Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μια γιορτή αφήγησης: Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε»

Μάγδα Κοσσίδα
27 Απριλίου 2017 / 09:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική» σας καλούν σε μια γιορτή αφήγησης την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα).

Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου «Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε». Επιμέλεια παράστασης: Μάγδα Κοσσίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των παρακάτω φορέων: Σύλλογος Γυναικών Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κάτω Κορακιάνας, Χορωδία Φαιάκων Κέρκυρας, Ζαχαροπλαστείο Emeral.
Βιογραφικό κ. Κοσσίδα
Η  Μάγδα Κοσσίδα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αφηγήτρια που ζει και εργάζεται στην Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια. Σπούδασε Ιστορία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ασχολήθηκε με την Ψυχοπαιδαγωγική εφαρμογή των παραμυθιών. Πραγματοποίησε μια σειρά τριμηνιαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων δημιουργικής γραφής σε σχολεία και νηπιαγωγεία του Στρασβούργου από το 1995 μέχρι το 2007. Δούλεψε ως καθηγήτρια στην σχολή νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών του Στρασβούργου από το 1999 μέχρι το 2006. Τα έτη 2002 μέχρι 2004 ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της αφηγηματικής τέχνης για την προσχολική ηλικία με μια σειρά από εργαστήρια που δίδαξε σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς στην Αλσατία. Αυτή η εμπειρία την οδήγησε στη πραγματοποίηση μιας σειράς σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και εργαστηρίων σε Γηροκομείο του Saint Louis, με κεντρικό θέμα: «Από την ανάμνηση στην μνήμη: η συμβολή του προφορικού λόγου στην αποκατάσταση της μνήμης των υπερηλίκων». Η έρευνα αποτυπώθηκε και εκδόθηκε στο βιβλίο: «Εκεί που είσαι, ήμουνα».
Συνεργάζεται με το κέντρο προφορικής λογοτεχνίας της Γαλλίας (CLIO: Conservatoire contemporain de littérature orale) από το 2005 μέχρι σήμερα. Διετέλεσε μέλος της ομάδας  fahrenheit 451 και  μελέτησε την επική ποίηση υπό την επίβλεψη του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της αφηγηματικής τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτή του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας. Παρουσίασε τον Διγενή Ακρίτα στο festival d’ Avignon το 2007. Ανέλαβε την εκπαιδευτική δράση του κέντρου στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, όπου εφάρμοσε δημιουργικά εργαστήρια αφηγηματικής τέχνης. Τα έτη 2008 μέχρι 2010 συμμετείχε στο πρόγραμμα: «Η τέχνη στα νοσοκομεία», που είχε στόχο την καλυτέρευση της διαμονής των νοσηλευουμένων,  προτείνοντας μια σειρά από πρωτότυπες και ειδικά προσαρμοσμένες παραστάσεις. Τα έτη 2011 μέχρι 2014 ανέλαβε εργαστήρια στο θεραπευτικό ινστιτούτο για παιδιά με ειδικές ανάγκες του Blois: ITEP. Το 2012 πραγματοποίησε εργαστήρια και παραστάσεις σε φυλακές στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Σημαντική επιτυχία σε Γαλλία και Ελβετία σημείωσε η παράσταση: «Ηρακλής». Το 2015 ανέβασε την παράσταση: «l'étrange vitalité d'une langue morte: η παράξενη ζωντάνια μιας νεκρής γλώσσας», την οποία παρουσίασε στο θέατρο Mandapa στο Παρίσι και σε συνέχεια σε πολλά λύκεια της Γαλλίας με κύριο στόχο την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας. Η ενασχόληση της με την ελληνική μυθολογία την οδήγησε σε μια σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Γαλλία και που έχουν σαν θέμα: «Γιατί και πώς η Ελληνική Μυθολογία;»
Πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ αφήγησης στην Γαλλία, Ελλάδα και Ελβετία. Αφηγείται  σε διάφορους χώρους, όπως θέατρα, βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία, φυλακές, ιδρύματα, δρόμους, πλατείες και άλλα. Τον Δεκέμβριο του 2014 δημιούργησε στην Ελλάδα την ομάδα ΠΕΠΛΟ: «Πειραματικό εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας», που θέτει σαν κύριο στόχο, την διάδοση μεγάλων εμβληματικών λογοτεχνικών έργων στο ευρύ κοινό μέσω της προφορικοποίησης. Η παράσταση ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ παρουσιάζεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Απριλίου 2017, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η Ελληνική της καταγωγή και παιδεία τρέφει το έργο της. Αφηγείται σε γαλλικά και ελληνικά.