Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανησυχία για τα μολυσματικά απόβλητα των self test

Self test
16 Απριλίου 2021 / 12:49

Τι λένε επιστήμονες για την ορθή διαχείρισή τους

του Νίκου Αβουκάτου

Ανησυχίες εκφράζονται για την τύχη που θα έχουν τα χρησιμοποιημένα τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό, γνωστά ως self tests. Η χρήση τους από τον κάθε πολίτη δημιουργεί ιατρικά απόβλητα, δυνητικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταλήξουν σαν απλά απορρίμματα στους κάδους, είτε πράσινους είτε μπλε.

Ως ιατρικά απόβλητα σύμφωνα με τον ΠΟΥ (ή ορθότερα Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα) χαρακτηρίζονται μια ποικιλία αποβλήτων που κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε υποκατηγορίες. Μια τέτοια υποκατηγορία ονομάζεται «μολυσματικά απόβλητα» και περιλαμβάνει «απόβλητα που μπορεί να περιέχουν παθογόνα πχ απόβλητα με αίμα ή με άλλες σωματικές εκκρίσεις».

«Τα τεστ μιας χρήσης, όταν απορριφθούν, πληρούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό καθώς ενδέχεται να είναι μολυσμένα με τον ιό covid-19 μέσα στο επίχρισμα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτά, το οποίο προήλθε από τον χρήστη ή με οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά την ίδια έννοια, οποιοδήποτε απόβλητο περιέχει αίμα, περιττώματα, άλλες σωματικές εκκρίσεις ή εξιδρώματα είναι εν δυνάμει μολυσματικό και δεν θα έπρεπε να απορρίπτεται στα αστικά απόβλητα, δηλαδή στον πράσινο κάδο. Φυσικά πότε δεν απορρίπτουμε χαρτιά ή πλαστικά μολυσμένα με αυτές τις εκκρίσεις στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κούγκολος.

Ο κ. Κούγκολος προειδοποιεί ότι υπό κανονικές συνθήκες η πιθανότητα μόλυνσης από ένα μεμονωμένο τεστ (ή χαρτομάντηλο με φλέγμα ή μάσκα με σίελο κλπ) για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (ή για όποιον έρθει σε άμεση επαφή με αυτά) είναι πολύ μικρή. Όμως ο κίνδυνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί λόγω της ποσότητας αυτών των αποβλήτων που συγκεντρώνεται σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπως συμβαίνει τώρα γιατί δεκάδες ή εκατοντάδες τεστ, μάσκες, χαρτομάντιλα από φορείς του ιού πετιούνται στον ίδιο κάδο, μαζί με τα αστικά απόβλητα.

Οι εναλλακτικές

Η ορθή διαχείριση θα απαιτούσε χωριστή συλλογή σε ειδικό κάδο, όπου θα μαζεύονταν όλα αυτά τα υλικά και θα συλλέγονταν -προτιμότερα από εξειδικευμένη εταιρεία- χωρίς να καταλήξουν ποτέ στο όχημα αποκομιδής των αστικών αποβλήτων του δήμου.

Τα απόβλητα αυτά είτε θα υφίσταντο αποστείρωση από κάποια διαπιστευμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο είτε θα υφίσταντο αποτέφρωση-καύση, δηλαδή στον ειδικό αποτεφρωτήρα που υπάρχει στα Άνω Λιόσια Αττικής. Αυτές οι δύο εναλλακτικές είναι απόλυτα ασφαλείς, προτείνονται για τα μολυσματικά απόβλητα από την εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 146163/2012) και είναι αυτό που συμβαίνει στα απόβλητα που προέρχονται από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Επομένως, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε καίρια σημεία κάδοι συλλογής που να είναι μόνο για αυτά τα απόβλητα δηλαδή τα χρησιμοποιημένα τεστ, τις μάσκες, τα γάντια. Ο κάδος δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές, φτάνει φυσικά να έχει καπάκι, να είναι πλαστικός και να είναι εύκολη η διαχείρισή του από το εξειδικευμένο προσωπικό συλλογής», εξηγεί στη Greenagenda.gr η Δρ. Χριστίνα Εμμανουήλ, Περιβαλλοντολόγος στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ.

«Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την αποστείρωση ή την αποτέφρωση αυτών των αποβλήτων, όταν συλλέγουν με τον τρόπο που αναφέρθηκε. Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως πρέπει το κοινό να πληροφορηθεί πού πρέπει να πετά αυτά τα απόβλητα. Ο κίνδυνος της διαφυγής αυτών των μολυσματικών παραγόντων στο περιβάλλον είναι υπαρκτός, επειδή όπως είπαμε θα μαζευτούν πολλά τέτοια απόβλητα στον ίδιο χώρο (τον πράσινο κάδο). Ο κίνδυνος αφορά άμεσα το προσωπικό που εμπλέκεται στην καθαριότητα κυρίως τους εργαζόμενους στη συλλογή, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στην τελική διάθεση (δηλαδή στον ΧΥΤΑ)», αναφέρει η κ. Εμμανουήλ.

Πηγή: greenagenta.gr