Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γονείς & ΕΛΜΕ οργανώνουν τη δράση τους ενάντια στο κλείσιμο σχολείων

Ένωση Γονέων
06 Φεβρουαρίου 2018 / 08:26

Τι απαντά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γκούσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής  στο λύκειο Αγρού, η προγραμματισμένη  από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωση- συζήτηση με θέματα: Νέος χωροταξικός σχεδιασμός σχολικών μονάδων, προβλήματα με τις μεταβολές-κλείσιμο των σχολείων, προβλήματα με τις μεταφορές των μαθητών, το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, την πρόταση για την δημιουργία ΕΠΑΛ βόρειας Κέρκυρας.
 
Στην ενημέρωση- συζήτηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης για τα Ιόνια Κ. Γκούσης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Παιδείας Β. Καββαδίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Θ. Αθηναίος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χρήστος Άνθης, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και αντιδήμαρχος Βιομηχανίας και Εμπορίου, Σπύρος Καλούδης,  ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ, Δημήτρης Μεταλληνός, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Σταμάτης Πελάης, μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καθώς και τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι 12 σχολείων και γονείς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κέρκυρας Ματθαίος Γισδάκης, μιλώντας στην «Ενημέρωση» ανέφερε ότι στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας το τελευταίο διάστημα, για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του μνημονίου ώστε να περάσουν οι περιφερειακοί και οι τοπικοί φορείς της Εκπαίδευσης σε άμεσο κλείσιμο σχολείων, μετά την κατάργηση των τμημάτων, διοργανώσαμε αυτή την ενημέρωση- συζήτηση όπου καλέσαμε τους επίσημους με σκοπό να δουν τη θέση του κόσμου.
«Επιτακτικά ετοιμάζουν το έδαφος για το κλείσιμο των σχολείων και μάλιστα 300 περίπου ενώ μέχρι τώρα έχουν κλείσει 850 τμήματα εκ των οποίων 12 στο νησί μας».
Στη συνέχεια ο κ. Γισδάκης γνωστοποίησε την δημιουργία ψηφίσματος κατά του κλεισίματος των σχολείων «Δεν περιμένουμε να ευαισθητοποιηθεί κανείς με το ψήφισμα γι’ αυτό στο τέλος του μήνα, θα επαναληφθεί στη βόρεια Κέρκυρα μετά την Καθαρά Δευτέρα συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικούς και αποκλειστικά μόνο με συλλόγους Γονέων θα οργανώσουμε ολικά την αντίδραση- κινητοποίηση μας. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να το πάρει επάνω του». 
Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων ενημέρωσε ότι δύο παρόμοιες συζητήσεις- ενημερώσεις θα γίνουν ακόμη. Η μία θα λάβει χώρα στη Λευκίμμη και η άλλη κατά τα μέσα Μαρτίου, η οποία θα είναι στο κέντρο της Κέρκυρας. 




Το ψήφισμα

‘’Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με συγχώνευση ή κλείσιμο κάθε σχολικής μονάδας. Συμφωνούμε με την ίδρυση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων που θα καλύπτουν τις ανάγκες για μόρφωση των παιδιών μας και ζητάμε βελτίωση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Σε ότι αφορά την εξαγγελία για ίδρυση ΕΠΑΛ Βορείου συγκροτήματος, διαφωνούμε με το κλείσιμο ενός σχολείου, όπως το Γυμνάσιο Καρουσάδων, αλλά και κάθε άλλου σχολείου και στο χώρο του την ίδρυση ΕΠΑΛ Βορρά για τους παρακάτω λόγους: Η ίδρυση ΕΠΑΛ είναι πράγματι ένα σοβαρό θέμα που απαιτεί
Α)Την απαραίτητη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση της ανάγκης για την δημιουργία του π.χ ‘’πλήθους μαθητών και ειδικότητες"
Β) Την ύπαρξη των απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων που κανένα από τα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα δεν καλύπτει παρά μόνο σε ειδικότητες μη τεχνολογικού προσανατολισμού, δηλαδή τα καθιστούν θνησιγενή.
Γ) Την δυνατότητα κάλυψης όλης της τεχνικής υποδομής που απαιτείται για την σωστή του λειτουργία.
Δ) Την εξασφάλιση του απαραίτητου ειδικού διδακτικού προσωπικού.
Οποιαδήποτε νέα  χωροταξική διάταξη δεν μπορεί παρά να βασιστεί σε αντίστοιχη - τεκμηριωμένη μελέτη - που να στοχεύσει στην αναβάθμιση του περιεχόμενου γνώσης. Τα παιδιά δεν είναι "σκουπίδια" για να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς τις ανάλογες μελέτες. Οι μεταφορές των μαθητών δεν είναι μεταφορές "σκουπιδιών", όποτε περάσει το απορριμματοφόρο για να τα πάει αρκετά χιλιόμετρα μακρυά.
Απαιτούμε να μην γίνονται ηλεκτρονικές , οι εγγραφές των μαθητών. Ζητάμε πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών που προκύπτουν από τα προβλήματα κτιριακών υποδομών , υλικοτεχνικής υποδομής  και στελέχωσης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες όλων των μαθημάτων που προβλέπεται απ τα αναλυτικά προγράμματα ‘’.


Η θέση του Περιφερειακού Δ/ ντή Εκπαίδευσης

Την θέση του θέλησε να γνωστοποιήσει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γκούσης σχετικά με την συνάντηση- ενημέρωση που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων στο Λύκειο Αγρού το απόγευμα της Κυριακής με κυρίαρχο θέμα να μην κλείσουν τα σχολεία. 

«Στο ζήτημα των σχολικών μεταβολών προσπαθούμε να αναπτύξουμε δομές και σχολεία εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα, όπως κάναμε πέρυσι  με την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου στο Αργοστόλι, 6-θέσιου Δημοτικού Σχολείου στην ορεινή Ζάκυνθο, την πρόταση για ίδρυση Μουσικού σχολείου στην Κεφαλονιά κ.α.
Στην Κέρκυρα η πρότασή μας για ίδρυση δύο ΕΠΑΛ, ένα στο βορρά και ένα στο νότο προκύπτει από την ανάγκη ανάπτυξης  της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νησί μας, αλλά και για την αποσυμφόρηση της πόλης και αντίστοιχα της στήριξης της εκπαίδευσης στην  επαρχία.
Η υποστήριξη της πρότασής μας λαμβάνει υπόψη όλες τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα της χωρικής κατανομής των σχολείων στο νησί μας καθώς και του μαθητικού δυναμικού, αλλά δεν προϋποθέτει ούτε προβλέπεται ειδική μελέτη. Όσοι ζητούν ειδική μελέτη για μια τέτοια απόφαση, απλά παραπέμπουν το θέμα στο μακρινό μέλλον.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο όλος σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και σχολική στέγη, αφού είναι γνωστό ότι το κτιριακό στην εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα του Δήμου.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση για λειτουργία του ΕΠΑΛ στη βόρεια Κέρκυρα στο Γυμνάσιο Καρουσάδων αξιοποιεί και το κτίριο του ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας για τη στέγαση του Γυμνασίου Φαιάκων, το οποίο τώρα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο και ακατάλληλο κτίριο.
Επιπλέον είναι σαφές ότι αυτή η στρεβλή χωρική κατανομή των σχολείων μας, στη Β/θμια εκπαίδευση δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των ίδιων των σχολείων. Η λύση δεν είναι να κατανείμουμε διαφορετικά τους μαθητές, σε άλλα σχολεία, αλλά να φτιάξουμε σχολεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με υποδομές και ικανό αριθμό μαθητών.
«Οι στενά τοπικιστικές τάσεις, αλλά και η κομματική εκμετάλλευση, δεν βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης, αλλά οδηγούν στην πάγια θέση ορισμένων "να μην αλλάξει τίποτα" σαν να είναι όλα σοφά φτιαγμένα.»
Νομίζω θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και τον αρνητισμό και να συμβάλλουμε παραγωγικά σε θετικές προτάσεις, που θα εξασφαλίζουν και την αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Εμείς παραμένουμε στην προσπάθεια, με διάλογο να συμπεριλάβουμε ότι καλύτερο μπορεί να συμβάλλει σε μια πρόταση για μια καλύτερη εκπαίδευση στον τόπο μας».