ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας ακόμα υπουργός υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά τη μεταφορά των φυλακών. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα δήλωσε σχετικά «θέλω να σας πω ρητά και κατηγορηματικά ότι εάν υπάρχει χώρος -οικόπεδο- ελεύθερο παντός βάρους, δηλαδή θα είναι έτοιμο για δόμηση, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης στην Κέρκυρα, που πιστεύω ότι θα είναι πολλαπλά χρήσιμο για τον τόπο».
Η Οδύσσεια του θέματος τυπική περιγραφή της ελληνικότητας στη διοίκηση ενώ συνιστά και υπαινιγμό για την ύπαρξη ιστορικών δουλειών, που σχετίζονται με το θέμα. Εν ολίγοις, όλα τα ανάλογης ιστορικότητας σωφρονιστικά καταστήματα στη Χώρα (σ.σ. Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός, που θάλεγε κι ο Μίκης, Γεντί Κουλέ, Αβέρωφ) έχουν προ πολλού κλείσει/κατεδαφιστεί ή μετατράπηκαν σε χώρους μνήμης. Εκτός από το βρετανικό δημιούργημα εδώ, σύμβολο και εργαλείο διαχρονικής εξουσίας από τη βρετανική «προστασία» έως την ελληνική πολιτική ανωμαλία. Ο Μαχειμάρης θα μπορούσε να πει στον άλλοτε σύντροφο Μιχάλη ότι επί των ημερών του στη Νομαρχία η έρευνα ωρίμασε και οι χώροι ανέγερσης νέων Φυλακών προέκυψαν. Αλίμονο όμως η μαγική χειρ που κινεί τα νήματα συνήργησε έτσι ώστε να χαθούν οι προθεσμίες και τα λεφτά. Κι όλη υπόθεση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Στο μεταξύ το ελληνικό Κράτος φρόντισε να μεταφέρει εκεί τα Δικαστήρια, δεδομένης και της εγγύτητας με το σωφρονιστικό κατάστημα ενώ ο έτερος σύντροφος Κοντονής περιορίστηκε να επισκεφθεί επανειλλημμένα τους χώρους μαρτυρίου (και) των Ελλήνων κομμουνιστών, χωρίς να προχωρήσει σε κάποια άλλη ενέργεια. Αναλόγως το θέμα υποχώρησε στην ατζέντα όλων μας.
Το Σάββατο το ξέθαψε ο Γκίκας, ιεραρχώντας το πρώτο ανάμεσα σε τέσσερα αιτήματα προς τον υπουργό! Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή: «Πρώτον, την μεταφορά των Φυλακών εκτός αστικού ιστού, δεύτερον, την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας με επιπλέον προσωπικό, τρίτον την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων στο Πυροσβεστικό Μέγαρο και την μεταφορά του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού εκεί καιτέταρτον, την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών πυρόσβεσης στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας».
Εν κατακλείδι, εκτός της υπόσχεσης για την αστυνομική ενίσχυση του Τμήματος στην Λευκίμμη, οι απαντήσεις στα άλλα ζητήματα, εκτός της θετικής προδιάθεσης του υπουργού, παραμένουν σε εκκρεμότητα.