Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον Α. Αυλωνίτη η κατάρρευση του παραλιακού τείχους της Γαρίτσας

Γαρίτσα
06 Nov 2020 / 16:30

Το πεζοδρόμιο και το παράκτιο τείχος βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, ενώ ο όρμος της Γαρίτσας αποτελεί τη «βιτρίνα» μιας πόλης ενταγμένης στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο  Βουλευτής Κέρκυρας και  Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξανδρος  Αυλωνίτης σχετικά με την επίσπευση της τεχνικής αποκατάστασης του παραλιακού τείχους στον όρμο της Γαρίτσας.

Το τείχος της Γαρίτσας, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, αλλά φυσικά και από τα θαλάσσια ύδατα. Η εικόνα τόσο του πεζοδρομίου, όσο και του παράκτιου τείχους που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, ενώ ελλοχεύουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του τείχους και μέρος του οδοστρώματος.

Ο βουλευτής ρωτά γιατί δεν δρομολογούνται άμεσα και μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων οι ζωτικής φύσεως παρεμβάσεις στο παράκτιο τείχος της Γαρίτσας και στο πεζοδρόμιο, από την στιγμή που η μελέτη είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ, αλλά και εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημόσια ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο όρμος της Γαρίτσας και το παραλιακό μετώπιο τείχος αποτελούν τη «βιτρίνα» της πόλης της Κέρκυρας, μιας πόλης ενταγμένης στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει προκαλεί βλάβη στην φήμη και την καλή εικόνα της Κέρκυρας, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον ο βουλευτής ζητά να μάθει πότε προβλέπεται η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, αφού μέχρι σήμερα και μετά από δύο κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις (η παρούσα είναι η τρίτη) σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν υφίσταται σαφής απάντηση.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον κo Υπουργό Οικονομικών
 
Θέμα: «Επίσπευση έργου τεχνικής αποκατάστασης του παραλιακού τείχους στον όρμο της Γαρίτσας»
Ο όρμος της Γαρίτσας και το παραλιακό μετώπιο τείχος αποτελούν τη «βιτρίνα» της πόλης της Κέρκυρας, μιας πόλης ενταγμένης στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μικρά ιστιοφόρα σκάφη που ελλιμενίζονται στον όρμο κατά τους θερινούς μήνες δημιουργούν μια ιδιαίτερη «τουριστική ατραξιόν» σε αρμονία με τη συνολική τουριστική εικόνα του νησιού.

Το τείχος της Γαρίτσας, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, αλλά φυσικά και από τα θαλάσσια ύδατα. Αρχικά το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013, στις 9-4-2012 με δικαιούχο τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας και με προϋπολογισμό 4.127.000 ευρώ. Η μελέτη είχε συνταχθεί σε προγενέστερο χρόνο (11-11-2011) με δαπάνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Εν συνεχεία υπήρξε απένταξη του έργου, καθώς ο ΟΛ.ΚΕ αδυνατεί κατά τη νομοθεσία να υλοποιεί έργα προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ. Η τελευταία ένταξη του έργου έγινε και πάλι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 στις 08-2-2017 με προϋπολογισμό 2.606.844,27.

Το 2019 παραδόθηκε το έργο που εκτελέστηκε κατά το ήμισυ και μέχρι τη θέση του εργοστασίου «Δεσύλλα», καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχε γίνει δημοπράτηση. Από τη θέση του εργοστασίου «Δεσύλλα» μέχρι τον Ανεμόμυλο το έργο δεν δημοπρατήθηκε γιατί είχε καθυστερήσει η έγκριση της μελέτης του, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σήμερα, η εικόνα τόσο του πεζοδρομίου, όσο και του παράκτιου τείχους που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, ελλοχεύουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του τείχους και μέρος του οδοστρώματος. Γεγονός που θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης.

Το πρόβλημα πλέον έγκειται στο ότι εν τω μεταξύ στις 19-12-2018 με ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΟΛ.ΚΕ. να αποχαρακτηρίσει το παραλιακό μέτωπο από το Καφέ Γυαλί μέχρι τον Ανεμόμυλο, όπου περιλαμβάνεται και το εν λόγω τμήμα του παράκτιου τείχους και πεζοδρομίου με την προοπτική να παραχωρηθεί στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων. Εξέλιξη ωστόσο που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα. Πλέον, το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κτηματική Υπηρεσία και στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Πότε προβλέπεται η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, αφού μέχρι σήμερα και μετά από δύο κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν υφίσταται σαφής απάντηση;

2. Γιατί δεν δρομολογούνται μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων οι ζωτικής φύσεως παρεμβάσεις στο παράκτιο τείχος της Γαρίτσας και στο πεζοδρόμιο, από την στιγμή που η μελέτη είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ, αλλά και εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημόσια ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος;
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος»