Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «μικροσκόπιο» του Δημόκριτου για 36 μήνες το Τεμπλόνι

Τεμπλόνι
07 Ιουλίου 2021 / 14:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ξεκινάει η πλήρης αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι και στην γύρω περιοχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτεταμένη έρευνα και παρακολούθηση, διάρκειας 36 μηνών, για την πλήρη αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι και στην γύρω περιοχή ξεκινάει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών και Προϊστάμενο του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Λεόντιο Λεοντιάδη θα βρεθεί στην Κέρκυρα στις 19 Ιουλίου, προκειμένου να διενεργήσει δειγματοληψίες και αναλύσεις όχι μόνο στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και σε ακτίνα 10 χλμ από το σημείο.

«Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση εργασίας και αυτοψίας στο χώρο , ώστε να καταμεριστούν οι εργασίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, εξειδικευμένες αναλύσεις επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθώς και κτηνοτροφικών (γάλα, κρέας) και ελαιουργικών προϊόντων. Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων για τον συντονισμό των κινήσεων και των μετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου.

Όπως διευκρίνισε οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του «Δημόκριτου».

Καθυστέρηση 7 μηνών

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση εφτά μηνών, καθώς ενώ η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες δειγματοληψίες και αναλύσεις θα πραγματοποιούνταν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2021, δεν συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο λόγος της καθυστέρησης ήταν πως συγκριτικά με την Κεφαλονιά, όπου το κλιμάκιο έσπευσε άμεσα διότι ήταν σε εξέλιξη το συμβάν, στην Κέρκυρα απαιτούνταν μια σειρά από στοιχεία προκειμένου να γίνει ο πλήρης έλεγχος, όπως η καταγραφή πληθυσμιακών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής και των δραστηριοποιούμενων πάσης μορφής και είδους επιχειρήσεων, εντός συγκεκριμένης χιλιομετρικής ακτίνας.

Υπενθυμίζεται ότι την παρουσία του «Δημόκριτου» ζητούσαν επισταμένα οι κάτοικοι της περιοχής μετά τις δυο μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου πέρσι το καλοκαίρι, αλλά και αργότερα, λόγω των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο και ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος, σίδηρος) σε λάδι, ελιές και νερό.

Τα ευρήματα αυτά ωστόσο δεν επαναλήφθησαν σε μετρήσεις του Γενικού Χημείου του κράτους, όπως παρατήρησε ο κ.Ιωάννου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.