Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΑΕ: Να μην μπουν τα εργασιακά δικαιώματα σε καραντίνα με άλλοθι την πανδημία

ΛΑΕ
04 Απριλίου 2020 / 06:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων, ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών, δεν καλύπτουν τις δραματικές συνέπειες στο εισόδημα και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα»

τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα: 

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για την κυβέρνηση, να βάλει σε καραντίνα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. 
Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, για να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Τα  μέτρα που προωθεί για την ανακούφιση εργαζομένων, ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών  (τα οποία υπολείπονται κατά πολύ ακόμα και συντηρητικότερων κυβερνήσεων της Ευρώπης), με κανένα τρόπο δεν καλύπτουν τις δραματικές συνέπειες στο εισόδημα και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της πλειονότητας του Ελληνικού Λαού.
 
Συγκεκριμένα:

1. Είναι προφανές ότι το επίδομα των 800 € για δύο μήνες δεν επαρκεί και πρέπει να αυξηθεί, τουλάχιστον στο ύψος του κατώτατου μισθού. Για το διάστημα 15/3 έως 30/4 το ποσό που αναλογεί είναι 1.000 €.

2. Το επίδομα αυτό δεν το δικαιούνται εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το συγκεκριμένο διάστημα. Εδώ μιλάμε και για εργαζόμενους με πραγματικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και για εργαζόμενους, που εργάζονται για πολλά χρόνια σε μια επιχείρηση με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις.

3. Απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε μέριμνα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων επιστημόνων.

4. Το απαράδεκτο ισχύον καθεστώς της δανεικής εργασίας και των outsourcing αφήνει εκτός της οικονομικής ενίσχυσης άγνωστο αριθμό εργαζομένων.

5. Στην οικονομική ενίσχυση δεν συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι (είτε είναι δηλωμένοι στον ΟΑΕΔ είτε όχι), οι μακροχρόνια άνεργοι, όπως και όσοι εργάζονται σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Η πρόβλεψη της τελευταίας ΠΝΠ για δύο μήνες παράταση του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας είναι από πολλές πλευρές ελλιπής. Το επίδομα ανεργίας είναι μικρότερο από το επίδομα, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι ακόμη πιο μικρό και αυτά δεν δίνονται στο σύνολο των ανέργων αλλά μόνο σε όσους την συγκεκριμένη περίοδο είναι δικαιούχοι αντίστοιχου επιδόματος. Έτσι αποκλείεται η πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων, η επιδότηση των οποίων έχει σταματήσει.

6. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς της οικονομικής ενίσχυσης.

7. Το επίδομα το δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων έχει διακοπεί η λειτουργία τους. Όσοι όμως εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, αφ’ ενός δεν δικαιούνται το επίδομα και αφ’ ετέρου η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στην εργοδοσία να τους χρησιμοποιεί εκ περιτροπής. Πέρα από το απαράδεκτο της εισαγωγής της εκ περιτροπής εργασίας, το αποτέλεσμα σ’ αυτούς θα είναι ο μέσος μισθός τους πολλές φορές να υπολείπεται και αυτού του επιδόματος. Στους εργαζόμενους πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί το σύνολο του μισθού τους και η διαφορά να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

8. Η εκ περιτροπής εργασία αφ’ ενός είναι δώρο στην εργοδοσία και αφ’ ετέρου χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις σημαίνει μισό μισθό, μισό χρόνο ασφάλισης, μισά δικαιώματα και εν τέλει μισή ζωή.

9. Η ορθή χορήγηση του δώρου Πάσχα με την έννοια της πρόσθετης οικονομικής αμοιβής στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία πρέπει με κάποιο τρόπο να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Την περίοδο αυτή οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στα super market ή οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής του Δημοσίου, έχουν επιβαρυνθεί να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, που παρατηρούνται και λόγω του κορωνοϊού και λόγω της μείωσης του προσωπικού λόγω των ειδικών αδειών, που σωστά δίνονται σε γονείς ανηλίκων παιδιών. Η εντατικοποίηση της εργασίας στις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να ανταμειφθεί είτε οικονομικά, είτε με τη χορήγηση πρόσθετης άδειας.

9. Στα ιδιαίτερα αρνητικά καταγράφεται η μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής του δώρου Πάσχα, η οποία με την τελευταία ΠΝΠ πάει στα τέλη του Ιουνίου.

10. Η υγειονομική κρίση εκτός των άλλων προβλημάτων βρίσκει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας διαλυμένους, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ευνοεί την αποχαλίνωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Μαζί με όσα αναφέραμε παραπάνω η κυβέρνηση έχει αναστείλει το δικαίωμα στην απεργία και ταυτόχρονα οι εργατικοί εκπρόσωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφθούν εργασιακούς χώρους, στους οποίους καταστρατηγείται κάθε έννοια δικαιώματος ή λήψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η αποθράσυνση της εργοδοσίας έχει σαν αποτέλεσμα να μην τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αμφισβητούνται ακόμη και ελάχιστα δικαιώματα που δόθηκαν όπως π.χ. η ειδική άδεια και νέοι εργοδοτικοί εκβιασμοί να μπαίνουν στην καθημερινότητα. Την ίδια ώρα ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να πλησιάσει στην Επιθεώρηση εργασίας.

11. Το παραμύθι περί απαγόρευσης των απολύσεων, πρέπει να σταματήσει καθώς ήδη μετράμε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

12. Από τις 11/3/2020 έχει ανασταλεί η λειτουργία των Κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας. Η ΠΝΠ αναφέρει ότι στα πρόσωπα, στα οποία αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων τους, παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών, που συνδέονται με την αναπηρία, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα. Η πρόβλεψη αυτή αφ’ ενός πρέπει να επεκταθεί και σε όλους που η περίοδος του δικαιώματός λήγει αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από το αν πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση ή όχι και αφ’ ετέρου η τρίμηνη παράταση να επεκταθεί σε όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας όπως και η μη εξέταση και έκδοση σχετικών γνωματεύσεων από τα νοσοκομεία.
 
Τα μέτρα συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων, που έχουν αποφασιστεί αλλά και άλλα που προετοιμάζονται επ’ ευκαιρία της κρίσης (μείωση μισθών – συντάξεων), δεν θα περάσουν.
Ο Ελληνικός Λαός θα αντιδράσει.
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της και με όσα  μέσα διαθέτει και τώρα και μετά, για την συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου            (μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιών, νέων, γυναικών), για την υπεράσπιση εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων