Παρασκευή 27.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτροπή Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Η κυβέρνηση βλέπει το περιβάλλον ως εμπόδιο για τους επενδυτές

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη
04 Μαΐου 2020 / 08:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι στιγμή να εγκαταλείψει τη στάση απόλυτης υποταγής στην κυβέρνηση, επισημαίνει η Επιτροπή αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κέρκυρας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, άσχετο με θέματα κορωνοϊού που, αν ψηφιστεί, αποδομεί τις περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα την απόσυρση του Ν/Σ ζητούν  η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Κατά του Ν/Σ, ζητώντας την απόσυρσή του, έχει τεθεί και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων καθώς και η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Επίσης 23 περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την απόσυρση του Ν/Σ, τονίζοντας την προσχηματική διαβούλευση που προηγήθηκε και την απόλυτη άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη για οποιαδήποτε αλλαγή. Στο Ιόνιο την αντίθεσή της εξέφρασε ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ).

Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία ως εμπόδιο για τις επενδύσεις και ακυρώνει το εθνικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Στην εποχή δηλαδή της Κλιματικής Αλλαγής, της τρύπας του όζοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου η κυβέρνηση νομοθετεί σε βάρος του περιβάλλοντος, όταν μάλιστα στις μέρες μας οι επιστήμονες συνδέουν άμεσα την εμφάνιση των μεγάλων επιδημιών-πανδημιών, βλέπε covid-19,SARS, MERS, με την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου καταστρατηγεί σημαντικές ευρωπαϊκές οδηγίες για το περιβάλλον και οδηγεί τη χώρα σε βέβαιη καταδίκη και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αρκετές διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές κατά το Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διατάξεις του Ν/Σ ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απόλυτα αντιδημοκρατική και έμπρακτα διαπιστωμένη πρόθεση της κυβέρνησης μέσω ενός ναπολεόντειου επιτελικού κράτους να αποκτήσει απόλυτη εξουσία, περιορίζοντας τις δικαιοδοσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών να έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση του δικού τους περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και αντικαθίστανται από μια συγκεντρωτική υπηρεσία απευθείας υπαγόμενη στην κυβέρνηση, που ακυρώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μεγάλες εκτάσεις Natura 2000  αφήνονται ελεύθερες για βαριά εκμετάλλευση λατομείων, υδρογονανθράκων, ξενοδοχείων χωρίς περιβαλλοντικό έλεγχο και προστασία.  Ειδικά στην Κέρκυρα αντί να προωθηθεί η δημιουργία αυτόνομου φορέα διαχείρισης των περιοχών Natura του νησιού, αυτές υπάγονται στην κεντρική εξουσία. Στην υπόθεση του Ερημίτη έδειξαν τις προθέσεις τους και έπεται συνέχεια, όπως φαίνεται.

Οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τα Δίκτυα Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εφαρμόζοντας μνημονιακή ρύθμιση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να αποφύγει.

Ακυρώνει τους δασικούς χάρτες και δίνει δικαίωμα νομιμοποίησης σε χιλιάδες αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
Παγώνει την υποχρέωση για ενεργειακή εξοικονόμηση νέων κτηρίων.

Επιτρέπει γιγαντιαίες επενδύσεις στις ΑΠΕ (διπλάσιες από το εθνικό σχέδιο για το 2030), χωρίς άδεια παραγωγής (αρκεί απλή «βεβαίωση»), χωρίς εξασφαλισμένη γη και χωρίς χωροταξικό σχέδιο.

Με το άρθρο 93 για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (για το οποίο όπως και για τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου δεν έγινε καμία διαβούλευση) αφαιρεί από την Α/θμια Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (αφήνει μόνο την αποκομιδή), μεταφέροντάς την σε ένα νέο θεσμό, χωρίς συμμετοχή όλων των Δήμων μιας περιοχής, με πλειοψηφία της Περιφερειακής Αρχής, χωρίς καν συμμετοχή της Αντιπολίτευσης, χωρίς προσωπικό και οργανισμό λειτουργίας. Είναι αναμφίβολο ότι αυτό θα οδηγήσει στη δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα αυτό, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση αυτής της δραστηριότητας, αντί για την ενίσχυση με προσωπικό και την χρηματοδότηση των υπαρχόντων ΦΟΔΣΑ. Συγχρόνως έργα που είναι ήδη δρομολογημένα στην Κέρκυρα και τα Ιόνια, (εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, προσωρινή μεταφορά, που ήδη καθυστερούν αδικαιολόγητα) θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, με αβέβαιη την τελική τους μορφή.

Απέναντι σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, πρέπει να πάρουν όλοι θέση, βουλευτές, Δήμοι, Περιφέρεια. Ειδικά η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι στιγμή να εγκαταλείψει τη στάση απόλυτης υποταγής στην κυβέρνηση και να λειτουργήσει προς όφελος του Κερκυραϊκού και Επτανησιώτικου λαού.

Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί εντελώς και σε αυτό καλούμε να συμβάλει όλος ο κερκυραϊκός λαός, με όποιον τρόπο μπορεί μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ