Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σίγησε» ξανά το σχολικό κουδούνι στην ακριτική Ερείκουσα

Αναστολη λειτουργίας
22 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι δυο μοναδικοί μαθητές που φοιτούσαν πέρσι στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο έφυγαν φέτος από το νησί και τα σχολεία απέμειναν χωρίς παιδιά

ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ. «Σίγησε» τελικά μετά από τρία χρόνια ,το σχολικό κουδούνι και στην ακριτική Ερείκουσα, το μοναδικό νησί από τα Διαπόντια  που κρατούσε ανοιχτές τις πύλες της εκπαίδευσης στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οι δυο μοναδικοί μαθητές που φοιτούσαν πέρσι στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο έφυγαν φέτος από το νησί και τα σχολεία απέμειναν χωρίς παιδιά. Κατόπιν τούτου τόσο το Δημοτικό όσο και το Νηπιαγωγείο Ερείκουσας ανέστειλαν τη λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2023-2024, λόγω μηδενικού αριθμού αιτήσεων εγγραφών, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρου Αγγελόπουλου.

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος, τα σχολεία αυτά δεν έκλεισαν, καθώς σε περίπτωση που υπάρξουν μαθητές στο μέλλον, θα λειτουργήσουν και πάλι.

Ωστόσο πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη, καθώς ήταν τα μοναδικά ανοιχτά σχολικά «κύτταρα» που είχαν απομείνει στο Διαπόντια Νησιά.

Το σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας χτίστηκε το 1920, δωρεά του Α. Συγγρού. Από τότε ξεκινά η εκπαίδευση στο νησί της Ερείκουσας, καθώς εγγράφεται κάθε χρόνο πλήθος μαθητών όλων των ηλικιών στην Α’ και Β’ Δημοτικού. Ωστόσο το 2017 το κουδούνι «σίγησε» μετά από ένα σχεδόν αιώνα ζωής. Τρία χρόνια μετά, το 2020, το σχολείο κατάφερε να επαναλειτουργήσει σκορπίζοντας χαρά και ελπίδα, στους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους της Ερείκουσας. Ο μαθητικός πληθυσμός ωστόσο περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό.

Και νηπιαγωγείο

Παράλληλα πέρσι ιδρύθηκε για πρώτη φορά στο ακριτικό νησί και νηπιαγωγείο στέλνοντας ένα μήνυμα  αισιοδοξίας. Το νηπιαγωγείο αποτελούσε ένα από τα οχτώ που ιδρύθηκαν ανά τη χώρα κατά το περσινό σχολικό έτος. Στη νέα αυτή μονάδα φοιτούσε ένας μαθητής. Μετά την αποχώρησή του, ωστόσο το σχολείο σιώπησε.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.