Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της τουριστικής μαρίνας στη Σπηλιά (video)

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
14 Φεβρουαρίου 2022 / 13:57

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματικότητα μετά από δεκαετίες αναμονής και ταλαιπωρίας γίνεται το τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής στη θέση Σπηλιά, στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, καθώς σήμερα το μεσημέρι υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου.
 


Η σύμβαση υπογράφηκε από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και την ανάδοχο εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, παρουσία της  Διοίκησης του ΟΛΚΕ και των τοπικών αρχών, ως η τελευταία πράξη σε ένα πολύπαθο έργο, το οποίο παρέμενε ημιτελές για χρόνια.   


 

Ασφυκτικό
Όπως τόνισε η κ.Κράτσα στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε συμβολικά στη θέση «Καφέ Γυαλί», το τουριστικό Καταφύγιο, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και ασφαλές πολιτισμικό και αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
 
Επισήμανε παράλληλα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και θα πρέπει να γίνει σεβαστό, καθώς το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι  τον Δεκέμβριο του 2023, διαφορετικά θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με επιβάρυνση του κόστους του έργου στο σύνολό του.



Στην ωφελιμότητα του έργου αναφέρθηκαν τόσο ο  Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Μ.Ορφανουδάκης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπ.Ζερβόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου εντός χρονοδιαγράμματος.

9.700.000 ευρώ
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεσή του ανέρχεται στα 9.700.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 9.006.944,30 ευρώ (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020») και η ιδιωτική συμμετοχή (OΛΚΕ ΑΕ) στα 693.055,70 ευρώ. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας και συντήρησης είναι ο ΟΛΚΕ Α.Ε. , ο οποίος και επωμίζεται και την οικονομική συμμετοχή του με 693.055,70 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 
Τι περιλαμβάνει
 
Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του χώρου.
 
Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού. 
 
Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση, προκειμένου να στεγαστούν οι υποστηρικτικές λειτουργίες του καταφυγίου.
 
Επίσης, προβλέπονται ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας) τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ. αλλά και την αποκατάσταση του χώρου αποχέτευσης στην Σπηλιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή.
 



Με πανό
Στην ειδική τελετή για την υπογραφή της σύμβασης παρευρέθησαν οι τοπικές αρχές του νησιού αλλά και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης, ύστερα από πρόσκληση της ΠΙΝ. Με ιδιαίτερα διακριτική παρουσία οι κάτοικοι ζήτησαν με πανό που είχε αναρτηθεί στα μουράγια να μην χαθεί ούτε μια θέση στάθμευσης μετά την ολοκλήρωση του έργου.
 
 
 
Το ιστορικό
 
Η ιδέα της δημιουργίας τουριστικού καταφυγίου σκαφών στη θέση Σπηλιά ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 μετά την αποχώρηση του σταθμού του  ΚΤΕΛ από την πλατεία ΝΑΣΚΕ, προκειμένου η περιοχή να μην μαραζώσει οικονομικά μετά την κίνηση αυτή. Τα χρόνια πέρασαν και τελικά τον Ιούνιο του 2006 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2012, η α’ φάση του έργου, όπου και υλοποιήθηκαν λιμενικά έργα και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο το τουριστικό καταφύγιο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, λόγω των ελλείψεων και αστοχιών των αρχικών μελετών στην εκτίμηση των γεωτεχνικών στοιχείων και βυθομετρικών του πυθμένα. Οι αβλεψίες αυτές εκτόξευσαν τον προϋπολογισμό του έργου χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του μέχρι το 2016. 

Την επανεκκίνηση για την ολοκλήρωση του έργου σηματοδότησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όπου εκδόθηκε στις 28/2/2019 ως «έργο γέφυρα» ειδική πρόσκληση για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 δεσμεύοντας το ποσό των 9,7 εκατ. ευρώ. Το έργο τελικά εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» στις 30-04-2020 με απόφαση της νυν Περιφερειάρχη. Τον Μάρτιο του 2021 δημοπρατήθηκε και μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, το έργο συμβασιοποιήθηκε  σήμερα.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ