Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Δημήτρης Μπιάγκης
18 Οκτωβρίου 2022 / 15:43

«Για ακόμα μια φορά η Κέρκυρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο περιθώριο»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της επιλεκτικής αντιμετώπισης στο Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα φέρνει στην Βουλή με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Το προνοιακό μέτρο που καθορίστηκε με τον Ν. 4940/ΦΕΚ 112 Α΄/14-06-2022, και ειδικότερα με το άρθρο 60, που διεύρυνσης το εισοδηματικό κριτήριο για τους φοιτητές/-τριες στις 40.000 € (προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός) δεν εντάσσει στα ακριτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παρά μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, το μέτρο αφορά μόνο τους φοιτητές/-τριες που εισήχθησαν σ’ αυτά μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 και όχι όσους/όσες εγγράφηκαν σ’ αυτά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.

«Αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση θέτει στο περιθώριο οικογένειες και παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτού του συγκεκριμένου προνοιακού μέτρου, και ειδικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα και τα Επτάνησα, όπου εδρεύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς η φοιτητική στέγαση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα», δηλώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Το νομοθετικό αυτό μέτρο, λαμβάνει υπόψη της κατ’ αρχάς μόνο τους φοιτητές/-τριες των τριών, παραπάνω αναφερθέντων, ακριτικών Πανεπιστημίων, και θέτει στη θέση του αδικημένου τους φοιτητές των υπόλοιπων Πανεπιστημίων της ελληνικής επικράτειας και ειδικά τους φοιτητές/-τριες του Ιονίου Πανεπιστημίου, που αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα από τα πιο απομακρυσμένα και ακριτικά Ανώτερα Ιδρύματα της χώρας και δεν εντάσσεται στην εν λόγω ρύθμιση. Για ακόμα μια φορά η Κέρκυρα και τα Επτάνησα δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Ο Βουλευτής ζητά να μάθει από τους αρμόδιους Υπουργούς:

1.           Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων δεν συμπεριέλαβε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4940/ΦΕΚ 112 Α΄/14-06-2022, και ειδικότερα του άρθρου 60, αφού αποτελεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα και ακριτικά Ανώτερα Ιδρύματα της χώρας;

2.           Για ποιο λόγο το Υπουργείο επέλεξε την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του Ν. 4940/ΦΕΚ 112 Α΄/14-06-2022, και ειδικότερα του άρθρου 60 μόνο για τους φοιτητές/-τριες που εισήχθησαν σ’ αυτά το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 και όχι για όλους όσοι φοιτούν σ’ αυτά και πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια της συνεπούς φοίτησης, του ορίου των πανεπιστημιακών ετών, της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 50% του συνολικού αριθμού των μαθημάτων τους κλπ.;   

3.            Με ποια μέτρα και ποιες πολιτικές σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει ώστε να μειωθεί το κόστος της φοιτητικής στέγης ειδικά σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση λόγω του φαινομένου της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης;