Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Φαρμακευτική Κάνναβης
03 Μαρτίου 2018 / 12:14

ΑΘΗΝΑ. Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου “Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης”, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου δεν παρέλειψαν πάντως να επισημάνουν ότι το πλαίσιο που εισάγει η κυβέρνηση ούτε ολοκληρωμένο είναι ούτε σαφώς προσδιορισμένο, εντούτοις τοποθετούνται θετικά διότι είναι ένα πρώτο βήμα.

Βασική γραμμή της ΝΔ ήταν πως δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά τον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, διότι δεν βάζει ασφαλιστικές ρυθμίσεις και συνέπεια θα είναι η ανεξέλεγκτη παραγωγή, διακίνηση και καλλιέργεια.

Το ΚΚΕ που από την αρχή όχι μόνο είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει, αλλά είχε ζητήσει και την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απελευθερώνει αυτόν τον τομέα και τον ρίχνει στον τζόγο και στο κέρδος των «αρπακτικών», των δολοφόνων πολυεθνικών.

Τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας από τη ΝΔ και από το ΚΚΕ προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να εμμένει ότι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα που, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, έχουν ευεργετική, ανακουφιστική και παρηγορητική δράση και σε ορισμένες περιπτώσεις και θεραπευτική δράση, και να υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οριοθετημένο, σαφές και ασφαλές και όπου χρειάζεται θα εξειδικευθεί με τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις.

Οργισμένος ο υπουργός Υγείας απάντησε στις εκτιμήσεις που ακούστηκαν ότι “η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη χασισοφυτεία”, ότι “οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν θα είναι έμποροι τύπου Εσκομπάρ”, λέγοντας πως πρόκειται για απίστευτες καταστροφολογικές και σκοταδιστικές φωνές.

«Μιλάμε για αδειοδότηση μιας ενιαίας, καθετοποιημένης μονάδας που περιλαμβάνει παραγωγή, επεξεργασία, και τελική μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Περί αυτού πρόκειται. Και εσείς μας λέτε ότι θα γίνουν φυτείες κοντά σε σχολεία, σε εκκλησίες, σε ΚΑΠΗ. Τι άλλο θα σκαρφιστείτε; Ειλικρινά σας λέω, σε καμία χώρα -τουλάχιστον του αναπτυγμένου χώρου- δεν γίνεται συζήτηση με τέτοιους όρους. Είναι τραγικό να συζητάμε κάτι που προσπαθεί να ακολουθήσει τη σύγχρονη επιστημονική εξέλιξη και να υπάρχουν τέτοιοι καταγγελτικοί τόνοι, ότι πάμε να περάσουμε τη ναρκοκουλτούρα στη νεολαία. Και άλλοι να μας λένε ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο εκτροφείο μπάφων», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατηγόρησε τη ΝΔ, για τη στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο, αλλά και το ΚΚΕ.

«Είναι θλιβερό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εντοπίζω ειδικά στην ηγεσία της, να επιχειρεί αυτή τη λαϊκίστικη, αυτή την πολιτικάντικη παρέμβαση και να έχουμε μια κουτοπόνηρη προσέγγιση», είπε ο κ. Αποστόλου και απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ λέγοντας: «Το μόνο που δεν μας κατηγορήσατε είναι ότι λειτουργούμε ως leader Εσκομπάρ σε αυτή τη χώρα», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Tο νομοσχέδιο έχει όλες τις εγγυήσεις για να έχουμε μια παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ένα παραγόμενο προϊόν προς όφελος των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη για ιατρικούς λόγους. Αυτό είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε. Όλα τα άλλα είναι δίκη προθέσεων και φοβικά σύνδρομα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων πυροδότησαν αναφορές βουλευτών, όπως του Ιάσονα Φωτήλα που είπε ότι θα γίνουν χασισοκαλλιέργειες δίπλα από σπίτια νοικοκυραίων, ότι μπορεί να υπάρξουν αποθήκες γεμάτες χασίς στη χώρα και ότι μπορεί οι υπουργοί της κυβέρνησης να θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως υπουργοί της φούντας, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψει η ΝΔ.

Ξεχωριστή στιγμή στη συζήτηση η πρόταση που διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, που είπε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά, για δύο-τρία χρόνια, σε κρατικά χωράφια, όπως οι φυλακές Αλμυρού, με ΣΔΙΤ, συγκεκριμένης έκτασης κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρεμμάτων, με ελεύθερη φύτευση ή σε θερμοκήπια.

Σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ), που αντιπρότεινε συνολικό σχέδιο για την φυτοθεραπεία, διότι «υπάρχουν τέτοιες μελέτες, μεταξύ και μελέτη των Γερμανών, που έδειξαν ότι το τσάι του βουνού βοηθάει στο Αλτσχάιμερ, ή των Ιταλών, που λένε ότι ο ίταμος έχει αντικαρκινική δράση, και μελέτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που αναφέρει ότι το θυμαρίσιο μέλι είναι αντικαρκινικό.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, την τιμητική του είχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. «Δυστυχώς δεν αφήνετε ένα παράθυρο για τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Αφήνετε ανοιχτές μπαλκονόπορτες. Κι αν ο κ. Καρανίκας θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του, έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς, για εμάς και για τα παιδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης. «Να σας ενημερώσω ότι εδώ, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, στο Περιστύλιο, κόβει βόλτες πάνω-κάτω από το πρωί ο κ. Καρανίκας. Είναι ιδιαίτερα αγχωμένος και ανήσυχος. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Ακούμε ότι ο κ. Καρανίκας ήδη έχει προβεί στην πρώτη συμφωνία με κάποια εταιρεία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας. Οι αναφορές αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ έκανε πολιτική με τον σύντροφό μας τον Καρανίκα. Τόσο πολύ σας πειράζει ο Καρανίκας; Τόσο εμβληματικός είναι; Μήπως θέλετε να τον κάνετε υπουργό ή βουλευτή; Εγώ θα χαρώ πολύ τον σύντροφό μου τον Νίκο να τον έχω εδώ συνάδελφο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ