Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα 180˚: «Θετικά στον κορωνοϊό τα αντανακλαστικά του Δήμου»

Κέρκυρα 180˚
09 Απριλίου 2020 / 06:41

Καυστική ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τη Μαρία Δρύ, η οποία επικρίνει τη Δημοτική Αρχή Υδραίου για αδυναμία χρήσης των τεχνολογικών μέσων, ώστε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και για κάκιστη ενημέρωση των πολιτών, ενώ επαναφέρει στην επικαιρότητα τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Κέρκυρα 180˚», με επκεφαλής τη Μαρία Δρυ, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο έχει διαχειριστεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η παράταξη της Μαρίας Δρυ κατακρίνει τη Δημοτική Αρχή για κάκιστη ενημέρωση των πολιτών, ενώ καυτηριάζει την αδυναμία, μέχρι σήμερα, για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με χρήση των τεχνολογικών μέσων, όπως συνηθίζεται πλέον ελέω κορωνοϊού.

Η «Κέρκυρα 180˚», εξάλλου, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόσο σε επίπεδο δεματοποίησης, όσο και σε επίπεδο μεταφοράς τους στην Κοζάνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Κέρκυρα 180˚» αναφέρει:

«Σε στιγμές δύσκολες πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να είμαστε δυνατοί.

Ο Δήμος μας, όπως άλλωστε ολόκληρη η χώρα μας, η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με περιστάσεις και γεγονότα που κανείς δεν είχε φανταστεί, και πόσο μάλλον αντιμετωπίσει.

Η πρώτη μας αντίδραση ως δημοτική παράταξη, αλλά και ως άνθρωποι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, είναι να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε. Σαν δημοτική παράταξη με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενισχύσουμε τους συνδημότες μας με λύσεις πρακτικές και όχι κριτικές εκ του ασφαλούς, αλλά όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, σε προσωπικό επίπεδο με όποιο τρόπο μπορούμε: μένοντας σπίτι, βοηθώντας συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, κάνοντας θελήματα, μοιράζοντας ένα χαμόγελο.

Με έκπληξη και λύπη διαπιστώσαμε την προσπάθεια εντυπωσιασμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής σχετικά με την πραγματοποίηση του Δημοτικου Συμβουλιου μέσω τηλεδιάσκεψης - η οποία μάλιστα αρχικά χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου “τεχνικά αδύνατη” κάνοντας λόγο για “έλλειψη απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμό”.

Δεν είναι μόνο ότι η κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ήδη προσφέρει επίσημη λύση στο ζήτημα των τηλεδιασκέψεων σε συγκεκριμένη πλατφόρμα την οποία  λειτουργούν ήδη άλλοι δήμοι, περιφέρειες και υπουργεία, κατα συρροή από όταν βγήκαν οι πραξεις νομοθετικου περιεχομένου σχετικά με την πανδημία του COVID-19. Είναι και που οι εξαιρετικά διαδεδομένες δωρεάν εφαρμογές για κινητά, tablet και υπολογιστές (ενδεικτικά Skype, Zoom, Join.Me, Google Hangouts και αμέτρητες άλλες εφαρμογές) είναι εύκολες στη χρήση, δεν έχουν κόστος και είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό εδώ και χρόνια.

Έχοντας δει ήδη χορωδίες, φιλαρμονικές, συμφωνικές, μαθητές και οργανώσεις να καταφέρνουν -χωρίς καμία εξαιρετική τεχνογνωσία ή εξοπλισμό- να συγχρονίζονται για θέματα σαφώς λιγότερο επείγοντα, απορούμε με την απόκριση της δημοτικής αρχής αρχικά να δηλώνει, και μάλιστα εγγράφως, αδυναμία να οργανώσει τεχνικά ένα online Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να θριαμβολογεί για το “πρωτοποριακό επίτευγμα”.

Είναι δε απαράδεκτο να κρυβόμαστε πίσω από την πανδημία και την “δίνη μιας περιπέτειας που δεν φανταζόμασταν ότι θα ζούσαμε” για θέματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε ένα Δήμο με υποτιθέμενο προεκλογικό στόχο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον προσβάσιμο σε όλους ψηφιακό δήμο - έννοια σαφώς πιο πολύπλοκη και τεχνικά απαιτητική από τηλεδιασκέψεις που οργανώνουν 15χρονοι έφηβοι χωρίς “απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό” στον ελεύθερο χρόνο τους.

Αναρωτιόμαστε μήπως δεν ευθύνονται οι Κερκυραίοι “που πάνε πίσω το νησί”, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αλλά οι ίδιες οι αρχές που δεν δείχνουν έτοιμες να κατανοήσουν και να υλοποιήσουν βασικές διαδικασίες.

Τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα που έχουν προαναγγελθεί όπως ο ψηφιακός δήμος, οι αυτοματισμοί και όλα όσα δεν βλέπουμε να υλοποιούνται, προφανώς γιατί δεν υπάρχει κανείς να μοιράζεται το όραμα και την εμπειρία της εφαρμογής τους; Οι διαδικασίες αυτές για άλλους δήμους είναι αυτονόητες και ευρύτατα διαδεδομένες.

Στην τελευταία επιστολή η δημοτική αρχή παραδέχεται πως δεν διαθέτει ούτε τα απαραίτητα στελέχη προκειμένου να υλοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη. Εντύπωση μας προκαλεί δε και το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε τεχνογνωσία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο μέσα σε μια εβδομάδα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης υλοποίησε πλήρως ηλεκτρονική διδασκαλία στην πλειονότητα των αντικειμένων του, επιτρέποντας σε χιλιάδες φοιτητές να παρακολουθούν ταυτόχρονα τα μαθήματα τους και να μην χάσουν το εξάμηνο, και μάλιστα με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εργάζεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τα μέσα και οι τρόποι, που μάλιστα ακολουθούν με εξαιρετική επιτυχία άλλοι Δήμοι με τους οποίους η Δήμαρχος μάλιστα διατείνεται ότι είναι σε επικοινωνία, είναι πολλά και ευρέως διαθέσιμα, όπως άλλωστε και οι δικαιολογίες.
Καταλαβαίνουμε φυσικά και ότι ο Δήμος δεν έχει τις δυνατότητες μιας κεντρικής κυβέρνησης αλλά και ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι επιχείρημα για να ξεχάσουμε τα αυτονόητα και τα ευκόλως εννοούμενα.

Ούτε μπορούμε να δεχθούμε ως επαρκείς τις “δράσεις εθελοντών” και την “τηλεφωνική γραμμή στήριξης για τους δημότες” με τον τρόπο που δημοσιεύονται και επικοινωνούνται και τον ρυθμό που (δεν) αναπαράγονται. Βλέπουμε ότι η αναφορά στις δράσεις αυτές γίνεται σε ποσότητα και ποιότητα επαρκή για να μπορεί κανείς να δηλώσει “μα εμείς τα κάναμε” και όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στα δικά μας μάτια, ενημέρωση των δημοτών σημαίνει ενημέρωση με κάθε τρόπο - για να πληροφορηθούν τις υπηρεσίες και τις δράσεις του Δήμου που μπορεί να τους διευκολύνουν τη ζωή, με στοχευμένες διαφημίσεις σε social media, τοπικά ραδιόφωνα, με μηνύματα σε κινητά, με μαζική αποστολή email σε όλους τους δημότες.

Είναι υποτιμητικό για την νοημοσύνη μας να λογίζεται ως “ενημέρωση των πολιτών” ένα δελτίο τύπου και μια αναφορά σε μια δύσχρηστη δημοτική ιστοσελίδα κάθε κάποιες μέρες. Αναρωτιόμαστε δε αν τα στοιχεία επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του Δήμου www.corfu.gr υποστηρίζουν την έννοια “ενημέρωση δημοτών” ή την έννοια “να, εδώ τα είχαμε αναρτήσει”.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω ζητημάτων που φαίνεται να δυσκολεύουν αδικαιολόγητα την Δημοτική Αρχή, ζητάμε για αρχή τουλάχιστον να επιλύσουμε θέματα που εμπίπτουν στις “κλασικές” αρμοδιότητες του Δήμου -σοβαρά και κρίσιμα, που έχουν μάλιστα άμεση σχέση με τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε αυτή τη στιγμή:

1. Εδώ και 10 ημέρες υπάρχει πλήρης διακοπή της διαδικασίας δεματοποίησης με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει απορρίμματα ο χώρος εκφόρτωσης των απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Σημειώνουμε ότι ειδικά την περίοδο αυτή και έχοντας διαπιστωμένα κρούσματα του COVID-19 στο νησί, τα απορρίμματα μπορεί να εξελιχθούν σε διπλή υγειονομική βόμβα, αρχικά για τους εργαζόμενους στο χώρο, για το Τεμπλόνι και σε συνέχεια για όλο το νησί.

Το πρωτόκολλο διαχείρισης σε ανάλογη περίπτωση προβλέπει αποθήκευση σε κλειστά κοντέινερ και πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα πιθανώς μολυσμένα απορρίμματα στο φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού από τα στραγγίσματα από τους τεράστιους όγκους των απορριμμάτων που προϋπήρχαν εκτός κυττάρων, αλλά και από όσους έχουν προστεθεί εντός του 2020, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί και δεματοποιηθεί (τα οποία έρχονται να προστεθούν στον κίνδυνο μόλυνσης από τα δυνητικά μολυσμένα με κορονοϊό απορρίμματα).

2. Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, παρόλο που δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα δέματα στο Τεμπλόνι ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ακόμα σήμερα προκηρυχθεί η πολυδιαφημισμένη “κατεπείγουσα” διαδικασία για τον ανάδοχο της  μεταφοράς των απορριμμάτων.

Σημειώνουμε ότι η Δήμαρχος τόσο σε Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου, όσο και με δελτίου τύπου μας διαβεβαίωσε ότι το πρώτο φορτίο θα έφευγε για την Κοζάνη στα τέλη Ιανουαρίου και πάντως το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου.

Η δυσκολία της περίστασης ζητά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και απαιτεί  αποτελεσματική διοίκηση. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το βάρος των περιστάσεων σαν μοχλό εξέλιξης και όχι σαν δικαιολογία για παρακμή.

Δηλώνουμε διαθέσιμοι να συνεισφέρουμε αλλά όχι έτοιμοι να δεχθούμε δικαιολογίες».