Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προς δημοπράτηση η ενσωμάτωση των δεμάτων στα κύτταρα του Τεμπλονίου

ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ
25 Nov 2023 / 16:19
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το έργο που έχει ήδη εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση όπως και περιβαλλοντική άδεια, αφορά στην μεταφορά και ενσωμάτωση συνολικά 90.000 κυβικών χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας

KΕΡΚΥΡΑ. Το «πράσινο» φως για την δημοπράτηση του έργου που αφορά στην μεταφορά και ενσωμάτωση των χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός των κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας άναψε ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Κατά την συνεδρίαση του Φορέα στις 30 Οκτωβρίου, εγκρίθηκε ομόφωνα τόσο η μελέτη όσο και τα τεύχη διακήρυξης για το έργο με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών - καταστροφών και άρση επικινδυνότητας στις υποδομές του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας», π/υ 1 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Θ. Κάρδαρης, ο ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, για την επιλογή του αναδόχου, θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

 Τι εργασίες θα γίνουν

 Ειδικότερα, το έργο που έχει ήδη εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση όπως και περιβαλλοντική άδεια, αφορά στην μεταφορά και ενσωμάτωση συνολικά 90.000 κυβικών χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων (80.000 κβ χύδην απορριμμάτων και 10.000 δεμάτων) εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας. Τα σκουπίδια αυτά βρίσκονται στο οικόπεδο, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή του εργοστασίου σκουπιδιών της Κέρκυρας. Εκεί είχαν εναποτεθεί προσωρινά σε διάφορες χρονικές περιόδους κατά το παρελθόν, ωστόσο καθότι καμία ενέργεια δεν έγινε για την απομάκρυνσή τους, εξελίχθηκαν τελικά σε μια χρόνια ανοιχτή «πληγή».

Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου, θα εκτελεστούν εργασίες αντιστήριξης του τοιχίου στην περίμετρο του Α’ κυττάρου με αποκατάσταση του κατεστραμμένου τοιχίου που κατέρρευσε με τον «Μπάλλο», όπως και του απορριμματικού αναγλύφου. Η εργολαβία στο σύνολό της, έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους έξι μήνες από την συμβασιοποίησή της.

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία

 Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας. Στην επόμενη φάση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών εισέρχονται δυο υποψήφια σχήματα και συγκεκριμένα η ENΩΣH OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και η ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας έμεινε η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. που «κόπηκε», ελλείψει των απαιτούμενων δικαιολογητικών που απαιτούσε ο διαγωνισμός, κατά την διαδικασία αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Ωστόσο δεν αποκλείεται να καταθέσει ένσταση, γεγονός που θα πάει πίσω την διαδικασία που ούτως ή άλλως προχωράει με αργό βηματισμό.

Μέχρι πάντως το φιλόδοξο εγχείρημα να υλοποιηθεί, τα σκουπίδια της Κέρκυρας θα εξακολουθήσουν να μεταφέρονται εκτός νησιού τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά. Ήδη ο Δήμος Κ. Κέρκυρας προκήρυξε τον ηλεκτρονικό δημόσιο ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για την λειτουργία του ΣΜΑ και την υπηρεσία μεταφόρτωσης και μεταφοράς αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου εκτός νησιού για 1+1 χρόνια.

Τι προηγήθηκε

 Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΠΔΕ του ΥΠΕΣ για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος), με αποδέκτη την Περιφέρεια, καθώς ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γι' αυτό το αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό οι δυο φορείς προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση, προκειμένου η ΠΙΝ να χρηματοδοτήσει το έργο και ο ΦΟΔΣΑ να το εκτελέσει.

Ωστόσο σε πρώτη φάση κρίθηκε από τον αναπληρωτή Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κέρκυρα ότι η υπογραφή της σύμβασης κωλύονταν, καθώς το έργο θα έπρεπε να εκτελεστεί από την ίδια την Περιφέρεια και όχι από τον Φορέα. Ακολούθησε η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ, η οποία και έγινε δεκτή ανοίγοντας το δρόμο για την εκτέλεσή του.

ΦΩΤΟ@ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.