Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας κοιτάξουμε την Περιφέρειά μας, λοιπόν!

editorial
28 Μαΐου 2020 / 20:47

Το υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, και στις δυο πιο πρόσφατες επισκέψεις του στην Κέρκυρα. Την αποκατάσταση της διοικητικής αρτιμέλειας των Ιονίων Νήσων, αρχής γενομένης από την ανασύσταση της Υγειονομικής της Περιφέρειας. Το αποφάσισαν το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας. Ομόφωνα! Τι λείπει;

Γιατί επανέρχεται ξανά και ξανά η αναβολή της εφαρμογής ενός σεναρίου διοικητικής αποδιοργάνωσης, σε ότι τουλάχιστον αφορά στην Κέρκυρα και τα Ιόνια, να εντάσσονται διοικητικά σε μια ελληνική, κυριολεκτικώς «μακροπεριφέρεια», που ξεκινάει από το Σιδάρι και φτάνει έως το ακρωτήριο Ταίναρο;

Μας καθησύχασαν. Μην δίνετε βάση στην τροπολογία. Βασικά τροποποιούμε την ημερομηνία εφαρμογής της αναδιάρθρωσης, αφήνοντας τα πράγματα όπως τα ξέρατε.

Κοινοβουλευτικοί διαπίστωσαν ότι αυτή η κατά τα λοιπά αθώα τροπολογία επανέρχεται τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Μάλιστα κάθε φορά που εμφανίζεται, τροφοδοτεί και τα ΜΜΕ, στα Γιάννενα που πανηγυρίζουν, στην Κέρκυρα που διαμαρτύρεται! Έχουμε στο αρχείο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Μπάστα, ως εδώ λοιπόν! Μπείτε επιτέλους στην ουσία. Γιατρέψτε την αναπηρία, στην οποία η διαχρονική γραφειοκρατία καταδίκασε (και) την Ιόνια Περιφέρεια, μετατρέποντας τον ελληνικό διοικητικό χάρτη σε σταυρόλεξο.

Οι Κερκυραίοι διαδήλωσαν το 2000 για τη μη διάλυση τότε του Πε.Σ.Υ. Ιονίων, διαβλέποντας και την απειλή για ολόκληρο το περιφερειακό (επ)οικοδόμημα. Προϊόντος του χρόνου, αλίμονο, αυτό αντί να ακρωτηριασθεί, σάπισε!

Σήμερα, κυριολεκτικά που συζητείται ξανά κάτι τέτοιο στην ολομέλεια της Βουλής, είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για την ανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας, την στελέχωση και τον εξοπλισμό της.

Τώρα που το υγειονομικό προφίλ γίνεται πρωτεύον τεκμήριο επάρκειας και ως προς τον τουρισμό και τη φιλοξενία, μείζον πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε μια εποχή επαπειλούμενης βίαιης αναδιάταξης αγορών και προτιμήσεων στην σκιά της πανδημίας και της καραντίνας.

Αν είμαστε η Ρόδος, θα γράφαμε: ιδού!