Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: «Καπετάνιε» ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε...

ΕΓΕΣΥΚ
19 Οκτωβρίου 2022 / 09:11

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας απαντά στον Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας Λ. Ρουμπάτη:

Για ακόμα μια φορά η διοίκηση σε ανακοίνωση της, προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες της σε άλλους, συνεχίζοντας το αφήγημα του “όλα βαίνουν καλώς από τη μεριά μας”

Ο “καπετάνιος που δεν εγκαταλείπει το πλοίο”, όπως ο ίδιος δήλωσε, εξέδωσε μια ανακοίνωση, αραδιάζοντας αριθμούς πρωτοκόλλου, εμπιστευτικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ, λέγοντας μάλιστα ότι είναι στη διάθεση του καθενός να ζητήσει τα έγγραφα αυτά.

Δεν θέλουμε να τον κουράζουμε και να βγάζει φωτοτυπίες, όποτε ας δώσει μόνος του στη δημοσιότητα  τί θέσεις επικουρικών παθολόγων για την κλινική έχει ζητήσει από το Υπουργείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ας μας εξηγήσει γιατί στη μια και μοναδική θέση που ο ίδιος έβγαλε μετά από 2 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει την ζητούμενη ειδικότητα έπειτα από 4 περίπου μήνες αντί να βγάλει καινούριο επικουρικό.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΠ. Όποτε τον προκαλούμε, ας μας πει πόσες θέσεις επικουρικών έβγαλε για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών; (Τα επίσημα αρχεία της ΥΠΕ δείχνουν μια θέση μέσα σε 2 χρόνια και αυτή μόνο εφ’όσον βρέθηκε ενδιαφερόμενος).

Τον προκαλούμε να μας πει γιατί χάσαμε 2 προκηρύξεις το 2020 ( τόσο ο Υπεάρχης όσο και η κυρία Ράπτη κατά την επίσκεψη τους εδώ είπαν ότι το ΓΝΚ δε ζήτησε θέσεις) και πριν ρίξει ο καπετάνιος το φταίξιμο στο γραφείο προσωπικού του υπενθυμίζουμε ότι έχει αλλάξει σε 3 χρόνια 5 προϊστάμενες!
Τον προκαλούμε να μας εξηγήσει γιατί στη σειρά προτεραιότητας που δήλωσε στην προκήρυξη του Αυγούστου το Νοσοκομείο είχε τους καρδιολόγους στην 10η και 11η θέση.’Οπως επίσης τί έγινε και τελικά δόθηκε επεμβατικός καρδιολόγος χωρίς τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων;

Ανέφερε στη συνέντευξη του ότι παρέλαβε μια κλινική με 4 Ιατρούς (5 ήταν ουσιαστικά αλλά δίνουμε τόπο στην οργή). Τι ενέργειες έκανε για τη στελέχωση της; 3 χρόνια διοικητής είναι! Συμφωνούμε ότι οι θέσεις κρίθηκαν άγονες, συμφωνούμε ότι δεν επαναπροκήρυσε το υπουργείο. Με τα επικουρικά όμως που βαραίνουν αποκλειστικά το Νοσοκομείο τι έκανε; Του απευθύνουμε το ίδιο ακριβώς ερώτημα που είχαμε απευθύνει παλιότερα στην πρηγούμενη διοίκηση: Στα πόσα χρόνια διακυβέρνησης - διοίκησης παύουν να ευθύνονται οι πρώην και αρχίζεις να φταις εσύ ο νυν;

Δεν ήθελε και δεν θέλει να βοηθήσει το νοσοκομείο. Από τις αρχές του Οκτωβρίου ουσιαστικά έμειναν 2 Ιατροί να εφημερεύουν εναλλάξ και καθημερινά υπήρχε ένας και μοναδικός από ήταν υπεύθυνος για 45-50 νοσηλευόμενους. Εάν δεν καταλαβαίνει ότι παθολογική κλινική δεν σημαίνει απλά μια άσπρη ποδιά να φαίνεται αλλά σημαίνει διερεύνηση και θεραπεία και ότι με αυτόν τον τρόπο εκτίθενται οι ασθενείς σε κίνδυνο,  σημαίνει πως αδυνατεί να καταλάβει πώς λειτουργεί μια Παθολογική Κλινική, συνεπώς είναι χωρίς πολλά λόγια επικίνδυνος. Ακόμα και κατά την επίσκεψή του Κου Μαρινάκη στην Κέρκυρα όταν ακούστηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι η παθολογική κλινική δίνει επιθετικά εξιτήρια ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Βέβαια στην θυματοποιητική συνέντευξη τύπου που έδωσε ανέφερε ότι υπήρχαν πάμπολλες θέσεις ανοιχτές παθολόγων. Τον αποκαλούμε ανοιχτά ψεύτη. Στη προσπάθεια του να σώσει τη θεσούλα του ο “καπετάνιος” παραπληροφορεί τον κερκυραίο πολίτη.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν διαλύεται. Συμφωνούμε σε αυτό. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι είχε προαναγγελθεί η διάλυση του με υπογραφή Ρουμπάτη και κάλυψη της τοπικής ΔΕΕΠ εδώ και ένα χρόνο. Η απραξία που επέδειξε και η πολιτική κάλυψή που είχε μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Με τα αποτελέσματα να επεικτείνονται εκτός του Νοσοκομείου μας, και στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Υπερηφανεύτηκε ότι το νοσοκομείο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στη διάρκεια της πανδημίας. Ισχύει. Είχαμε από τις χαμηλότερες θνητότητες πανελλαδικά. Του λέμε όμως ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με την υπερεργασία τους. Αυτός αρκέστηκε σε φωτογραφίες με δωρεές ή με τον πρωθυπουργό.

Ζήτησε ευχαριστώ από τους εναπομείναντες 2 παθολόγους και είπε ότι τους ευγνωμονεί… Τι διγλωσσία… Κίνησε διαδικασία ΕΔΕ για κάποιον που δε μπορούσε να εφημερεύσει ουσιαστικά για 3 συνεχόμενες ήμερες. Ή κάνεις ΕΔΕ και δε λες τίποτα ή δεν κάνεις ΕΔΕ και λες ό, τι θες. Κάλεσε τους παραιτηθέντες συνάδελφους και αντί να προσπαθήσει να τους πείσει να παραμείνουν, τους επέβαλε να κάνουν το αίτημα παραίτησής του στο Υπουργείο, τη στιγμή που μπορούσε να το διαβιβάσει αυτός. Πραγματικά η κίνηση αυτή βοηθάει στην εκτόνωση της κατάστασης; ‘H είναι δείγμα ωριμότητας;

Είπε για τη σχέση του με τους γιατρούς λέγοντας 3-4 αντιδρούν που είναι γνωστοί… Του θυμίζουμε ότι ο ίδιος με τις πράξεις του έχει εκδιώξει τουλάχιστον 6 Ιατρούς ενώ άλλοι 4 επιθυμούν να αποχωρήσουν στο προσεχές διάστημα. Σα να μη φτάνει βέβαια αυτό έχει καθυστερήσει τις κρίσεις εξέλιξης σε 4 συναδέλφους για πάνω από 3 μήνες. Πόσο πιστεύει ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση δε θα απηυδήσουν και αυτοί;

Τέλος είπε ότι κατάφερε να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Του απαντάμε: το είδαμε με την κατάσταση του Kέντρου Ψυχικής Υγείας...
Μέσα σε αυτή την αλαζονεία που διακρίνουμε για τη στάση του ας απαντήσει όχι σε μας αλλά στους Κερκυραίους… Γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε ανοιχτές θέσεις. Γιατί χάσαμε 2 προκηρύξεις. (Ο ΥΠΕάρχης υποστήριξε ότι δεν ζήτησε το Νοσοκομείο και η δικαιολογία του Διοικητή ήταν ότι δεν είχε χρήματα αναγκάζοντας τον κο Καρβέλη να ανταπαντήσει: “μου το είπες και δε σου βρήκα λύση;”).

Αυτή η στάση του ΥΠΕάρχη προφανώς και δεν του δίνει άφεση αμαρτιών, όφειλε να γνωρίζει, όφειλε να έχει ειδοποιήσει το Υπουργείο.
Με τις κινήσεις αυτές δημιουργούνται θέματα και στα 2 μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά και το μοναδικό της Θεσπρωτίας,  και παρ’ολα αυτά το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι απλά να βγάλουμε τις εφημερίες, αδιαφορώντας για τη συνέχεια της θεραπείας του Κερκυραίου. Δε φτάνει που τους στέλνουμε 450 διακομιδές το χρόνο, τους παίρνουμε και γιατρούς τώρα.

Καπετάνιε … ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
Και δυστυχώς μάλλον στραβά αρμενίζουμε.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν κάποιος πάνω από την σωστή λειτουργία μιας κλινικής και άρα της υγείας των ασθενών βάζει τα οικονομικά κόστη αδιαφορώντας για την ποιότητα των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας.
Αλήθεια γιατί τα χρήματα που επιστράφηκαν από τον προυπολογισμό και τα οποία αφορούσαν τις ώρες των νοσηλευτών και των διοικητικών δε χρησιμοποιήθηκαν για πρόσληψη προσωπικού ;

Πολύ απλά γιατί στην αξιολόγηση των διοικητών πρώτος στόχος είναι τα οικονομικά. Έτσι εξηγούνται οι μη ανοιχτες θέσεις επικουρικών (οι μόνες οι οποίες τρέχουν είναι με χρηματοδότηση της ΥΠΕ), έτσι εξηγείται και η αδιαφορία για την παθολογική κλινική που καλυπτόταν από τον ιδιώτη παθολόγο που αμοιβόταν από την ΥΠΕ.

Γιατί, και αυτό ας μείνει ώς τελικό συμπέρασμα στους πολίτες, επιτυχημένος είναι ένας διοικητής όταν το νοσοκομείο έχει έσοδα! Αυτό είναι το ΕΣΥ που φτιάχνουν: Δεν έχει σημασία πόσοι ασθενείς γίνονται καλά, σημασία έχει ο τελικός προυπολογισμός! Υγεία με σχέση κόστους - οφέλους, όχι Υγεία σύμφωνα μες τις ανάγκες. Αλλά Υγεία σύμφωνα με την τσέπη. Οι πολίτες ας μην τρέφουν αυταπάτες. Και ας αναλογιστούν τις επόμενες επιλογές τους στην κάλπη!