Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γ. Μαχειμάρης για τις απώλειες του Βαγγέλη Στασινού και του Κάρολου Κλήμη

Γιώργος Μαχειμάρης
06 Απριλίου 2020 / 07:41

ΑΧΑΡΑΒΗ(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ). Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης εκπροσωπώντας το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες,

εξέδωσε το ανακοίνωση για την απώλεια του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Στασινού και του  λαογράφου και ιστοριοδίφη Οδυσσέα Κάρολου Κλήμη.
  
«Φτωχότερη η Κέρκυρα»
Βιώνουμε απώλειες από ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην κοινωνία της Κέρκυρας.
Στο προσκλητήριο :
«Χθές»…ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΤΑΣ, ο χαρισματικός άνθρωπος που ανέστησε τη λαϊκή παράδοση κι αφιέρωσε τη ζωή του σ αυτήν.
 
Σήμερα … Βαγγέλης Στασινός , ο εμπνευσμένος πνευματικός «Δασκάλος» .
 
Επέλεξε στη ζωή του το στίβο της εκπαίδευσης όπου διέγραψε μίαν αξιομνημόνευτη πορεία. Διακρινόταν για τις γνώσεις του, την οξύνοια, το μεγαλείο της ψυχής του την καλοσύνη, την ανθρωπιά του. Ήταν ο εκπαιδευτικός που συνδύαζε την παιδαγωγική αυστηρότητα  με την παιδαγωγική χάρη κι ενστάλαζε στις ψυχές  των μαθητών του  το «καλό κι αγαθό». Τους ενέπνευσε την αγάπη για τη μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια, τους ανοικτούς ορίζοντες, την ελευθερία, την αυτοβουλία, την εργατικότητα, την κοινωνική προσφορά. Μεταλαμπάδευσε αξίες και ιδανικά αιώνια, όπως την αγάπη για τον τόπο μας, την αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα, την εν συναίσθηση.
 
Πάντα πλήρως κι έγκυρα ενημερωμένος με άποψη τεκμηριωμένη κι εμπεριστατωμένη, διατύπωνε ξεκάθαρα προβληματισμούς και θέσεις κινητοποιώντας τις αντιδράσεις του συνομιλητή του.
Είχε το χάρισμα ν' αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων, των μαθητών του, των συναδέλφων του, να εμπνέει σεβασμό με μια διάχυτη καλοσύνη.
Με το παράδειγμα των πράξεων και της δημιουργικότητας του μας έμαθε με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι ένα όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα με μεθοδική και συνεχή προσπάθεια.

Σε δεδομένη ευκαιρία προειδοποιούσε ότι για κάθε αγώνα ελλοχεύει ο κίνδυνος ν ανακαλύψει κανείς μια μέρα ότι τα ιδανικά για τα οποία πάλευε δεν ήταν πάρα  «ἕνα πουκάμισο ἀδειανὸ» ή, όπως το θέτει ο Ρίτσος στην δική του Ελένη, για «λόγια» που «χαλαρωμένα, κούφια ἐμεῖς τὰ γεμίζαμε μὲ ἄχυρο ἢ πίτουρο, νὰ πάρουν σχῆμα…». Αλλά και ότι, δεν υπάρχει δικαιολογία και όπως έγραψε ο Καζαντζάκης , έχουμε χρέος να προσπαθούμε ν αλλάξουμε τον κόσμο και να αισθανόμαστε υπεύθυνοι αν δεν τα καταφέρουμε.
 
Θα θυμόμαστε πάντα το σοβαρό του λόγο και την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του. Ευχόμαστε η σύζυγος του να ξεπεράσει την περιπέτεια που βιώνει.
 
Και το προσκλητήριο συνεχίζεται με τον λαογράφο και ιστοριοδίφη Οδυσσέα Κάρολο Κλήμη. Το διακεκριμένο κερκυραίο πολιτικό επιστήμονα-μελετητή με το πλούσιο συγγραφικό έργο.
 
Όλη του τη ζωή τη μοίρασε στην οικογένεια του και στην μελέτη της αγαπημένης του Κέρκυρας, το παρελθόν και το παρόν της.  Είχε μια απέραντη αγάπη στο Θεό αλλά και στους ανθρώπους, με καλοσύνη, απλότητα και ευγένεια ψυχής.
 
Για τον λαϊκό πολιτισμό που διακόνησε και προικοδότησε με ευθύνη κτήμα εσαεί στις επόμενες γενιές, η μνήμη του θα είναι ζωντανή και διαρκής μέσα από το έργο του.
 
Στις  οικογένειες τους και στους οικείους τους, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.