Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιος θα τα κάνει όσα σκέφτεστε;

Editorial
05 Σεπτεμβρίου 2019 / 13:25

Ο κοινός τόπος των μεγάλων ελλείψεων της Κέρκυρας στις υποδομές είναι η απουσία του Φορέα

που θα έτρεχε τα προγράμματα χρηματοδότησης για την αποκατάστασή τους. Σκουπίδια, δρόμοι και νερό, σ' αυτή την αδυναμία σκοντάφτουν. Ποιος να υλοποιήσει την επένδυση των εκατομμυρίων, που απαιτείται για τη δημιουργία της σύγχρονης εγκατάστασης διαχείρισης, μαζί με τα προγράμματα διαπαιδαγώγησης του κοινού ώστε ν' αλλάξει νοοτροπία και να συμβάλει θετικά; Ο ΣΥΔΙΣΑ με τη διοίκηση και τους μετρημένους στα δάχτυλα υπαλλήλους;

Αναλόγως, και μια και έρχεται χρόνο με το χρόνο σφοδρότερο το τσουνάμι της λειψυδρίας, ποιος να υλοποιήσει την επένδυση των εκατοντάδων εκατ. που προβλεπόταν στο έργο των φραγμάτων; Η καλλικράτεια ΔΕΥΑΚ ως η άλγεβρα των περίπου Υπηρεσιών των αλήστου καποδιστριακών Δήμων, που δεν κατόρθωσε, εννιά χρόνια τώρα, να εγκαταστήσει υδρόμετρα σ' όλο το νησί ώστε να χρεώνει την κατανάλωση νερού; Όσο για τους δρόμους, η πολυαρχία του ανήκειν σε γενική κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους, συμπληρώνεται από την επανειλημμένα διαπιστωμένη αδυναμία να συσταθεί ένας Φορέας που νάχει την ευθύνη της συντήρησης και της αποκατάστασης του οδικού δικτύου με όλα τα ντεσού του (διαγραμμίσεις, αποψιλώσεις, φανάρια).

Όλα αυτά συνθέτουν την υστέρηση της τοπικής Διοίκησης τόσο απέναντι στα θέματα που εντέλλεται να διαχειριστεί όσο και έναντι των ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και δραστηριοτήτων. Αυτά όταν δεν εμφορούνται από την αλαζονική πεποίθηση ότι δηλ. το Δημόσιο μια χρήση έχει να τους υπηρετεί, συνήθως αφίστανται υποχρεώσεων, που έχουν αναλάβει εξαιτίας της αδυναμίας του Δημοσίου να εποπτεύσει την ικανοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων. Εξυπακούεται ότι και όταν παρατηρείται τέτοια αδυναμία με την αντίθετη φορά, το αποτέλεσμα είναι επίσης επιζήμιο, άδικο και ετεροβαρές.

Οι ως άνω διαπιστώσεις, που αποτελούν κοινό κτήμα και εδραιωμένη πεποίθηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, διέλαθαν την προεκλογική ρητορική. Η ανάγκη όμως μιας σύγχρονης διοικητικής αρχιτεκτονικής σε τοπικό επίπεδο με πόρους και αρμοδιότητες θα υπενθυμίζεται διαρκώς από τις καθημερινές ανάγκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αλίμονο, η κατάσταση βρίσκεται, από αναβολή σε αναβολή, σήμερα στη μη παρέκει!