Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την οπαδική βία

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ
02 Μαρτίου 2022 / 15:19
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύς λόγος συνεχίζει να γίνεται για την οπαδική βία και δίκαια, αφού είχε ξεφύγει η κατάσταση και υπήρχε ατιμωρησία (και με τη βούλα του κράτους θα έλεγε κάποιος).

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύς λόγος συνεχίζει να γίνεται για την οπαδική βία  και δίκαια, αφού είχε ξεφύγει η κατάσταση και υπήρχε ατιμωρησία (και με τη βούλα του κράτους θα έλεγε κάποιος). Το χάϊδεμα στους χούλιγκαν και οι ελαφρές ποινές, τους έδιναν τροφή, αλλά όλα αλλάζουν μετά την κατάθεση στη Βουλή του αθλητικού νομοσχεδίου, που εκτός των άλλων ξεκαθαρίζει ότι οι ποινές δεν θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα και οι παραβάτες θα οδηγούνται στη φυλακή. Ίσως αυτό «μαζέψει» λίγο αυτούς που κάνουν αίσχη στα γήπεδα και έχουν κρατήσει στα σπίτια τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών που προβλέπει είναι η συναίνεση των ΠΑΕ για την λειτουργία  λέσχης φιλάθλων, που μπορεί να έχει παραρτήματα, τα κωλύματα για την εγγραφή μελών, η συστέγαση του συνδέσμου με τις ΠΑΕ και η ευθύνη των ΠΑΕ για τη δράση των συνδέσμων, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των αγώνων. Όλα αυτά ξεκαθαρίζονται  σε οκτώ άρθρα του νέου νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των συνδέσμων.

Ανάμεσα σε αυτά που αναφέροντα, υπάρχει υποχρέωση εποπτείας από τα αθλητικά σωματεία που θα ευθύνονται εις για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούνται στον εν γένει χώρο μίας αθλητικής εγκατάστασης, από μέλη των αναγνωρισθεισών λεσχών τους, στις οργανωμένες μετακινήσεις τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων.

Η αστυνομία θα δίνει την άδεια για λειτουργία λέσχης φιλάθλων, που πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50 μέλη, να τους εκδίδονται ειδικές ταυτότητες και να μην έχουν κώλυμα και κάθε χρόνο να γίνεται ανανέωση.

Στις ποινές τουλάχιστον 6 μήνες θα τιμωρείται «φίλαθλος» που ρίχνει αντικείμενο, κατά άλλου, βιαιοπραγεί κατέχει αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσου, έχει κροτίδες, βεγγαλικά, εύφλεκτα αντικείμενα, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με καλυμμένο πρόσωπο (κουκούλα). Και συνεχίζει το νομοσχέδιο να αναφέρει ποινές βαρύτερες για άλλα αδικήματα. Μην ξεχνάμε ότι με τις κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα, εύκολα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση.

Αναφέρουμε αυτά τα λίγα περιληπτικά, με την πεποίθηση ότι ΑΝ εφαρμοστούν (συνηθίσαμε στην Ελλάδα να έχουμε νόμους που δεν εφαρμόζονται), θα περιορίσουν  αρχικά τη βία και σιγά-σιγά θα την εξαλείψουν. Μπορεί να μην είναι τέλειο το νομοσχέδιο, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά. Άλλωστε όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ένας αγώνας είναι παιγνίδι και πρέπει να το χαρεί ο κόσμος, ο χώρος δε που διεξάγεται, δεν είναι τόπος μάχης με τον φίλαθλο της αντίπαλης ομάδας.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια