Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος: Ο «Άγνωστος Στρατιώτης» της Ευρώπης η Ανουντσιάτα (video)

Ανουντσιάτα
10 Αυγούστου 2020 / 18:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το 2023 εκτιμάται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Ανουντσιάτας. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης μίλησαν με ενθουσιασμό για την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευφορία τους για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Ανουντσιάτας η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η αναστήλωση του καμπαναριού, υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης, είναι χρόνιο ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από πολλές παλινωδίες αλλά και έντονη κοινωνική πίεση, το έργο εντάχθηκε  στο ΕΣΠΑ και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος. «Το μνημείο θα έπρεπε να αναδειχθεί ως «ο Άγνωστος Στρατιώτης» της Ευρώπης, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπιτέρης, ενώ η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου το 1827 που αποτέλεσε το ορόσημο της αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού στην Ευρώπη. 

Η εργολαβία προβλέπει συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των τμημάτων του κωδωνοστασίου, το οποίο είναι το μοναδικό τμήμα που απέμεινε μετά τις εμπρηστικές βόμβες των ναζί το 1943 και την μετέπειτα κατεδάφιση του ναού.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.