Τετάρτη 25.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Την έπεσαν» οι Δήμαρχοι Κέρκυρας στον Τσίπρα για απορρίμματα και Ερημίτη

Σαν Τζιάκομο
03 Ιουλίου 2020 / 11:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία αφιερώθηκε μεγάλο μέρος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δημάρχους στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε οξεία κριτική από τη δήμαρχο Κεντρικής Κερκυρας Μερόπη Υδραίου για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους δημάρχους των τριών δήμων της Κέρκυρας και του δήμου Παξών, η Μερόπη Υδραίου είπε στον κ. Τσίπρα ότι η διαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση «μάτωσε και πλήγωσε την Κέρκυρα, διέρρηξε την κοινωνική συνοχή. Διερρήχθη η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση και υποβαθμίστηκε, ξεφτιλίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο θεσμός του δημάρχου και των δημοτικών αρχόντων γενικότερα».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν "άκομψη" τη συμπεριφορά της Μερόπης Υδραίου, μιλώντας στο enimerosi.com. 
«Είναι το μεγάλο μας παράπονο και δεν μπορούσαμε παρά να το εκφράσουμε ειλικρινά» δήλωσε η Μερόπη Υδραίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη. Συμπλήρωσε δε ότι με πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής έγιναν σωτήριες παρεμβάσεις, τόσο με την έκτακτη αποκομιδή το καλοκαίρι του 2019 όσο και με την απόφαση της μεταφοράς, η οποία πάντως είναι μια προσωρινή λύση.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στη λύση της μεταφοράς και ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται τοπικά.  Όσον αφορά το θέμα της Λευκίμμης, τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λύνονται από την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Πάντως πρέπει να πω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ευθύνες  είναι μοιρασμένες ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση».

Παυλίδης: Εσείς υπογράψατε

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, για να επισημάνει ότι τα λάθη που έχουν γίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά οι ευθύνες είναι διαχρονικές και έρχονται από δεκαετίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Νότου Κώστας Λέσσης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μεγάλη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Παρεμβαίνοντας με τη σειρά του στη συζήτηση ο πρώην βουλευτής Κώστας Παυλίδης, υπενθύμισε ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης φέρει τις υπογραφές της Μ. Υδραίου και του Κ. Λέσση -οι οποίοι τότε ήταν αντινομάρχες- για να δεχθεί την απάντηση «αν γίνει ένα λάθος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζεται!»

Ο Βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές και την επίλυση αυτών των προβλημάτων εξασφαλίστηκαν από την προηγούμενη θητεία της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν σήμερα να υλοποιηθούν με στόχο μια μόνιμη λύση.  

Ερημίτης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ότι πράγματι ήταν μεγάλες οι πιέσεις που υπέστη η κυβέρνηση επί δημοσιονομικής κρίσης και ότι η επένδυση στην περιοχή , ερχόταν σαν "ουρά" του δεύτερου μνημονίου. «Δεχόμασταν πολλές πιέσεις και προσπαθήσαμε να σώσουμε τουλάχιστον τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο μου είχε προκαλέσει εντύπωση η επιμονή των δανειστών για την παραχώρηση αρχικά και μετά για την πώληση τμήματος της περιοχής».

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας δήλωσε πάντως ικανοποιημένος, διότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει  το ζήτημα και θα είναι υποστηρικτικός. Εξερχόμενος του ιστορικού Δημαρχείου ο Γιώργος Μαχειμάρης δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης «Επισημάναμε ότι το θέμα της περιοχής του Ερημίτη είναι πολύ σοβαρό για την Κέρκυρα, οι παλιοί του συνεργάτες και το ΤΑΙΠΕΔ δεν τον είχαν ενημερώσει κατάλληλα για ποια έκταση απείρου φυσικού κάλλους  πρόκειται, για τον "Παρθενώνα" ουσιαστικά της Κέρκυρας, το οποίο ξεπουλήθηκε έναντι πινακίου φακής για τσιμεντοποίηση. Είμαι ικανοποιημένος γιατί και ο ίδιος κατάλαβε ότι δεν είχε πλήρη γνώση του θέματος και ότι θα το επανεξετάσει» δήλωσε ο κ. Μαχειμάρης .