Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Κροκίδης: Οι χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας

Σπύρος Κροκίδης
11 Ιουλίου 2023 / 13:57

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου επενδύσεων.

Μόνο μέσα από τις επενδύσεις μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, αύξηση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος, μείωση της ανεργίας και αύξηση των καταθέσεων. Όλα αυτά βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε την τελευταία τετραετία, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από χρόνιες αδυναμίες, οι οποίες περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Τέτοιες αδυναμίες είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης η οποία δεν επιτρέπει την εμπέδωση ασφάλειας δικαίου στους  πολίτες και στις επιχειρήσεις και προκαλεί ανυπολόγιστο και αδικαιολόγητο κόστος. Η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου όπως στη μεταβίβαση ακινήτων η οποία  δικαιολογημένα  χαρακτηρίζεται βασανιστική, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, στην εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων, στην ψηφιοποίηση του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών και τέλος στην καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Οι μεταρρυθμίσεις στους  παραπάνω τομείς, θα συντελέσουν αποτελεσματικά στην αύξηση των άμεσων εγχώριων και  ξένων επενδύσεων με όλα τα πολλαπλασιαστικά ωφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.