Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων στην Κέρκυρα

Μον Ρεπό
25 Σεπτεμβρίου 2019 / 07:15

Διεξήχθησαν τέσσερα Διεθνή Συνέδρια που έκλεισαν τις εργασίες τους στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 με εξαιρετική επιτυχία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας 2019 διεξήχθησαν τέσσερα Διεθνή Συνέδρια που έκλεισαν τις εργασίες τους στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 με εξαιρετική επιτυχία.
 
Οι επιστημονικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:
 
  1.  «Συνδυάζοντας γνώσεις στη Θεμελιώδη Φυσική: Το Καθιερωμένο Πρότυπο και πέραν αυτού», από 31/8 έως 11/9/2019.
Τη διοργάνωση άνοιξε με χαιρετισμό η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου.
Συμμετείχαν 115 επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιείχε 99 υψηλού επιπέδου ομιλίες οι οποίες κάλυψαν όλο το φάσμα της Φυσικής του Καθιερωμένου Προτύπου των Στοιχειωδών Σωματιδίων από πειραματική και θεωρητική άποψη, την πιθανολογούμενη Φυσική πέραν αυτού καθώς και όλες τις τρέχουσες ιδέες και τα πειραματικά δεδομένα της Κοσμολογίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο συγκεκριμένο Συνέδριο συμμετείχαν 46 νέοι ερευνητές, αρκετοί από τους οποίους παρουσίασαν την πρόσφατη ερευνητική τους εργασία.
 
  1.  «Πρόσφατες Εξελίξεις στη Βαρύτητα και στη Θεωρία Χορδών», από 10 έως 16 Σεπτεμβρίου και ασχολήθηκε με τους ακόλουθους τομείς:
  • Βαρυτικά Κύματα
  • Μελανές οπές
  • Υπερσυμμετρικές Θεωρίες Πεδίου
  • Υπερβαρύτητα, Υπερχορδές και Εφαρμογές στην Κοσμολογία
  • Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου, Αντιστοιχία AdS/CFT και εφαρμογές
  • Ολοκληρωσιμότητα σε Θεωρίες Βαθμίδας και Χορδών
  • Γενικευμένη Γεωμετρία
 
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 78 επιστήμονες ενώ συνολικά δόθηκαν 42 ομιλίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι συμμετείχαν 35 νέοι ερευνητές οι οποίοι με τις υψηλού επιπέδου ομιλίες τους σηματοδότησαν την επιτυχία του Συνεδρίου.
  1. Humboldt Kolleg στο Μέτωπο της Φυσικής: από την Ηλεκτροασθενή μέχρι την κλίμακα Planck”, 15-19/9/2019
 
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν οι βουλευτές Κέρκυρας κ.κ. Στέφανος Γκίκας, Αλέκος Αυλωνίτης και Δημήτριος Μπιάγκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα κ. Κωνσταντίνος Γισδάκης,  ο Πρόεδρος του συλλόγου υποτρόφων του Ιδρύματος Humboldt Ελλάδας κ. Νικόλαος Κλαμαρής.
 
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου Humboldt που διοργανώθηκε φέτος στην Κέρκυρα ήταν η κατανόηση της κβαντικής φύσης των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων σε πολύ υψηλές ενεργειακές κλίμακες και οι επιπτώσεις τους στη Σωματιδιακή Φυσική και την Κοσμολογία. Σε αυτά τα πλαίσια, επετεύχθη η προσέλευση παγκόσμιου κλίμακας ειδικών στη Θεωρία Χορδών, την αντιστοιχία AdS/CFT, τη Φυσική Πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου, τη Μη Μεταθετική Γεωμετρία και τα Μοντέλα Πινάκων για ένα τριήμερο συνέδριο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν μοντέλα χορδών σωματιδιακής φυσικής με υπερσυμμετρία χαμηλών ενεργειών, μοντέλα μεγάλης ενοποίησης και άλλα σενάρια φυσικής πέραν του καθιερωμένου προτύπου, καθώς και δομές μη μεταθετικής γεωμετρίας και βαρύτητας και διερευνήθηκαν συγκεκριμένα μοντέλα πινάκων υπό το πρίσμα της εμφάνισής τους σε ένα πλαίσιο κβαντικής Βαρύτητας, καθώς και των επιπτώσεών τους στη Σωματιδιακή Φυσική και την Κοσμολογία.
 
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 129 επιστήμονες ενώ συνολικά δόθηκαν 35 ομιλίες.
Το Διεθνές αυτό συνέδριο χαρακτηρίστηκε από το υψηλού επιπέδου επιστημονικό πρόγραμμα ομιλιών το οποίο κάλυψαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες.
 
  1. Διεθνές Συνέδριο σε θέματα Κβαντικής Γεωμετρίας, Θεωρίας πεδίου και Βαρύτητας, 18-15/9/2019 και αναφέρθηκε στους ακόλουθους τομείς:
 
  • Μη μεταθετική θεωρία πεδίου και βαρύτητας,
  • Σχέσεις μεταξύ μη μεταθετικής γεωμετρίας και ολοκληρώσιμων συστηματων.
  • Υπερσυμμετρικές θεωρίες βαθμίδας και σωματιδιακή φαινομενολογία,
  • Μη μεταθετική γεωμετρία στη θεωρία υπερχορδών,
  • Θεωρητικές πτυχές της κβάντωσης συμπεριλαμβανομένων δομών μεγάλων μεταθέσεων και μοντέλα μεμβρανών,
  • Μοντέλα τανυστών και θεωρία πεδίου ομάδων,
  • Μοντέλα πινάκων
 
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 106 επιστήμονες, από τους οποίους 32 νέοι ερευνητές, ενώ συνολικά δόθηκαν 59 ομιλίες.
 
Στο πλαίσιο των του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας 2019 διοργανώθηκαν οι ακόλουθες παράλληλες εκλαϊκευτικές δραστηριότητες:
  1.  Την 1η Σεπτεμβρίου  2019 δόθηκε συναυλία από το Φιλαρμονική Ορχήστρα «Μάντζαρος» στο Αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.
  2. Το CERN σε εικόνες”. Μια ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική επιστημονική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα για δεύτερη χρόνια στα πλαίσια του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα,  το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Το CERN σε εικόνες” στο Foyer του Δημοτικού Θεάτρου, που θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου 2019.
  3. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αντωνίου έδωσε διάλεξη στο ευρύ κοινό με θέμα «Αρχές της Σύγχρονης Φυσικής και Αξίες του νέου Διαφωτισμού», στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κέρκυρας.
  4. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 ο Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μάνος Σαριδάκης έδωσε διάλεξη στο ευρύ κοινό με θέμα «Μαύρες Τρύπες και Βαρυτικά Κύματα: Το νέο παράθυρο στο μέλλον», στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κέρκυρας.
  5. Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2019 διοργανώθηκαν Master Classes σε μαθητές/τριες λυκείου της Κέρκυρας, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κέρκυρας. Οι ομιλίες δόθηκαν από τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκο Τράκα.
  6. Στις 17  Σεπτεμβρίου 2019 δόθηκε ομιλία στους μαθητές του Λυκείου Σκριπερού Κέρκυρας από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο με τίτλο «Γιατί φωτίζουνε τα αστέρια».
 
Σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών των  Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας από τους ακόλουθους Έλληνες Επιστήμονες:
Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή ΕΜΠ
Πασχάλη Αναστασόπουλο, Ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης
Νικόλαο Αντωνίου, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ
Δημήτριο Γιαταγάνα, Ερευνητή ΕΚΠΑ
Γιώργο Ζουπάνο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ
Κωνσταντίνο Μπαχά, Ερευνητή École Normale Supérieure
Γρηγόρη Πατέλλη, Υ.Δ. ΕΜΠ
Μάριο Πετρόπουλο, Ερευνητή CNRS-Ecole Polytechnique
Μάνο Σαριδάκη, Ερευνητή Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κωσταντίνο Σιάμπο, Ερενητή CERN
Κωνσταντίνο Σφέτσο, Καθηγητή ΕΚΠΑ
Νικο Τράκα, Καθηγητή ΕΜΠ
Φώτη Φαράκο, Ερευνητή Πανεπιστημίου της Λουβένης
Αθανάσιο Χατζησταυρακίδη, Ερευνητή Ινστιτούτου Ruđer Bošković
Επίσης δόθηκαν συνεντεύξεις από ορισμένους από τους:
Amihay Hannany, Καθηγητής του Imperial College Λονδίνου
Bernard De Wit, Καθηγητής του Utrecht Univ. and Nikhef, Αμστερνταμ
Hikaru Kawai, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Kyoto
Renate  Loll, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Radboud
Silvia Penati, Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο Milano-Bicocca
Kellogg Stelle, Καθηγητής του Imperial College Λονδίνου
Ivan Todorov, Μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας  - INRNE
Christof Wetterich, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης 
οι οποίοι ενδεικτικά και μόνο αντιπροσωπεύουν την πληθώρα των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετείχαν στα Συνέδρια.
Συνολικά δόθηκαν πάνω από 40 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες.
 
Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει την COSMOTE για την Τεχνική Υποστήριξη της ασύρματης επικοινωνίας των συμμετεχόντων που προσφέρει διαχρονικά στις επιστημονικές συναντήσεις: «Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε τις δημιουργικές συζητήσεις τόσο με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου όσο και με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα και την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κ. Μελίτα Ανδριώτη σχετικά με το μέλλον και την ανάπτυξη του θεσμού του Θερινού Ινστιτούτου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών, ως συνέχεια της έως σήμερα εξαιρετικής επιτυχίας του».
 
 
    Για την Οργανωτική Επιτροπή
 
Γ. Ζουπάνος
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ