Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελλάδα 2021: Πρόταση Δημήτρη Μπιάγκη για σύσταση τοπικής επιτροπής

ΚΙΝΑΛ
28 Ιανουαρίου 2020 / 12:59

«Να μην προβούμε σε ερασιτεχνικές και σπασμωδικές ενέργειες ούτε να παραμείνουμε απαθείς, παρά να λειτουργήσουμε με μεθοδική, οργανωμένη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση από ειδικούς»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επέτειος των 200 χρόνων της Σύγχρονης Ελλάδας και η πρωτοβουλία για τον λαμπρό εορτασμό της σε κεντρικό επίπεδο από την πολιτεία με το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2021», αναφέρει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης, καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων από την κοινωνία της Κέρκυρας αλλά και των Επτανήσων γενικότερα.
.
Σε πρόταση που δημοσίευσε με τίτλο «Δημιουργία Ειδικής Οργανωτικής Επιτροπής για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τη δράση στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2021» αναφέρει: «Η Οργανωτική Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» προχωρά ήδη στο σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα και ομάδες πολιτών. Ο ρόλος και η συμβολή των Κερκυραίων και των Επτανησίων, τόσο κατά τη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα αλλά και για τη δημιουργία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αποτελούν σημαντικότατη πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που καλούμαστε να υπερασπιστούμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.
Στα πλαίσια αυτά, είναι επιβεβλημένη η κατάθεση προτάσεων από την τοπική κοινωνία που θα καταδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τούτη την προσφορά, τόσο σε κεντρικό επίπεδο με δράσεις που θα προγραμματιστούν και θα οργανωθούν από την επιτροπή του «Ελλάδα 2021» αλλά και σε τοπικό επίπεδο, από έναν φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει δράσεις αλλά και να προτείνει σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες. Ήδη, πολλοί φορείς ανά την Ελλάδα έχουν συστήσει για τον λόγο αυτό Ειδικές Οργανωτικές Επιτροπές όπου επιμελούνται τη συγκέντρωση προτάσεων, την ιεράρχησή τους, την αξιολόγησή τους και την κατάθεσή τους στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή αλλά και καταρτίζουν πλάνο δράσεων για την περιοχή τους.
Στα πλαίσια αυτά, καλούμε τους φορείς του νησιού και της Περιφέρειας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμοι, την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που αφορά βασικό πυλώνα της τοπικής κοινωνίας και εγγυητή της όποιας προσπάθειας, αλλά και τους δραστήριους Πολιτιστικούς Φορείς του νησιού με πρωτοστάτες την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και το Ίδρυμα Κερκυραϊκών Σπουδών, όπως μεριμνήσουν για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης και Ειδικής Οργανωτικής Επιτροπής γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό με τη συμμετοχή ειδικών στον τομέα. Είναι ώρα επιτέλους να αναδείξουμε στο έπακρο τη σχέση των Επτανησίων με τη μητέρα Ελλάδα και τη συνδρομή και συνεισφορά τους στον αγώνα για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό δράσεων, η Επιτροπή θα μπορούσε να οργανώσει και να σχεδιάσει μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως:
Α) Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια με τη συμμετοχή Ελβετών, Ρώσων, Αυστριακών και Γάλλων ακαδημαϊκών και τη συνδρομή του συντοπίτη Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια.
Β) Τοποθέτηση προτομών τόσο στην Κέρκυρα όσο και σε κεντρικό επίπεδο Κερκυραίων (πχ. προτομής Καποδίστρια στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων)
Γ) Κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση κτισμάτων μεγάλης ιστορικής σημασίας (π.χ. οικία πολεοδόμου Σταμάτη Βούλγαρη στην Λευκίμμη) και ανάκτηση ιστορικών κειμηλίων.
Δ) Εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων σχετικών με το 1821 καθώς στην Κέρκυρα τυπώθηκαν μεταξύ των άλλων επαναστατικών προκηρύξεων και ελληνικά επαναστατικά φυλλάδια, τα οποία μαζί με τις εκδόσεις του Κοραή έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αφύπνιση και την τόνωση του πατριωτισμού των Ελλήνων της περιοχής. Μερικά από αυτά είναι: «Ο Θούριος» του Ρήγα (Ως πότε παλικάρια) «Ο πατριωτικός ύμνος» του Ρήγα, «Ο ύμνος στον Μποναπάρτε» του Χριστόφορου Περαιβού αλλά και το «Λεξικόν της Ρωμαϊκοις και Αρβανητηκής Απλής» του Μάρκου Μπότσαρη που συνέγραψε για τον Φραγκίσκο Πουκεβίλ που θα μπορούσε για ένα χρονικό διάστημα να διατεθεί στο νησί από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού προς έκθεση.
Β) Οργάνωση μαθητικών εκδρομών σε μουσεία, πινακοθήκες και διάφορα ιστορικά σημεία (Μουσείο Καποδίστρια, Μουσείο Σολωμού)
Γ) Διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που θα συνδέονται με τη μουσική εκείνης της εποχής με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών μας.
Δ) Θεατρικές παραστάσεις, δημιουργία ντοκιμαντέρ, κινητές εκθέσεις κ.λπ.
Ε) Ανάδειξη της συμβολής της Κέρκυρας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων που είχε αρχίσει πριν ακόμα την κήρυξη της επανάστασης σε πνευματικό κυρίως επίπεδο επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό Διαφωτισμό, αλλά και της μεγάλης συμμετοχής των απόδημων Επτανησίων στη Φιλική Εταιρεία, καθώς η Κέρκυρα έπαιξε ενεργό και καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν. O Διονύσιος Ρώμας μύησε σημαντικά πρόσωπα της Κέρκυρας στη Φιλική Εταιρεία, όπως ο Κωνσταντίνος  Γεροστάθης, ο Ιωάννης Κεφαλάς και οι Αυγουστίνος και Βιάρος Καποδίστριας. Στην Κέρκυρα υπήρχε επιτροπή των Φιλικών στην οποία συμμετείχαν και άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτές οι επιτροπές είχαν συσταθεί από τον απεσταλμένο των Φιλικών, Αριστείδη Παπά.
Έχοντας αφήσει ανεκμετάλλευτες ουσιαστικά τις επετείους της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τη δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας,  αλλά και την 300η επέτειο της πολιορκίας του νησιού της Κέρκυρας του 1716, σας καλώ να μην προβούμε σε ερασιτεχνικές και σπασμωδικές ενέργειες ούτε να παραμείνουμε απαθείς, παρά να λειτουργήσουμε με μεθοδική, οργανωμένη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση από ειδικούς».
 Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας