Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: «Ούτε μια παρανομία σωστά!»

ΕΓΕΣΥΚ
29 Δεκεμβρίου 2022 / 18:46

«Πώς δέχτηκαν τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου να βάλουν την υπογραφή τους σε απόφαση την οποία κρίνει ομόφωνα επικίνδυνη το Επιστημονικό Συμβούλιο αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος;»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εφημέρευση γιατρών άλλων ειδικοτήτων στην Παθολογική Κλινική. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΓΕΣΥΚ αναφέρει: «Η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου για εφημέρευση πνευμονολόγου στην Παθολογική Κλινική βασίστηκε σε πρόταση του Δ/ντη Παθολογικού Τομέα και της Δ/τριας Ιατρικής Υπηρεσίας η οποία αναφέρει ρητά «εφημέρευση στην Παθολογική Κλινική από γιατρούς του Παθολογικού Τομέα με κοινό χρόνο ειδίκευσης στην παθολογία τουλάχιστον για 2 έτη». Ο πνευμονολόγος τον οποίο όρισαν ως εφημερεύοντα, έχει χρόνο ειδίκευσης στην Παθολογία 18 μήνες! Και δεν είναι ο μόνος που δεν πληροί το κριτήριο της 2ετίας…

Ούτε μια παρανομία δεν μπορούν να οργανώσουν σωστά! 

Ας πάμε όμως και στα σοβαρά. Μετά την επίσκεψη της αναπ. Υπουργού Υγείας η οποία είχε χαρακτηριστικά δηλώσει πως  “δε θέλουμε να δίνουμε εντέλλεσθε”, ο Διοικητής ως σωστό κομματικό στέλεχος τήρησε την επιθυμία της υπουργού κατά γράμμα. Τι έκανε λοιπόν; Μέχρι τις 5/1/23 ενέπλεξε το ΔΣ του Νοσοκομείου σε εφημέρευση Τομέα μεταφέροντας τη δική του ευθύνη στα μέλη του Δ.Σ., στη Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, και στον Διευθυντή του Παθολογικού τομέα, κρυβόμενος πίσω από την απόφαση του ΔΣ και λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δε χρειάζεται να δώσω εντέλλεσθε, το ΔΣ είναι ανώτερο από εμένα.”

Αντίθετα, η ίδια απόφαση του ΔΣ του παραχωρεί το δικαίωμα να δίνει εντέλλεσθε από 6/1/23. Δικαίωμα το οποίο ούτως η αλλιώς είχε – έχει κάνει ρεκόρ ”εντέλλεσθε” μέχρι σήμερα - άλλα που έρχονταν σε αντίθεση με την τοποθέτηση της Υφυπουργού. Κάτι σαν “εγώ δεν ήθελα κα Γκάγκα μου, αυτοί με ανάγκασαν”.

Είναι απορίας άξιον πώς τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου δέχτηκαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια τέτοια απόφαση με την οποία διαφωνεί και κρίνει ομόφωνα επικίνδυνη το Επιστημονικό Συμβούλιο αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος τη στιγμή ειδικά που υπήρχε διχογνωμία απόψεων των επιστημονικών οργάνων (έγινε συμβούλιο; ζητήθηκε η άποψη του Νομικού Συμβούλου του Νοσοκομείου; ή εργαλειοποίησαν για ακόμα μια φορά τα όργανα του Νοσοκομείου; Όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την υπόθεση Χριστοδούλου;).

Αμφιβάλλουμε κι αν κατάλαβαν τί ακριβώς ψήφισαν! Αν και κάτι μας λέει ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε πού τη βάζουμε.

Υ.Γ. 1: Σε διαρροές του ο κυβερνητικούς παράγοντες  προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι “υπάρχει θετική εισήγηση του ΚΕΣΥ για εφημερίες τομέα στα Νοσοκομεία”. Μάλιστα. Ερωτώνται λοιπόν: αφού υπάρχει πρόβλημα με τις εφημερίες και του Aκτινολογικού και αφού Ακτινολογικό και Εργαστήρια ανήκουν στον ίδιο τομέα (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌΣ ΤΟΜΕΑΣ), μήπως προτείνετε να βάλουμε εφημερία στον αξονικό τους βιοπαθολόγους;  Είναι μια λύση..

Υ.Γ. 2: Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποιος είχε τη φαϊνή ιδέα και με ποιο σκεπτικό  αποφασίστηκε να μεταφερθεί η ΜΕΛ από τον 4ο όροφο στον 3ο δίπλα στο Ογκολογικό που νοσηλεύονται καρκινοπαθείς; 

Εν αναμονή μάλιστα πιθανού νέου κύματος πανδημίας;  Στον 4ο μόλις αποπερατώθηκε η κατασκευή του θαλάμου αρνητικής πίεσης μετά από 6 ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους η μισή ΜΕΛ έμεινε κλειστή με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να υπάρξει κάποια στιγμή και ενδονοσοκομειακή διασπορά. Με την αλλαγή αυτή, ο εν λόγω θάλαμος πλέον θα ανήκει στην ορθοπεδική. Για ποιο λόγο τον κατασκευάσαμε τότε; Για να μη γίνει  διασπορά ...γύψου;
Ελπίζουμε τουλάχιστον να έχουν παραλάβει και αποπληρώσει το έργο και να μην έχουμε τα ίδια που έχουμε με την επιχάλκωση της ΜΕΘ…

Υ.Γ. 3: Κάποιες φήμες  των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι επικουρικοί συνάδελφοι του παθολογικού τομέα δέχθηκαν “απειλές” για μη ανανέωση των συμβάσεων τους λόγω της αντίθεσής τους να εφημερεύσουν στην Παθολογική, είμαστε σίγουροι ότι είναι αβάσιμες τέτοιες φήμες . Τέτοια πράγματα στο δημοκρατικά διοικούμενο ΓΝΚ δεν έχουν θέση.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι περιπτώσεις σαν του Νίκου Πολύζου – προέδρου της ΕΓΕΣΥΚ - ο οποίος ήταν ο πρώτος επικουρικός στην επικράτεια του οποίου τη σύμβαση δεν ανανέωσε η Διοίκηση είναι τυχαίες… Αυτά και άλλα πολλά στο – κάθε μέρα και χειρότερα - ΓΝΚ. Αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, οι άνθρωποι θα πρόσφεραν απλόχερα το γέλιο. Αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι και τραγική και επικίνδυνη...»