Πέμπτη 23.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου στη δίνη της αντιπαράθεσης

Νοσοκομείο Κέρκυρας
07 Ιουνίου 2017 / 11:34

Με νέα επιστολή του ο παραιτηθείς Διευθυντής Χειρουργικής Νίκος Γατσούλης, επανέρχεται στους λόγους του «διαζυγίου» του με το νοσοκομείο Κέρκυρας. Η θέση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας.

Με μια δεύτερη μακροσκελή επιστολή του επανήλθε ο Ν. Γατσούλης, επισυνάπτοντας μάλιστα όλην την υπηρεσιακή αλληλογραφία, που έχει προηγηθεί. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση του κ. Γρηγορόπουλου, σαν διοικητής του ΓΝΚ τότε να ζητήσει βοήθεια από τους Γενικούς Ιατρούς για να καλύψει τις εφημερίες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που δεν μπορούσε να καλυφθεί ο μήνας λόγω προσωρινής έλλειψης Ιατρικού προσωπικού
Ο σημερινός Διοικητής, τότε συνδικαλιστής των Γενικών Ιατρών, έστειλε μία επιστολή που αναφερόταν σε προτάσεις – λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά αναφερόταν και στο Χειρουργικό Τμήμα καθώς και στο πρόσωπό μου σαν Διευθυντής του Τμήματος. Η απάντηση μου τότε ήταν άμεση και τεκμηριωμένη. 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Διοικητής και το σημερινό ΔΣ προσπάθησαν να αναπτύξουν αυτόνομο ΤΕΠ με κτηριακή διαφοροποίηση στην υπάρχουσα υποδομή που άφησε η έμπειρη κατασκευάστρια εταιρία Νοσοκομείων, καθώς και με προσπάθεια πρόσληψης έμψυχου υλικού.
Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει κάτι ανάλογο στα ομότιμα Νοσοκομεία Ρόδου και Κατερίνης από πλευράς κτηριακής υποδομής. Πάντως με το έμψυχο υλικό και συγκεκριμένα με τις αλχημείες που πάνε να γίνουν, θα απαντήσω παρακάτω στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΓΝΚ, σαν απάντηση στην επιστολή μου.
Η παλαιότερη μου άποψη για τη λειτουργία του ΤΕΠ με Ειδικευόμενο και με Ειδικευμένο Γενικό Ιατρό μέχρι να καταστεί δυνατόν επιτέλους να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί στο ΤΕΠ σε όλες τις βαθμίδες της Ιεραρχίας, ισχύει μέχρι σήμερα.

Βεβαίως η τότε άποψή μου συμβάδιζε τυχαία με τις οδηγίες που είχε στείλει η 6η ΔΥΠΕ το οποίο έγγραφο δεν το γνώριζε κανείς!!! (απόκρυψη εγγράφου? δεν γνωρίζω) μέχρι και 11 ημέρες μετά όταν η νέο-διορισθείσα Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας μας κάλεσε για να καταθέσουμε προτάσεις για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ΓΝΚ. Κατέθεσα τις προτάσεις μου 3 ημέρες μετά.
Από τα ανωτέρω επισημαίνονται τα εξής:
1) από τις προτάσεις που κατέθεσα στην Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα
2) και οι προτάσεις της 6ης ΔΥΠΕ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ενδεχομένως λόγω δακτύλου άνωθεν. 

Θέση για τους λόγους παραίτησης του Ν. Γατσούλη παίρνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ):

«Η απόφαση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας κου Ν. Γατσούλη να παραιτηθεί ένα χρόνο προ της συνταξιοδότησης του προκαλεί λύπη και η απώλεια του αφήνει  το νοσοκομείο μας φτωχότερο, στερώντας το από την εμπειρία ενός ικανότατου και εξαίρετου συναδέλφου.

Διαβάσαμε προσεκτικά την επιστολή του κ Γατσούλη που εξηγεί τους λόγους της παραίτησης του από την κλινική και που εστιάζονται κυρίως στην διαφορετική προσέγγιση που είχε, στο θέμα της κάλυψης των εφημεριών στην χειρουργική κλινική και στο χειρουργικό ΤΕΠ, από την Διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας. Ο κ Γατσούλης θεώρησε την εξέλιξη αυτή ως παρέμβαση στο διοικητικό του έργο και κατ’ επέκταση  θεώρησε πως «μειώνεται»  ως Διευθυντής.

Η ΕΓΕΣΥΚ πιστεύει πως η διαχείριση και το πλάνο λειτουργίας ενός νοσοκομείου θα πρέπει να καθορίζεται και να ασκείται με τη συνεργασία των διευθυντών των τμημάτων, των διευθυντών των τομέων, των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου, της διεύθυνσης της ιατρικής υπηρεσίας και της διοίκησης για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη. Θεωρούμε ότι όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να εξαντλούν τα όρια συνεργασίας, χωρίς βέβαια να ξεπερνούν τα όρια της προσωπικής τους αξιοπρέπειας.
Το ιατρικό προσωπικό οποιασδήποτε βαθμίδας καλείται να υπηρετήσει τον σκοπό αυτό, εφόσον βέβαια η λειτουργία αυτή πραγματοποιείται  με όρους ασφάλειας, τόσο για τον άρρωστο, όσο και για τον εργαζόμενο, με το κατάλληλο προσωπικό και την κατάλληλη υποδομή όπως αυτή ορίζεται από την νομοθεσία, ανεξαρτήτου βαθμίδας (από ειδικευόμενους έως διευθυντές). Κανείς δεν πρέπει να θεωρείται υπεράνω των άλλων συναδέλφων και όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στον ασφαλή τρόπο εφημέρευσης του νοσοκομείου.

Χρέος της διοίκησης είναι η συνεχής και αέναη διεκδίκηση προκήρυξης μόνιμων θέσεων και αύξησης του προϋπολογισμού ώστε η στελέχωση των τμημάτων και το εφημεριακό πρόγραμμα να καταρτίζονται με γνώμονα τόσο την ασφαλή εφημέρευση του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού όσο και την αποφυγή της ψυχοσωματικής εξουθένωσης του προσωπικού που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέες παραιτήσεις. Θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε ως προς την στελέχωση και την ποιοτική αναβάθμιση του νοσοκομείου μας και οι οποιοιδήποτε πανηγυρισμοί είναι άτοποι και προκλητικοί.  

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ανάπτυξη αυτόνομου ΤΕΠ θα είναι θετική για την παροχή υπηρεσιών Υγείας στο νησί μας εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί μέσα από την ορθή στελέχωση μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και θα είμαστε αντίθετοι απέναντι στην διοίκηση, για την οποιαδήποτε αυθαιρεσία της έναντι ιατρών, κατά την λειτουργία του».

Τα μέλη της ΕΓΕΣΥΚ (πλην των δύο μελών του ΠΑΜΕ)

Χρυσούλα Μαραγκού, Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

Φώτης Παπαβλασόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

 Ηλίας Παπανικολάου, Γραμματέας ΕΓΕΣΥΚ

Πέτρος Πολιτάκης, Αναπλ.Γραμματέας ΕΓΕΣΥΚ

Μάρκο Μπόσκολο, Μέλος ΕΓΕΣΥΚ