Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Κέρκυρα η πρώτη δικαστική απόφαση αναστολής πλειστηριασμού, ως «δεύτερη ευκαιρία»

Αναστολή
01 Μαρτίου 2022 / 14:10

Η πρώτη απόφαση από την έναρξη εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Νόμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας εξέδωσε την πρώτη απόφαση πανελληνίως περί αναστολής πλειστηριασμού με βάση το Νέο Πτωχευτικό Νόμο 4738/2020 μετά από αίτηση αναστολής άρθρου 86 Ν. 4738/2020. Συγκεκριμένα ανέστειλε πλειστηριασμό κατοικίας καθώς έκρινε ότι η αίτηση πτώχευσης με βάσει το νέο νόμο θα ευδοκιμήσει.
 
H δικηγόρος που χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση Ναταλία Ορφανουδάκη ανέφερε στην «Ε» ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο Νέος Πτωχευτικός Νόμος. «Η πτώχευση οδηγεί σε πλήρη διαγραφή όλων των οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ιδιώτες, τις τράπεζες. Δεν είναι μια ρύθμιση χρεών. Είναι μια ολική διαγραφή των χρεών. Το αντιστάθμισμα για την ολική διαγραφή που επέρχεται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης από ένα έως τρία έτη, είναι η απώλεια της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Για τους ευάλωτους δανειολήπτες επιφυλάσσεται προστασία της κύριας οικίας τους με τη δυνατότητα μεταβίβασης της σε ειδικό φορέα και δικαίωμα παραμονής τους σε αυτήν». 

Δεύτερη ευκαιρία

Όπως εξηγεί η κ. Ορφανουδάκη «ο ιδιώτης, έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης κανονικά μέσω του μητρώου, όπως ορίζει ο νόμος. Ωστόσο δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση και κατά το μεσοδιάστημα, ορίστηκε πλειστηριασμός του ακινήτου του.
Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσει η διαδικασία, το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας έκρινε ότι πρέπει να δώσει αναστολή πλειστηριασμού, μέχρι να βγει η απόφαση επί της πτώχευσής του, η οποία η οποία θα γίνει δεκτή, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης. Κρίνει δηλαδή το δικαστήριο ότι θα ευδοκιμήσει εκ του νόμου.
Ουσιαστικά παρέχεται μια «δεύτερη ευκαιρία» στους ευάλωτους και είναι η καινούργια διαδικασία, σύμφωνα με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο.

Με την απόφαση αναστολής, το ακίνητο βγαίνει λοιπόν από τις δημοσιεύσεις του e-auction, μέχρι να βγει οριστική απόφαση επί της πτώχευσης.

Με ενοίκιο

Το επόμενο βήμα είναι να πάρει το ακίνητο ο ειδικός κρατικός φορέας που θα συσταθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Από αυτόν τον φορέα, θα το νοικιάσει ο άνθρωπος που έχει πτωχεύσει – που πλέον χαρακτηρίζεται ως ευάλωτος.
Μετά από δώδεκα χρόνια, εφ όσον η ζωή του πάει καλύτερα και αν θελήσει, μπορεί να το επαναγοράσει.

Νομολογιακά για μας τους δικηγόρους, η απόφαση έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι η πρώτη φορά εφαρμογής του νέου Νόμου. Ακόμα πιο σημαντική είναι για τους ευάλωτους γιατί είναι ένας τρόπος να προστατεύσουν τη στέγη τους, ουσιαστικά δηλαδή δεν «βγαίνουν στο δρόμο» προσθέτει η κ. Ορφανουδάκη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ