Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο «Λαέρτης» σύμμαχος των σωμάτων ασφαλείας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (video)

Λαέρτης
01 Nov 2023 / 11:07
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παραδόθηκαν drones, tablets και αντλίες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύτιμα τεχνολογικά εργαλεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, απέκτησαν τα Σώματα Ασφαλείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Λαέρτης» που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

Σήμερα η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα προχώρησε στην παράδοση/παραλαβή του εξοπλισμού των υποέργων 13 & 16 του Προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει η παράδοση στο Λιμενικό Σώμα (Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας).

Συγκεκριμένα στην Αστυνομία παραδόθηκαν 80 tablets, 20 για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και οκτώ drones, δύο για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. 

Στην Πυροσβεστική παραδόθηκαν 60 tablets, 15 για κάθε περιφερειακή ενότητα, οκτώ drones, δύο σε κάθε περιφερειακή ενότητα και οκτώ αντλίες για άντληση υδάτων, δύο για κάθε περιφερειακή ενότητα.

«Είναι μια πράξη συμβολική και ουσιαστική, διότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση του εξοπλισμού των Σωμάτων. Οι ανάγκες γίνονται όλο και περισσότερες και είμαστε ανοικτοί να καταγράψουμε τις προτάσεις των διοικήσεων και των εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

«Ο εξοπλισμός θα επαυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών μας» τόνισε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου, ευχαριστώντας θερμά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Νίκος Κολοβός τόνισε ότι η τεχνολογία αποτελεί προστιθέμενη αξία στην κατεύθυνση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. 

«Τα drones είναι όργανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον για την πυρκαγιά αλλά και για την έρευνα και διάσωση, σε περιπτώσεις που αναζητούνται αγνοούμενοι. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την τεχνητή νοημοσύνη. Ηδη η Πολιτική Προστασία Αθηνών έχει ξεκινήσει να αφορμόζει στην πράξη το τρίπτυχο της επιτυχούς αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς: Ανίχνευση - ειδοποίηση - ανταπόκριση. 

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός που σβήνει τη φωτιά είναι ο Πυροσβέστης, ωστόσο η ταχύτητα στην ανίχνευση παίζει κοθοριστικό ρόλο» κατέληξε ο Νίκος Κολοβός, ευχαριστώντας για μια ακόμα φορά την Περιφέρεια και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος. 

Το πρόγραμμα «Λαέρτης»

Η πράξη «ΛΑΕΡΤΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 3.937.494 ευρώ αναφέρεται σε παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών και φαινομένων διάβρωσης του εδάφους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού έγκαιρης προειδοποίησης, προμήθεια οχημάτων υποστήριξης (υδροφόρες για Δήμους της Περιφέρειας), προμήθεια ειδών για εθελοντικές ομάδες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δράσεις ενημέρωσης πολιτών κ.α.

Με δεδομένη την ένταση των φυσικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή των Ιονίων, το πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης προστασίας των υποδομών και ολόκληρου του πληθυσμού από την κλιματική αλλαγή, και τους φυσικούς κινδύνους που τη συνοδεύουν.

Στην υλοποίηση της πράξης συμμετέχουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, με κύριο Δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βάσει προγραμματικών συμβάσεων. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.