Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν οι παραλίες του νησιού κι ενώ η σεζόν ξεκίνησε

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
28 Ιουνίου 2024 / 10:09

Άγονος απέβη ο διαγωνισμός στο Δήμο Κ. Κέρκυρας. Εντός του Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στους άλλους δυο δήμους του νησιού. «Αγκάθι» οι αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου και τα ποσά που δεν επαρκούν, επισημαίνουν αυτοδιοικητικοί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν βρίσκει ναυαγοσώστες για την κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός που αναρτήθηκε στις 7 Ιουνίου απέβη άγονος, την ώρα όμως που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει όπως και η ναυαγοσωστική περίοδος, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Εντός του επόμενου διαστήματος θα προβεί σε επαναληπτικό, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στους άλλους δυο Δήμους του νησιού, οπότε και λήγουν οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή και την αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου στο Δήμο Κ. Κέρκυρας προκειμένου να υπάρχει κάλυψη από 33 ναυαγοσώστες στις παραλίες Ύψος, Μπαρμπάτι, Δασιά, Άγιος Γόρδιος, Αγ. Σπυρίδωνας Παλαιοκαστρίτσας, Γλυφάδα και στον Κοντογυαλό δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όπως τόνισε στην «Ε» ο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Φροντίδας και ασφάλειας Παραλιών Τάσος Κασίμης, ο διαγωνισμός π/υ 648.697,79€ χωρίς ΦΠΑ (804.385,26€ με ΦΠΑ 24%) θα επαναληφθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους δεν φτάνουν, ενώ την ίδια ώρα τα κόστη έχουν εκτοξευθεί. Όπως είπε, οι αυστηρές προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος και οι μεγάλες απαιτήσεις σε μηχανοκίνητα μέσα (ταχύπλοα σκάφη συγκεκριμένων προδιαγραφών) λειτουργούν αποτρεπτικά για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο σχεδιασμός του διαγωνισμού δεν βοηθάει για να βρεθεί ανάδοχος.

Στη βάση αυτή, τόνισε, ότι η δημοτική αρχή θα κινηθεί διαφορετικά από το φθινόπωρο, ώστε να πετύχει το στόχο της ναυαγοσωστικής κάλυψης για το καλοκαίρι του 2025. «Επικεντρωνόμαστε ο διαγωνισμός να είναι για δυο χρόνια και να γίνεται τμηματικά είτε ανά Δημοτική Ενότητα, είτε ανά παραλία, γιατί θα είναι πιο εύκολο και για μια μικρή ναυαγοσωστική εταιρεία, να συμμετάσχει», επισήμανε ο κ. Κασίμης, εκτιμώντας ότι ούτε και στην επαναληπτική διαδικασία θα προκύψει ανάδοχος, λόγω των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων.

Όπως είπε, άλλη λύση για τη φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του Δήμου, δεν υπάρχει, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει και ήδη ναυαγοσώστες απασχολούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές δομές. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Δήμο μας. Είναι πανελλαδικό και έχει σχέση τόσο με τις προϋποθέσεις του νόμου για τον εξοπλισμό όσο και με τα κόστη», σχολίασε ο κ. Κασίμης.

Όπως είπε, αν και η μελέτη ήταν έτοιμη από τις 9 Απριλίου, ωστόσο τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί η δαπάνη και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, εκτιμώντας πάντως ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και πάλι. Συν τοις άλλοις το Υπουργείο Εσωτερικών μόλις λίγο πριν την εκπνοή του Απριλίου αποφάσισε την επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με συνολικό ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ για  την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες.  

Υπενθυμίζεται ότι και πέρσι για τους ίδιους ακριβώς λόγους, οι πολυσύχναστες παραλίες των Δήμων Βόρειας και Κ. Κέρκυρας, είχαν μείνει «γυμνές» από ναυαγοσώστες. Αίσια κατάληξη, είχε μόνο ο διαγωνισμός στο δήμο Νότιας Κέρκυρας καθώς μετά από χρόνια που οι διαδικασίες έβγαιναν άγονες, ανταποκρίθηκε εν τέλει μια ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί

Στην παρούσα φάση οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη στους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Β. Κέρκυρας Θεοφάνης Σκέμπρης, ο αριθμός εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό είναι περιορισμένος και συνήθως πρόκειται για επιχειρήσεις εκτός νησιού. Σε ό,τι αφορά τους ντόπιους που απασχολούνται ως ναυαγοσώστες, τόνισε ότι προτιμούν να δουλέψουν σε ένα ξενοδοχείο με εξάμηνη απασχόληση και καλύτερες απολαβές από την τρίμηνη εργασία που αφορούν οι διαγωνισμοί. Συν τοις άλλοις, όπως πρόσθεσε, τα χρήματα που δίνονται από το κράτος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη δεν επαρκούν.

Προ ημερών πάντως αναρτήθηκε και ο διαγωνισμός για τις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου Νότιας Κέρκυρας, π/υ 404.290,80 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α). Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση θα γίνει στις 15/07.

Η νομοθεσία

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η ναυαγοσωστική περίοδος ξεκινάει την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ωράριο των ναυαγοσωστών, ξεκινάει στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα, καθημερινά, καθώς και Κυριακές και αργίες, ενώ η παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης αφορά τις χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες, με έγγραφο του Κεντρικού Λιμενάρχη Κέρκυρας.

Κριτήριο για τις «Γαλάζιες Σημαίες»

Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη αποτελεί ένα από τα κριτήρια για να κερδίσει μια ακτή τη «Γαλάζια Σημαία». Για το 2024 η Κέρκυρα έλαβε συνολικά 22. Ειδικότερα:

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: Canal d’Amour, Αλμυρός/Grecotel Costa Botanica.

 Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Αγία Αικατερίνη, Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde, Αίολος/Aeolos Beach Resort, Αλυκές Ποταμού/Louis Kerkyra Golf, Γλυφάδα/Domes of Corfu, Δασιά/Ikos, Δασιά/Ikos Odisia, Δαφνίλα/Eva, Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Dassia, Έρμονες, Κανόνι, Κομμένο/Corfu Imperial, Κοντόγιαλος/Pelekas Monastery, Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort, Μπενίτσες, Δήμος Νότιας Κέρκυρας, Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu, Ίσσος/Labranda Sandy Beach Resort, Κάβος/Capo di Corfu, Μωραΐτικα/Delfinia Hotels, Μωραΐτικα/Domes Miramare Corfu.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ