμως γύρω στο 2006 είχε φθάσει στο «κόκκινο» και ελλόχευε ο κίνδυνος να χαθεί το έργο. Τότε όμως, μετά την σύσκεψη που είχαν προκαλέσει οι 5 Δήμαρχοι του Βορρά στον Αγρό, με την παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σωτήρη Βόσδου, αποφασίστηκε να τρέξουν οι διαδικασίες και να γίνει γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Όντως και έγινε με την ολοκλήρωση της μελέτης και των απαλλοτριώσεων.

Τελικά το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ το διέγραψε από τον κατάλογο των μεγάλων έργων, είναι χαρακτηριστική η φράση του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας χαρακτηρίζοντας του «Φαραωνικό» έργο και στη συνέχεια η Ν.Δ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, αποφάσισε να το προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ.

Η δημοπράτηση του έργου όντως βάζει τέλος σε μια πολυετή περιπέτεια, αλλά όμως επιβάλλεται  να τονιστούν και παράλληλα να αποσαφηνιστούν κάποια σημεία και ενδεχομένως να  «διασκεδαστούν»  ενστάσεις ή ερωτήματα που διατυπώνονται από καλοπροαίρετους αλλά και κακοπροαίρετους.

Ερωτήματα

Κατά πρώτον, αν τα Φράγματα καλύπτουν όλες τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού ή μόνο ένα μεγάλο μέρος των αναγκών; Αν όντως συμβαίνει αυτό, το επόμενο ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν οι ανάγκες στο 100%;

Επίσης ένα σημαντικό ερώτημα που απαιτείται να αποσαφηνιστεί είναι, τι θα γίνει με το μεγάλο πρόβλημα των δικτύων; Γιατί ακόμα και να ολοκληρωθεί το έργο των  φραγμάτων, με το υπάρχον δίκτυο, το οποίο είναι γερασμένο και φθαρμένο , με απώλειες που φθάνουν και το 60% ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι θα μειωθεί κατά πολύ η απόδοση και αποτελεσματικότητα του έργου. Και τέλος, ποιος φορέας θα λειτουργήσει το έργο και σε αυτόν τον φορέα, κατά πόσο και αν,  εκπροσωπείται η Α! Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια, τι θα γίνει με το τιμολόγιο, αφού αφορά ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό.

Είμαι πεπεισμένος ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, διαθέτει σαφείς και πειστικές απαντήσεις επ’ αυτών των ερωτημάτων για να διασκεδαστούν οι λιγοστές ενστάσεις, όσων στέκονται με επιφύλαξη απέναντι σε αυτή την πολύ θετική εξέλιξη.

Γιατί θα πρέπει κάποιοι, να μην ξεχνούν τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική οικονομία, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή των φραγμάτων, αλλά και του ευρύ κύκλου εργασιών ενός κατασκευαστικού έργο που θα φθάσει τα 250 εκατομμύρια και βεβαίως των θέσεων εργασίας κατά την λειτουργία του. Πέρα βεβαίως από την ύψιστη ωφέλεια που σχετίζεται με την απάλειψη του τεράστιου υδρευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει  ο τόπος μας σήμερα.