Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η σχέση σήματος προς θόρυβο, τεκμήριο ποιότητας

editorial
23 Μαΐου 2019 / 14:49

Δεν πρόκειται για προεκλογική καμπάνια πια αλλά για θόρυβο! Η ποιότητα της πολιτικής προετοιμασίας και το υπονομευμένο σύστημα μαζικής επικοινωνίας γύρισαν μπούμεραν. Κι έτσι ενώ ξοδεύτηκαν του κόσμου τα λεφτά (σ.σ. στο περιβάλλον μιας πτώχευσης για να μην ξεχνιόμαστε) κανείς δεν μπορεί να νιώθει περισσότερο ενημερωμένος απ΄ όσο ήταν πριν επικρατήσει αυτό το ντελίριο, που ευτυχώς κορυφώνεται σε μερικά 24ωρα και τερματίζεται.

Ψάχνοντας το τι έφταιξε, διαπιστώνεται αρχικώς μια πολιτισμικού χαρακτήρα δυσλειτουργία. Κοινωνία και παλιοί μηχανισμοί υστερούν καταφανώς των νέων επικοινωνιακών δεδομένων (σ.σ. και δεν εννοούνται βεβαίως εφαρμογές, όπως των κοινωνικών δικτύων) αλλά και των πολιτικών και των διοικητικών. Έτσι αυτό που παρατηρήθηκε κατά την τρέχουσα θητεία των τοπικών διοικητικών Αρχών, εμφανίστηκε και κατά την προεκλογική περίοδο. Λόγια και δράσεις χαμηλής αποτελεσματικότητας, αναιρούμενα από την αναπόφευκτη επικάλυψη, που διευκολύνεται από τις τεχνολογικές εφαρμογές λόγου και μαζικής επικοινωνίας. Εν ολίγοις πριν δοθεί η απάντηση είχε ξεπροβάλει το νέο ερώτημα, που καθιστούσε την απάντηση παρωχημένη και ανενεργή. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν ο υποψήφιος λόγος κατέφευγε είτε σε αυτονόητες αναφορές είτε σε τεχνάσματα που γρήγορα ξεθώριαζαν στην κουρασμένη μνήμη πολιτών που βομβαρδίζονται από τα χαράματα μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα από λογής λογής μηνύματα πολιτικά και εμπορικά. Πόσα ν' αντέξει κι αυτό το μυαλό;

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι τοπικές ούτε σημερινές. Αφορούν σε μια θεότρελη κατάσταση που βιώνει ο νέος, δυτικός άνθρωπος, ο περιστοιχιζόμενος από συσκευές επικοινωνίας, που τον σκλαβώνουν σ' έναν πιεστικά, αγοραίο πολιτισμό από τον οποίο δύσκολα μπορεί να διαφύγει. Σ' αυτόν τον πολιτισμό βαπτίστηκε και η πολιτική, μεταλλάσσοντας τις λέξεις σε key words, αφυδατώνοντάς τες όσο και τα νοήματα, που χάνουν έτσι τη δυναμική τους.
Αλήθεια ποιος πιστεύει, δεδομένων των συνθηκών, του μεγέθους των προβλημάτων και του τρόπου της εμπλοκής των πολιτών/δημοτών ότι χαράζει μια καινούργια κατάσταση για τη Χώρα, την Περιφέρεια και τον Δήμο; Και τούτο ανεξαρτήτως ποιος θα επικρατήσει εδώ και 'κει! 
Βεβαίως και δεν είναι όλοι ίδιοι όμως αυτός ο σαρωτικός πολιτισμός της πολιτικής διοίκησης, της επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου, λειτουργεί σαν blender, που αλέθει μαζί με τα λεγόμενα και το μυαλό μας, μεταβάλλοντας τα πάντα σε ένα ακόμα δημοσιογραφικό στερεότυπο σε επιβεβαίωση της βαθύτατης κρίσης αξιών που περνάμε.