Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση Πλακιωτάκη στον Βελόπουλο σχετικά με τις αντιδράσεις για το Λιμάνι Λευκίμμης

Λιμάνι Λευκίμμης
04 Φεβρουαρίου 2022 / 13:00

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τις αντιδράσεις ως προς την επικείμενη ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του Λιμανιού Λευκίμμης, ο Κυριάκος Βελόπουλος της "Ελληνικής Λύσης".

Στην ερώτησή του της 11/1/2022, βουλευτής αναφέρει: Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Κέρκυρας, αντιδράσεις προκαλούνται στη Λευκίμμη Νότιας Κέρκυρας στην προοπτική συρρίκνωσης το λιμανιού, παραχωρώντας η Κυβέρνηση μέρος ή όλη τη λιμενική εγκατάσταση σε ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευάσει στο μεγαλύτερο μέρος του μαρίνα.

Η αναστάτωση στην τοπική κοινωνία έγκειται επίσης και στο ότι η όποια σχετική απόφαση περί της ιδιωτικοποίησης δεν έχει συζητηθεί με Φορείς της τοπικής κοινωνίας, πόσω μάλλον να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Οι ανησυχίες επιπρόσθετα της τοπικής κοινωνίας επικεντρώνονται στην απώλεια του δημοσίου χαρακτήρα του λιμανιού, τη συρρίκνωση του επιβατικού του τμήματος λόγω ταυτόχρονου περιορισμού λειτουργικότητας και αύξησης κόστους ελλιμενισμού των ημερόπλοιων και των υπόλοιπων επαγγελματικών σκαφών τα οποία προσέφεραν στην τοπική οικονομία και την ενδεχόμενη απένταξη έργου ανακατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στην Μπούκα του ποταμιού.
 
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
 
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
 

1. Διατίθεστε να μας ενημερώσετε εάν έχετε προβεί σε ενέργειες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι προτίθεστε να ιδιωτικοποιήσετε μέρος ή το σύνολο του λιμανιού της Λευκίμμης Νότιας Κέρκυρας κι αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και ποιος είναι ο ιδιώτης που έδειξε ενδιαφέρον;

2. Έχει προχωρήσει το τελματωμένο έργο του αλιευτικού καταφυγίου στην Μπούκα του ποταμιού της Λευκίμμης κι αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες του εν λόγω έργου;
 
Η απάντηση Πλακιωτάκη

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης γνωρίζεται κατ' αρχήν ότι η ανάπτυξη των λιμένων της χώρας συνιστά ζήτημα μείζονος σπουδαιότητας για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Βασική επιδίωξή μας είναι τα λιμάνια να καταστούν τομείς ανάπτυξης όχι μόνο της εθνικής αλλά και της περιφερειακής οικονομίας.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του λιμένα Λευκίμμης, σημειώνεται ότι η Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε., στη διαχείριση της οποίας υπάγεται ο ανωτέρω λιμένας, έχει μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Συναφώς, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει γνωμοδοτήσει θετικά επί κατατεθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον λιμένα Λευκίμμης, καθώς και επί πρότασης χωροταξικής οργάνωσης, καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης για τον λιμένα Λευκίμμης, με τις υπ' αρ. 88/05/20-10­2021 και 88/04/20-10-2021 αποφάσεις της (ΑΔΑ: ΨΛΤΔ4653ΠΩ-ΤΗΜ) αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά στην περιοχή εκβολών (Μπούκα) του ποταμού Λευκίμμης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, δεν υφίσταται εκεί λιμένας ούτε έχει καθορισθεί χερσαία ζώνη λιμένα, καθώς πρόκειται για εκβολές χειμάρρου, όπου λόγω διαμόρφωσης στο εσωτερικό αυτού ελλιμενίζονται μικρά σκάφη, καθώς παρέχεται προστασία από όλους τους καιρούς.

Συναφώς, επισυνάπτεται το Αριθ. Πρωτ.: 197/14.1/17-01-2022 απαντητικό στην εν θέματι Ερώτηση έγγραφο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε..