Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία υγειονομικών στο Νοσοκομείο για την ανάκληση των αναστολών εργασίας

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:17

Περιπτώσεις εργαζομένων σε αναστολή που καταφεύγουν στη λύση μιας άλλης δουλειάς προσωρινά για να τα βγάλουν πέρα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή εργασίας χιλιάδων υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.
 
Η επιβολή του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου του 2021, μόνο για το υγειονομικό προσωπικό εξακολουθεί και προκαλεί αντιδράσεις. Το «ντόμινο» συνεπειών που έχει επιφέρει είναι ορατό μέχρι και τώρα. Στέρηση μισθού σε όσους είναι σε αναστολή και υπερεντατικοποίηση της εργασίας του λοιπού προσωπικού με οφειλόμενα ρεπό και άδειες για να καλύψουν τα κενά από τις αναστολές.
 
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος ζητώντας την ανάκληση του μέτρου και την επιστροφή των συναδέλφων τους στην εργασία.
 


ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ


«Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε  σε όλους πλην της κυβέρνησης ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας ήταν ένα αποτυχημένο υγειονομικά μέτρο. Ούτε η διασπορά στα νοσοκομεία σταμάτησε και επιβαρύνθηκε σημαντικά η λειτουργία τους. Η αδιάλλακτη πολιτική στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, με πρόσχημα τον εμβολιασμό καλλιέργησε τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον διαχωρισμό και οδήγησε στην εξαθλίωση χιλιάδες υγειονομικούς στερώντας τους  το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, τον μισθό, ενώ θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα προς όφελος της δημόσιας υγείας», τόνισε η Πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΚ Ντίνα Ιωάννου.
 
Τα ειδοποιητήρια
 
Την 1η Σεπτεμβρίου  του 2021 ειδοποιήσεις αναστολής εργασίας έλαβαν 64 εργαζόμενοι του ΓΝΚ που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Από αυτούς, οι 30 ήταν νοσηλευτές στο νοσοκομείο και τις ψυχιατρικές δομές. Ελάχιστοι ήταν οι γιατροί και οι υπόλοιποι αφορούσαν σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
 
Σταδιακά ωστόσο ο αριθμός έπεσε. Είτε γιατί άλλοι αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά μετά τη στέρηση μισθού για όσο διάστημα ήταν σε αναστολή, εμβολιάστηκαν και γύρισαν πίσω στην εργασία τους, ενώ άλλοι επέστρεψαν στη δουλειά τους έχοντας ως "προσωρινό εισιτήριο" το πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ ωστόσο εξαμήνου. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που τελούν σε αναστολή ανέρχεται στους 18 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αριθμός ωστόσο δεν είναι σταθερός, καθώς ανάλογα με τη λήξη των πιστοποιητικών νόσησης διαφοροποιείται.
 
Άλλη δουλειά προσωρινά….
 
Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι  που τελούν σε αναστολή έχουν «κόψει» τα πάντα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι οικονομίες που είχαν στην άκρη έχουν αρχίσει πλέον να εξανεμίζονται. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες περιπτώσεις που έχουν καταφύγει προσωρινά στην λύση μιας άλλης δουλειάς, προκειμένου να βγουν από την δύσκολη θέση. Στήριξη παρέχεται και από το ίδιο το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΚ με κάποια μικρά βοηθήματα αν και οι δυνατότητές του δεν είναι μεγάλες, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις συμπολιτών μας που συνδράμουν με τρόφιμα όσους έχουν ανάγκη.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ