Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΕΔΙΝ: Ζητά την άμεση απαλλαγή του Κ. Λέσση για την έλλειψη ναυαγοσώστη

ΠΕΔΙΝ
09 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:25

Συμπαράσταση στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας για την άδικη ταλαιπωρία που έχει υποστεί - Να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομόφωνα στο πλευρό του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας στέκεται η ΠΕΔ-ΙΝ, με απόφασή της κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου. 

Σχετικά με το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών που έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα των Δήμων, η ΠΕΔΙΝ ζητά από την κυβέρνηση την  τροποποίηση της νομοθεσίας, δεδομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.
   
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης, το ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ με αποφάσεις του προς τα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ (3-4/07.04.2021, 4-2/13.05.2021, 4-4/13.05.2021, 6-2Β/07.06.2021, 13-2Β/18.11.2021, 3-2/28.03.2022, 4-1Β/12.05.2022), είχε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο νομικό καθεστώς με τον χαρακτηρισμό αναρίθμητων παραλιών ως πολυσύχναστες καθώς και τον ορισμό κανονισμών ασφαλούς λειτουργίας τους, οι οποίοι αυξάνουν τις ποινικές και αστικές ευθύνες των Δημάρχων και υπερδιπλασιάζουν το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών.

Μαχειμάρης: Δήμαρχοι σε ρόλο «Ιφιγένειας»

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος ανέφερε:

Τα τελευταία γεγονότα  και καταστάσεις πείθουν όλο και περισσότερο πως η νέα «απρόβλεπτη» εποχή βρίθει ασύμμετρων απειλών για την τοπική μας αυτοδιοίκηση.
 Αν μείνουμε στη ρότα που μας έχουν σερβίρει, θα συνεχίσουμε  να πρωταγωνιστούμε εμείς: Οι «Δήμαρχοι», θύτες και θύματα μαζί σε διπλό τραγικό ρόλο Ιφιγένειας και Αντιγόνης και οι ευθυνόφοβοι γραφειοκράτες, τυλιγμένοι σε ακατανόητες διατάξεις νόμων, εμφορούμενοι από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ».

Γι’ αυτό δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα. Η νέα απρόβλεπτη εποχή χρειάζεται Προμηθείς, όχι Αντιγόνες και Ιφιγένειες.
 
Η δυναμική της εκάστοτε αναζήτησης ευθυνών είναι τις περισσότερες φορές-όπως και εδώ- τόσο ισχυρή, που καλύπτει μια ακόμη σημαντικότερη αναζήτηση πέραν της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που εξ ορισμού αναφέρεται στο παρελθόν. τη συζήτηση για το μέλλον, για το «τί κάνουμε από εδώ και εμπρός για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις». Η φράση είναι τόσο -χιλιοειπωμένη μετά από κάθε τραγωδία- είναι τόσο ταυτισμένη με την αναποτελεσματικότητα, την αδράνεια και την ανικανότητα γιατί η όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης, αναδιοργάνωσης και ανάταξης γίνεται «κατόπιν εορτής», «μετά το κακό». Και όμως ενώ γνωρίζοντας πως η Προμηθεϊκή στάση αυτή, της πρόβλεψης, είναι η πιο ενδεδειγμένη για την αποφυγή καταστροφών παρακάμπτεται συστηματικά. Επίσης καταγράφουμε:
 
Η τοπική αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα οι Δήμοι μας, από τη μια μεριά είναι επιφορτισμένη με μια σειρά ευθυνών που καθορίζουν την καθημερινότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως από την άλλη συνθλίβεται αφού αντιμετωπίζει στο μέγιστο βαθμό το γραφειοκρατικό, περίπλοκο και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, τις δραστικές περικοπές πόρων, την έλλειψη προσωπικού.
Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά σημαντικές αρμοδιότητες που μας έχουν παραχωρηθεί με αυστηρότατο πλαίσιο ευθυνών. Και πρέπει να αντιδράσουμε .Πάνω απ’ όλα για μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν.
Εξειδικεύοντας τα ανωτέρω καταγράφω-για πολλοστή φορά-: Tην απόφαση της κεντρικής διοίκησης να μεταφέρει στις «πλάτες» των δήμων πρόσθετες αρμοδιότητες για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών … ξεχνώντας για άλλη μία φορά να τις συνοδεύσει με τους απαραίτητους πόρους , παραβλέποντας ό,τι δημιουργεί ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές, αφού μετά βίας υπάρχει ένας ναυαγοσώστης στις παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες. Οι δήμοι μας δεν βρίσκουν ναυαγοσώστες (δεν καταθέτουν προσφορά ενδιαφέροντος), ενώ το κόστος έχει εκτοξευτεί και τα χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους για αυτό τον σκοπό δεν φτάνουν.

Σημειώνουμε δε πως ο τελευταίος νόμος για την πολιτική προστασία και τη διαχείριση κρίσεων μας μεταφέρει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, εκτιθέμεθα ξανά-θυμίζω την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής  κα Δούρου, τους Δημάρχους Μάνδρας, Μαραθώνα κλπ. ενώ η πολιτεία  βγαίνει αλώβητη.
Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει στα αρμόδια υπουργεία  – ΕΙΣ  ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ  απ’ ότι φαίνεται- ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους μας . Αντ’ αυτού, ερχόμαστε αντιμέτωποι ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά μας  βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, εξαιτίας της αδυναμίας μας  να καλύψουν το κόστος. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε  τις συναρμοδιότητες με τα εμπλεκόμενα υπουργεία , την απίστευτη γραφειοκρατία και το  άκρως δαιδαλώδες θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο.
Αν θέλουμε λοιπόν όμως να είμαστε υπεύθυνοι και ουσιαστικοί πρέπει να  μην επιτρέψουμε στο μέλλον  να είμαστε ο εύκολος στόχος απόδοσης ευθυνών και οι  «αυτοφωράκηδες» του Δημοσίου (ναυαγοσώστες-πυρκαγιές-πλημμύρες). Δεν ανέχομαι το άχαρο παιχνίδι ευθυνών  που κάνει τους πολίτες να χάνουν την όποια εμπιστοσύνη έχουν ακόμη προς τα θεσμικά όργανα του κράτους.
 
Προτείνω λοιπόν να μη χάσουμε άλλο χρόνο. Να είμαστε πέραν του δέοντος αυστηροί στις αποφάσεις μας.
Είναι ξεκάθαρο πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν παρεμβαίνει ούτε στην παραλία, ούτε στο αιγιαλό , ούτε στη θάλασσα. Αν παρέμβουμε στο οτιδήποτε…πχ σε καθαρισμό παραλίας, σε μικρή ράμπα για εξυπηρέτηση πρόσβασης πολιτών , ενεργοποιείται σε χρόνο ρεκόρ η αυτόφωρη διαδικασία λες και είμαστε παραβάτες ολκής, κι όχι πολίτες με προσωπικότητα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα άρθρα που αφορούν τα παραπάνω είναι αντισυνταγματικά , αφού οι περιοχές  είναι ελεγχόμενες από το υπουργείο Ναυτιλίας, Εξωτερικών,  κτηματική υπηρεσία του δημοσίου  κλπ.

Τι πιο έντιμο να αναλάβουν πλήρως όσα σχετίζονται με τα ανωτέρω.


Με δεδομένο λοιπόν ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι ξεκάθαρα κρατικές ΠΡΟΤΕΙΝΩ μετ’ επιτάσεως να πάρουμε απόφαση αφενός τα εμπλεκόμενα υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας κλπ.  να αναλάβουν  και να εφαρμόσουν εξ ολοκλήρου ό,τι θέματα σχετίζονται με τις παραλίες, τον αιγιαλό, ναυαγοσώστες κλπ.,αφετέρου να προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για  τη δικαίωση των θέσεων μας αρχής γενομένης από το γεγονός πως όλα αυτά δεν είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά της Πολιτείας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αν μείνουμε στα παλιά δόγματα, κινδυνεύουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να στιγματισθεί ως τόπος διχασμού, μνημείο ανεπάρκειας, χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα: «τους Νέρωνες», «τους καμένους» και τους «υποψήφιους καμένους».

Κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης τονίστηκαν το εξής σημεία:
  • Η Α΄θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους και χωρίς να εισακούγεται από την Κεντρική Διοίκηση για τα προβλήματα που προκύπτουν.
  • Οι ευθύνες που αποδίδονται στους Δημάρχους δεν αφορούν μόνο τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τα, όχι και τόσο σπάνια πλέον, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.), χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες.
  • Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων, οι Δήμαρχοι σύρονται διαρκώς για κακουργηματικές πράξεις, ενώ πράττουν τα οριζόμενα από το νόμο.
  • Έχουν παρθεί αποφάσεις από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και έχουν γίνει εκ μέρους της όλα τα απαιτούμενα διαβήματα στους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ώστε να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών.

Η απόφαση 

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ αποφάσισαν ομόφωνα: 
 

1. Το ΔΣ της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων συμπαρίστανται στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Λέσση, για την άδικη  ταλαιπωρία την οποία έχει υποστεί και ζητά την άμεση απαλλαγή του, καθώς σε κάθε περίπτωση έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών της δικαιοδοσίας του Δήμου του.
 
2. Ζητούν την  τροποποίηση του νομικού πλαισίου, που αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών, ώστε:
  • Οι Δήμαρχοι να μην «σύρονται» για κακουργηματικές πράξεις, αφού είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζουν όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.
  • Να διαγραφούν τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία είναι υψηλά και οι Δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν.
 
3. Η μη πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού ναυαγοσωστών οφείλεται  στους άγονους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται και όχι σε αμέλεια ή υπαιτιότητα των αρμόδιων Δήμων.
 
4. Η Κεντρική Διοίκηση να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για λάθη και παραλήψεις και να μην αποδίδονται τα αίτια των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο στις πολυσύχναστες παραλίες όσο και σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, πλημμύρες), μόνο στους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τα μέσα ούτε τους πόρους που θα έπρεπε.
 
6. Να σταλεί η παρούσα απόφαση στους αρμόδιους υπουργούς και την ΚΕΔΕ.
 
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 15 από τα 21 μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:
           
Παρόντες:

  1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  2. Ιωάννης Τρεπεκλής, Αντιπρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  3. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  4. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  5. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
  6. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
  7. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
  8. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
  9. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
  10. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
  11. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
  12. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης
  13. Σπύρος Βάρελης, Δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  14. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  15. Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου
 
Απόντες:
  1. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
  2. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
  3. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
  4. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
  5. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  6. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων