Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα 180˚: Προσλήψεις για λίγους (και εκλεκτούς)

Κέρκυρα 180˚
01 Ιουνίου 2022 / 17:20

«Οι προσλήψεις έγιναν με άγνωστα κριτήρια ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας»

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Κέρκυρα 180˚ , με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ:

Χθες, 31/05/2022 ήταν η τελευταία μέρα εργασίας για τους συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, τους λεγόμενους “συμβασιούχους COVID”. Τα προβληματικά σημεία των προσλήψεων αυτών πολλά.
 
Αρχικά, η διάρκεια της διαδικασίας ήταν μόλις δυο ημέρες, διάστημα που είναι ύποπτα μικρό και φυσικά μειώνει δραματικά την πιθανότητα να υποβάλλουν δικαιολογητικά υποψήφιοι που δεν έχουν ειδοποιηθεί στοχευμένα από πριν. 
 
Παρένθεση: Θυμάστε την παράταξη της κ. Υδραίου που διερρήγνυε τα ιμάτια της κατά την προεκλογική περίοδο για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την ποιοτική διαχείριση πόρων με διαφάνεια και εντιμότητα; Εμείς το θυμόμαστε, οι ίδιοι εμφανώς το έχουν ξεχάσει. Κλείνει η παρένθεση.   
 
Σε συνέχεια του μικροσκοπικού διαστήματος της (αποκλειστικά δια ζώσης) υποβολής των (χάρτινων) δικαιολογητικών ήρθε η επιλογή μέσω κλήρωσης (;) πίσω από κλειστές πόρτες στο γραφείο της Δημάρχου.
Οι προσλήψεις έγιναν με άγνωστα κριτήρια ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας - για την ακρίβεια, σε ανεπίσημη γλώσσα με εντελώς γνωστά: “βόλεμα” ημετέρων (είδαμε στις λίστες επιτυχόντων μη εκλεγμένους υποψήφιους της δημοτικης παραταξης, αιρετούς τοπικών συμβουλίων, συγγενείς), ικανοποίηση προσωπικών επιλογών, τοποθέτηση άσχετων ειδικοτήτων σε άσχετες θέσεις σε μια παρέλαση μικροπολιτικών συμφερόντων.
 
Για τις παραπάνω προσλήψεις (144 συνολικά) δαπανήθηκαν συνολικά €1.899.172 (€1.679.000 για το 2021 και €220.172 μέχρι 31/05/2022).
 
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας έχει ανάγκη από προσωπικό όχι μόνο στην εποχή COVID αλλά και για την πλήρωση θέσεων σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι προσλήψεις με τέτοιες διαδικασίες όμως, πιο πολύ μοιάζουν με “μοίρασμα της πίτας” παρά με οργανωτικές κινήσεις.
 
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω είναι η κορυφή του παγόβουνου: οι ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες έχουν γίνει ακόμα και για την πρόσληψη συμβασιούχων στις δημοτικές κατασκηνώσεις και για τις ανάγκες που προέκυψαν μετά την κακοκαιρία Μπάλο τον περασμένο χειμώνα.
Να σημειωθεί ότι τα θέματα των προσλήψεων ουδέποτε έρχονται στο Δημοτικό συμβούλιο και εγκρίνονται μόνο από την (πλήρως ελεγχόμενη από την Δημοτική Αρχή) Οικονομική επιτροπή.
 
Άραγε να προσλήφθηκε κάποιος συμβασιούχος που είχε ανάγκη και πληρούσε τα κριτήρια της θέσης του/της; Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι υπήρξαν τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις. 
 
Δεν πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα ευαισθητοποιηθεί από τις παρατηρήσεις μας. Είναι όμως χρέος μας να γίνει σε όλους κατανοητή η λεηλασία των δημόσιων πόρων και η κατακρήμνιση της όποιας εναπομείνασας αξιοπιστίας έχουν πια οι εκλεγμένοι άρχοντες.