ΚΕΡΚΥΡΑ. Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1992, διαρκούσης της αντιπαράθεσης και της δικαστικής διένεξης του Δήμου με την οικογένεια της άλλοτε βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας για την τύχη της φερώνυμης περιουσίας, όταν ομάδα Ευρωπαίων στελεχών που επισκεπτόταν την Κέρκυρα ζήτησε να περπατήσει στον περίκλειστο και αποκλεισμένο για δεκαετίες χώρο του Μον Ρεπό. Η τότε δημοτική Αρχή (Σαρλής) είχε βεβαίως την δυνατότητα πρόσβασης αν και το ιδιοκτησιακό εξακολουθούσε επίδικο κι έτσι δίχως του τύπους μιας επίσημης επίσκεψης η βόλτα έκανε δυνατή την εκδήλωση θαυμασμού από τους εκλεκτούς ξένους. Ανάμεσα τους συμπτωματικά υπήρχαν και επαΐοντες περί τα γεωπονικά, που δεν έκρυβαν την ευχάριστη έκπληξη τους για τον πλούτο των σπάνιων φυτών που αντίκριζαν στιο διάβα τους.
Τα χρόνια πέρασαν. Η πρόβλεψη του Προεδρικού Διατάγματος αργότερα, που περιλάμβανε και την φροντίδα στην έπαυλη, κάποτε και θερινή βασιλική κατοικία, προέβλεπε εντέλει την σύσταση Φορέα Διαχείρισης απαρτιζόμενου εκ των εμπλεκομένων υπουργείων, Υπηρεσιών και τον Δήμο. Δεν έγινε. Η λειτουργία υπό την επιστασία της ΑΝΕΔΚ κρίθηκε επαρκής και οι προβλέψεις του ΠΔ παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες.
Ο σύλλογος Φίλων
Τις μνήμες αυτές ξύπνησε το νέο για την ίδρυση του συλλόγου των Φίλων της Κέρκυρας (το ιδρυτικό του σελίδα 12), που συστήνεται με αφορμή ακριβώς την φροντίδα του σπάνιας ομορφιάς και ποικιλιών βοτανικού κήπου. Είναι μια παλιά ιδέα επωνύμων και πλούσιων ανθρώπων, που ζυμωνόταν για πολλά χρόνια και τώρα βγαίνει στο φως. Πρωτοστάτησε ο Γ. Δαυίδ (coca cola), ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες χρηματοδοτεί ήδη τη μελέτη αποκατάστασης του κήπου, προφανώς με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Μάλιστα τη δουλειά έχει αναλάβει βρετανικό Γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου, στελέχη του οποίου έχουν επανειλημμένα επισκεφθεί τον χώρο, έχουν μετάσχει σε συσκέψεις, έχουν συλλέξει υλικό για τη μελέτη τους.
Μέλη του συλλόγου Φίλων της Κέρκυρας είναι και οι Βούλγαρης, Τσαούσογλου, Βλαστός, Κογεβίνας, Ρηγάκου, Δένδιας κα συνολικά 21 ενώ ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Τον Δήμο στο σχήμα εκπροσωπεί ο αρχιτέκτονας Λ. Στανέλλος του Γραφείου παλιάς πόλης. Σκοπός του συλλόγου είναι να παρεμβεί στον χώρο και να τον φροντίσει και για τον σκοπό αυτό οι ιδρυτές του προτίθενται να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται από δωρεές φίλων μέσω προσωπικών λογαριασμών αλλά και ιδρυμάτων. Οργανωτικό πρότυπο της προσπάθειας είναι το ίδρυμα Βουθρωτού στην αλβανική πλευρά της μεθορίου με την Ελλάδα, αρχαιολογικός χώρος της άλλοτε κερκυραϊκής αποικίας. Η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του χώρου, που ως γνωστόν κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στον Δήμο και είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός και απόλυτης προστασίας όσον αφορά στη δόμηση, είναι στις επόμενες τους σκέψεις.
Η συστηματική ανασκαφή
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παραλλήλως σχεδιάζεται η συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή. Η πιο πρόσφατη έγινε την ταραγμένη δεκαετία του '60 στον 20ο αιώνα, τότε δηλ. που το Μον Ρεπό γινόταν το θέατρο της πολιτικής ανωμαλίας στην κόντρα του Παλατιού με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Τώρα δεδομένης της οριστικής επίλυσης του περιουσιακού και απαλλαγμένοι από εκείνα τα πάθη, Αυτοδιοίκηση και πρωτοβουλία στοχεύουν, κατά πως φαίνεται, να αποκαταστήσουν την σειρά των πραγμάτων.