Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις στα νοσοκομεία της χώρας

Αξιολόγηση
10 Ιανουαρίου 2023 / 12:33

Δ. Καϊτελίδου: «Στόχος να ενταχθούν στην αξιολόγηση του 2023 και νοσηλευτικά ιδρύματα από τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησε η πρώτη αξιολόγηση των νοσοκομείων της χώρας από εμπειρογνώμονες του νεοσύστατου Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγείας (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί ως αρωγός του.

Όπως τόνισε στην «Ε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, στόχος για το 2023 είναι η αξιολόγηση να επεκταθεί στο 50% των νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση της λειτουργίας τους και η ανάπτυξη παρεμβάσεων για την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη του προσωπικού.

Εν αναμονή το ΓΝΚ

Η δράση που σκοπό έχει σκοπό την αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση των ασθενών αναπτύσσοντας διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας, ξεκίνησε προ τριμήνου και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα για εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου και της περιφέρειας που αποκάλυψαν τις αδυναμίες τους .

Το στρες τεστ για την Κέρκυρα ακόμη δεν έχει γίνει, ωστόσο όπως διευκρίνισε η κ. Καϊτελίδου στόχος είναι να συμπεριληφθούν και νοσοκομεία σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. «Δεν ξέρουμε πότε θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα αλλά μας ενδιαφέρει να ενταχθούν και νοσοκομεία που εδρεύουν σε νησιά και δη εκεί που υπάρχει τουριστική κίνηση», ανέφερε η ίδια.

Η επίσκεψη πάντως των ειδικών κλιμακίων υποστήριξης που αποτελούνται από επιστημονικούς συμβούλους με υψηλή κατάρτιση και εμπειρία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κέρκυρα, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα με το μαζικό κύμα παραιτήσεων των γιατρών και τις υποστελεχωμένες κλινικές.

Τι εξετάζουν

Ειδικότερα στο «μικροσκόπιο» των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βρεθούν καίρια τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος όπως είναι η λειτουργία της ΜΕΘ, της κλινικής COVID-19 και επιμέρους τμημάτων (πληρότητα κλινικών, κατανομή περιστατικών). Παράλληλα θα εξεταστεί η στελέχωση του νοσοκομείου, η συνεργασία και η συνοχή των ομάδων, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα, οι υποδομές, η ταυτοποίηση ασθενών, οι λίστες χειρουργείων, η εφαρμογή μέτρων πρόληψης λοιμώξεων και απομόνωσης των περιστατικών με λοίμωξη, ενώ θα προταθούν άξονες δράσης άμεσων διορθωτικών – βελτιωτικών κινήσεων.

Και επανεκτίμηση

Οι επισκέψεις αξιολόγησης δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα, καθώς θα πραγματοποιηθούν εν συνεχεία follow up επισκέψεις επανεκτίμησης για την αξιολόγηση της προόδου αναφορικά με την υλοποίηση των προτεινόμενων διορθωτικών αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και τη βελτίωση της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.

ΟΔΙΠΥ

Ο ΟΔΙΠΥ Α.Ε. που πήρε σάρκα και οστά το 2020, λειτουργεί ως αρωγός του Υπουργείου Υγείας και όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας, στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Αποστολή του είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έναν στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της υγείας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ