Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το Περιβάλλον

νομοσχέδιο Χατζηδάκη
05 Μαΐου 2020 / 22:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ώρα που το Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμα συζητoύσε για το άρθρο 93, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί πλεόν νόμο του κράτους.

Πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. μετά από μία διαδικασία γεμάτη ενστάσεις από την αντιπολίτευση και με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με 158 ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία, με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, να τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα νομιμοποιήσει τις αντικοινοβουλευτικές πρακτικές που υιοθετεί η κυβερνητική πλειοψηφία με πρόφαση την πανδημία».

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του.

Το άρθρο 93 το οποίο έφερε αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς στα Ιόνια νησιά αλλά και στην Κέρκυρα ψηφίστηκε με τροποποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κατοχυρώνεται θεσμικά η προγραμματική σύμβαση του 2017 μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας για τη διαδημοτική συνεργασίας συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Λευκάδα και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Επίσης παραμένει σε λειτουργία η  ΕΔΑΚΙ (Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς Ιθάκης).

Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.