Η Νέα Ιόνιος Πολιτεία για τη διάσπαση της ΥΠΕ στα Επτάνησα
Νέα Ιόνιος Πολιτεία
29 Οκτωβρίου 2017
/ 09:07
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση για τη διάσπαση της ΥΠΕ στα Επτάνησα εξέδωσε η παράταξη Νέα Ιόνιος Πολιτεία. Η ανακοίνωση: Η κυοφορούμενη διάσπαση των Υπηρεσιών Υγείας στα Επτάνησα σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειας,
εκτός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού μόνο πρόχειρη και απολύτως λανθασμένη μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιλογή.
Αυτή η επιλογή βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την κοινωνία και όλους τους φορείς υγείας της Περιφέρειάς μας.
«Οι στρεβλώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και η κακή εποπτεία αυτών», που επικαλέστηκε ο κ. Υπουργός στις δηλώσεις του, είναι αβάσιμες και δεν αντιμετωπίζονται με την προτεινόμενη επιλογή. Οφείλει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός, όπως και μεις καλά γνωρίζουμε, ότι τα προβλήματα στην υγεία σχετίζονται άμεσα με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών και των δομών υγείας και έχουν άμεση σχέση με το γραφειοκρατικό και υδροκέφαλο κεντρικό κράτος. Χωρίς λοιπόν καμία διαβούλευση και ξεχνώντας παντελώς τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα.
Το ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, κατακτήθηκε με αγώνα μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ουδέποτε αμφισβητήθηκε ο Ιόνιος χαρακτήρας του έστω και αν δυστυχώς ενσωματώθηκε αργότερα με την ευρύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων ως 6η ΔΥΠΕ. Η εδώ και καιρό συνεχής αποψίλωση κομβικής σημασίας διοικητικών υπηρεσιών από την Περιφέρειά μας οδηγούν αναπόφευκτα σε συνειρμούς για σκόπιμες μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ίδιας της ύπαρξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της συνοχής της. Έτσι, αγνοεί την ιδιαιτερότητά της και τη νησιωτικότητά της και αντί να την ενισχύει την αποδυναμώνει.
Οφείλουν να γνωρίζουν και να μην ξεχνούν, όσο και αν κάποιοι βλέπουν από μακριά τα Επτάνησα, ότι τα Ιόνια Νησιά ήταν η πρώτη ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία, ήταν το πρώτο οργανωμένο Ελληνικό κράτος με ξεχωριστή πνευματική, πολιτιστική και οικονομική υπόσταση. Αυτό το χρέος, η Ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να το ξεχνάει ποτέ. Ως εκ τούτου, κάθε ενέργεια που αποψιλώνει την ιστορική και νησιωτική αυτή Περιφέρεια, αποτελεί προσβολή στον ίδιο το λαό της.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και χθες αλλά και σήμερα μέσα από το Περιφερειακό της Πρόγραμμα, το οποίο κατακτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχωριστό για κάθε Περιφέρεια, ενίσχυσε και ενισχύει τις υπηρεσίες υγείας στο επίπεδο των υποδομών (νέα Νοσοκομεία στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα αλλά και με νέες πτέρυγες όπως αυτές του Αργοστολίου και του Λυξουρίου) αλλά και στο επίπεδο του εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα και με νέα οχήματα στο ΕΚΑΒ. Η αναφορά του κ. Υπουργού για την ανάγκη σύνδεσής μας με τριτοβάθμια Νοσοκομεία, είναι προσχηματική διότι αυτή υπάρχει και σήμερα. Αλλά ο λόγος αυτός που επικαλείται, δεν θα πρέπει να αφαιρεί την ανάγκη και το δικαίωμα αναβάθμισης των Νοσοκομείων μας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με εξοπλισμό, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να έχουν τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα. Κάτι, εξάλλου, που ισχύει εν μέρει και σήμερα.
Οφείλουν ακόμη να αντιληφθούν όλοι όσοι αποφασίζουν για μας ότι το δικαίωμα στην υγεία το έχουν όλοι οι πολίτες εξίσου και μάλιστα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους.
Η επιχειρηματολογία μας για μια ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια στα Ιόνια Νησιά αλλά και για έδρα των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα είναι βάσιμη και ισχυρή κυρίως όμως είναι αίτημα καθολικό, πρωτίστως του υγειονομικού προσωπικού που γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου της ανάγκες. Είναι όμως και δικαίωμα όλων των πολιτών της Επτανήσου.
Καθήκον και ευθύνη όλων των θεσμικών φορέων, της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, της αυτοδιοίκησης αλλά και των επτανησίων πολιτών, είναι να το απαιτήσουμε, να το διεκδικήσουμε και να γίνει πράξη. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελέσει ήττα γι’ αυτό τον τόπο.