Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις κάλπες σήμερα οι αιρετοί των Δήμων για το νέο ΔΣ της ΠΕΔΙΝ

ΠΕΔΙΝ
08 Φεβρουαρίου 2024 / 09:06
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλέξανδρος Παρίσης και ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας διεκδικούν την προεδρία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα συγκεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον των αιρετών της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού του Ιονίου, καθώς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) καλείται σε γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου όπως και των εκπροσώπων της στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος τέσσερις υποψήφιοι συνδυασμοί για το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους στην ΚΕΔΕ σε μια κάλπη, ενώ μια δεύτερη θα στηθεί για την ανάδειξη των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔΙΝ.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι συνδυασμοί για το ΔΣ της ΠΕΔΙΝ είναι οι εξής:

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»: Ξενοφών Αλαμάνος, Νικόλαος Βραδής, Ιωάννης Γαρνέλης, Παντελής Γιαννούλης, Ιωάννης Καββαδίας, Αρίστος Λάζαρης, Αλέξανδρος Παρίσης, Χρήστος Σκούρτης 

«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ»: Σπύρος Βάρελης, Χάρης Γιώτης, Χαράλαμπος Καλός, Κωνσταντίνος Κόκορης, Δημήτρης Μεταλληνός, Σπύρος Σπαθής, Σταύρος Σπαθής

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»: Νίκος Γκούσης, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Κωνσταντίνος Σέρβος

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»: Γιάννης Μπορμπότης, Μυρσίνη Χαραλάμπους, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Κουρουκλής

Σε ό,τι αφορά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, οι συνδυασμοί είναι οι ίδιοι και υποψήφιοι εκλέκτορες είναι οι: Θωμάς Βλάσσης, Νικόλαος Χειρδάρης  (ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ), Νίκος Βαλλιανάτος, Κωνσταντίνος Πέττας, Γιάννης Σερεμέτης (ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ), Κωνσταντίνος Δρακονταειδής (ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), Ιωάννης Κουρουκλής, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Μπορμπότης (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Η γενική συνέλευση της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης (08/02) στο Δημοτικό Θέατρο (Νέα Σκηνή) Κέρκυρας και ακολούθως μετά την διαπίστωση απαρτίας και της εκλογής της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.

               

Το εκλογικό σώμα

 Η γενική συνέλευση της ΠΕΔΙΝ είναι 85 μέλης. Συγκροτείται από τους 11 Δημάρχους των Ιονίων Νήσων, τους 64 δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΙΝ από κάθε Δήμο ξεχωριστά (21 από Κ. Κέρκυρα, 5 από Β. Κέρκυρα, 5 από Ν. Κέρκυρα, 1 από Παξούς, 1 από Ιθάκη, 13 από Ζάκυνθο, 7 από Αργοστόλι, 2 από Ληξούρι, 2 από Σάμη) και τους 10 ex officio εκπροσώπους, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο (2019-2023) και επανεξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους: Μερόπη Υδραίου, Δημήτρη Μεταλληνό, Σπύρο Βάρελη, Κώστα Λέσση, Μαγδαληνή Κάφιρη, Χαράλαμπο Καλό, Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, Παύλο Δάγλα, Αλέξανδρο Παρίση και Νικήτα Αρετάκη.

 

21 μελές το ΔΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΠΕΔΙΝ είναι 21 μελες και σε αυτό συμμετέχουν αυτοδίκαια οι 11 Δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων και 10 δημοτικοί σύμβουλοι που θα προκύψουν από τις σημερινές αρχαιρεσίες. Το ΔΣ αναμένεται να συγκροτηθεί σε Σώμα την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα ημερομηνία που θα προσδιοριστεί. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαρκεί όλη τη δημοτική περίοδο και λήγει με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

 

Όπως επιβεβαίωσε στην «Ε», την θέση του Πρόεδρου στο ΔΣ διεκδικεί, εκ νέου ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλέξανδρος Παρίσης που παραμένει στην αντιπολίτευση του Δήμου Αργοστολίου. Ο κ. Παρίσης έχει ήδη δυο θητείες στη θέση αυτή και διεκδικεί και μια τρίτη. Αντίπαλό του, όπως όλα δείχνουν, θα έχει τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, ο οποίος ενδιαφέρεται να αναλάβει τα ηνία της ΠΕΔΙΝ. Η ανάδειξη ωστόσο του νέου Προέδρου θα κριθεί από τις επιλογές των μελών του ΔΣ και απομένει να φανεί αν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Παρίση ή θα πορευτούν με ένα νέο πρόσωπο στο τιμόνι της ΠΕΔΙΝ.

 

Εκλογές και στην ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ

 Στο μεταξύ, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.