Τρίτη 28.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κροκίδης: «Στήριξη στον κλάδο της εστίασης που επλήγη από την υγειονομική κρίση»

Σπύρος Κροκίδης
17 Μαΐου 2023 / 14:35

Συνάντηση του υποψ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με το Δ.Σ. της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΠΥΡΟΣ ΚΡΟΚΙΔΗΣ). Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με το Δ.Σ της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης για τα μείζονα και διαχρονικά προβλήματα του κλάδου. Αμέσως μετά την συνάντηση ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με το Δ.Σ της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, που είναι ένας κλάδος, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με 75.000 περίπου επιχειρήσεις και ο οποίος επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο,  κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Οφείλω να πω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των περιθωρίων που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας, έλαβε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, όπως το μέτρο των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους πάνω από 1 δις ευρώ, πόσο το οποίο ήταν αφορόλογητο και ακατάσχετο. Αλλά εκτός από τα μέτρα στήριξης, προχώρησε και σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρων, ενώ κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης.

Παρά ταύτα όμως τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και μετά την δεκαετή μνημονιακή κρίση και τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη η περαιτέρω στήριξη του κλάδου με ουσιαστικά μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και να μην αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι λουκέτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνω δίκαια τα αιτήματα του κλάδου, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και την άμεση ένταξη της εστίασης και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων απέναντι σε κάθε είδους κρίσεις.
Εδώ στη Κέρκυρα οφείλει η αυτοδιοίκηση Α! και Β! βαθμού, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, αλλά και την Ένωση Εστίασης Κέρκυρας να λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και παράλληλα να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα για την ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής τοπικής γαστρονομίας, με επιρροές τόσο από τη Δύση, όσο και από την Ανατολή, για να αποτελέσει για τον τουρισμό μας την αιχμή του δόρατος και να μορφοποιήσουμε ένα νέο και σύγχρονο τουριστικό προϊόν, το οποίο να συνδέσουμε και με τον πρωτογενή τομέα.