Τρίτη 15.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σήμερα βγαίνει στο «σφυρί» το ιστορικό εργοστάσιο του «Δεσύλλα»

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ
08 Nov 2023 / 09:11

Εξαιρούνται από την δυνατότητα εκμετάλλευσης τα έξι κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα Μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο θλιβερός επίλογος μιας ιστορίας άνω των 150 ετών για την Κέρκυρα γράφεται σήμερα με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του παλαιότερου εργοστασίου κάνναβης στην Ελλάδα με την επωνυμία «Αλέξανδρος Δεσύλλας». Η πρώην βιομηχανία κάνναβης, λίνου και γιούτα, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιούχα θέση, στο προάστιο της Γαρίτσας, βγαίνει στο «σφυρί» από την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμής έναρξης τα 8.237.000 ευρώ, για οφειλές των ιδιοκτητών, ύψους 500.000 ευρώ.

Μολονότι το ακίνητο – φιλέτο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής τουλάχιστον καμία παρέμβαση από πλευράς αυτοδιοίκησης για το θέμα. Η μόνη αντίδραση που έχει καταγραφεί, προήλθε από την δημοτική παράταξη «Εκκίνηση» στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας (02/11) ζητώντας να συζητηθεί το ζήτημα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου, παρότι αυτές είναι πλέον κατεπείγουσες. Ωστόσο το κλίμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια νομική κίνηση, εφόσον το ακίνητο είναι ιδιωτικό και ο Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον.

 

Περιγραφή ακινήτου

 Το εργοστασιακό συγκρότημα, που περικλείεται από τις οδούς Μητροπολίτου Αθανασίου, Τριών Μαρτύρων, Δαίρπφελδ, παρόδων των οδών Θεόδωρου Δεσύλλα και Αλέξανδρου Δεσύλλα, περιλαμβάνει οικοδομική έκταση 37.647 τ.μ. και 90 περίπου κτίρια, μεταξύ των οποίων και μία έπαυλη συνολικού εμβαδού 170 τ.μ.

Η οικοδομική έκταση του συγκροτήματος είναι συνολικώς περιφραγμένη με μανδρότοιχο και πλήρως οριοθετημένη με τις όμορες ιδιοκτησίες. Διαθέτει εννέα πηγάδια για την υδροδότησή του αλλά υδροδοτείται και από το δίκτυο της πόλης της Κέρκυρας. Επίσης διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο μετά συστήματος καθαρισμού λυμάτων όπως και υποσταθμό ΔΕΗ υψηλής τάσης. Εντός του ακινήτου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας.

Το εν λόγω εργοστασιακό συγκρότημα, είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένο, καθώς δεν λειτουργεί και δεν συντηρείται, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ περίπου, όμως σήμερα τα περισσότερα κτίρια έχουν κατεδαφισθεί ή έχουν ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου.

 

Προνομιούχα θέση

 Όπως αναφέρεται στην μελέτη εκτίμησης, το συνολικό ακίνητο αφορά σε μεγάλη έκταση σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι γνωστή για το συνεχές σύστημα δόμησης της, με τα μεγάλα ύψη των κτιρίων και τα στενά δρομάκια (καντούνια).

Εντός της πόλης της Κέρκυρας η οικοδομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη λόγω των ζωνών προστασίας και της έλλειψης ελευθέρων οικοπέδων. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου.

 

Δυνατότητα εκμετάλλευσης

 

Από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου εξαιρούνται έξι διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695,13 τ.μ. Τα κτίρια αυτά μαζί με την «κατοικία του φύλακα» απαρτίζουν το εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ΦΕΚ 471Δ/04/06/89) ως το μοναδικό συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κέρκυρα. Η «κατοικία του φύλακα» εξαιρείται της προστασίας, καθώς θεωρείται μεταγενέστερο κτίριο και προβλέπεται να κατεδαφιστεί.

Ειδικότερα, από την έκταση των 36.736 τ.μ., τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των έξι διατηρητέων. Η έκταση που απομένει για εκμετάλλευση είναι 16.005 τ.μ. Ειδικότερα, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,40, ποσοστό κάλυψης 70% και επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρα. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις προβλέπουν κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες και εκπαίδευση.

 

Δεν ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές

 Σύμφωνα πάντως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κέρκυρας, οι ανασκαφές εντός του ακινήτου δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς σταμάτησαν από τότε που έπαψαν να ενδιαφέρονται οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Οι ανασκαφές γίνονταν με χρηματοδότηση δική τους και υπό την επίβλεψη της ΕΦΑ. Ωστόσο στο υπέδαφος του ακινήτου θεωρείται βέβαιο ότι κρύβονται τμήματα της αρχαίας Κέρκυρας, σύμφωνα με αρχαιολόγους που έχουν ασχοληθεί με την ανασκαφή.

 

Το εργοστάσιο «Δεσύλλα»

 Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1871 και αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Επεξεργαζόταν κάνναβη, λινάρι και γιούτα, που έρχονταν από την Ινδία, Πακιστάν και Φιλιππίνες, αλλά και από Ιταλία και Αυστρία πριν τον πόλεμο, παράγοντας σχοινιά και σακιά σε μεγάλες ποσότητες. Καθότι μάλιστα εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια ανάλογης δραστηριότητας βιοτεχνίες, έκανε σημαντικές εξαγωγές σε αρκετές χώρες. Ιδρυτής του εργοστασίου ήταν ο Αλέξανδρος Δεσύλλας (1851-1932). 

Στην ακμή της, η κολοσσιαία μονάδα έφτασε να απασχολεί περίπου 1.500 εργαζόμενους. Η εταιρία Αλέξανδρος Δεσύλλας ίδρυσε και Τράπεζα, η οποία στεγαζόταν σ' ένα ιδιαίτερο οίκημα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό γραφείο για έναν από τους μετόχους και γιο του Αλεξάνδρου, τον Θεόδωρο Δεσύλλα.

Ο Θεόδωρος Δεσύλλας συνέχισε το έργο του πατέρα του, μετά το θάνατό του, το 1932, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το εργοστάσιο, ενώ άνοιξε και δεύτερη μονάδα στον Πειραιά. Ωστόσο στη συνέχεια αναμείχθηκε ενεργά με την πολιτική καταλαμβάνοντας διάφορες θέσεις. Από τα μέσα του 20ου αιώνα άρχισε η μείωση της παραγωγής, αλλά και του προσωπικού. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1985 και σήμερα βρίσκεται σε εγκατάλειψη.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Μέρος του εργοστασίου σε λειτουργία στις αρχές του 20ου αιώνα