Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βράβευση του μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή στην Κέρκυρα

Βύρωνας Φιδετζής
26 Ιουλίου 2023 / 16:51
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Στο πλαίσιο της 5ης Μεσογειακής Συνάντησης Τάξεων Βιολοντσέλου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο σπουδαίος Έλληνας μαέστρος, βιολοντσελίστας και μελετητής της νεοελληνικής μουσικής, Βύρωνας Φιδετζής, βρέθηκε στην Κέρκυρα και βραβεύτηκε για την πλούσια και πολυετή προσφορά του στη μουσική συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, του απονεμήθηκε το βραβείο «Artis Peritissimus», που έχει καθιερώσει το Mediterranean Network for Musik. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία την Τρίτη 25 Ιουλίου, κατά τη δεύτερη ημέρα της 5ης Μεσογειακής Συνάντησης Τάξεων Βιολοντσέλου η οποία διεξάγεται στην Κέρκυρα το διάστημα 24 – 29 Ιουλίου 2023.

Προλόγισε ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστας Καρδάμης, αναφερόμενος στην πορεία και το έργο του Βύρωνα Φιδετζή, ενώ ακολούθως του επιδόθηκε το βραβείο από τον Καθηγητή του Τ.Μ.Σ. και γενικό συντονιστή του Mediterranean Network for Musik, Γιάννη Τουλή.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βύρωνας Φιδετζής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο δεσμό του με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και στις προοπτικές για τους νέους βιολοντσελίστες και μουσικούς γενικότερα.

Ακολούθησε συναυλία κατά την ερμηνεύτηκε το έργο για σόλο βιολοντσέλο Isme ne gerek var με σολίστ Musa Eren İşkodrali από το Trakya (sic) University State Conservatory, καθώς και το Requiem (op.66) του David Popper για τρία βιολοντσέλα και πιάνο με τους Musa Eren İşkodrali, Pedro Bielscowsky (από το Τμήμα Μουσικής του Universidade de Brasilia), Γιάννη Τουλή και την Başak Gören Han (από το Dokuz Eylül Universitesi).

Η 5η Μεσογειακή Συνάντηση Τάξεων Βιολοντσέλου

Η αυλαία της 5ης Μεσογειακής Συνάντησης Τάξεων Βιολοντσέλου είχε ανοίξει μια ημέρα νωρίτερα (Δευτέρα 24 Ιουλίου) με την εναρκτήρια συναυλία της που έλαβε χώρα επίσης στην Ιόνιο Ακαδημία, ο Ισπανός τσελίστας José Enrique Bouché Babiloni από το Conservatorio Superior «Salvador Seguí» de Castellón και ο συμπατριώτης του πιανίστας Juan Carlos Cornelles, ερμήνευσαν τις Tρεις σονάτες για βιόλα da gamba και τσέμπαλο obbligato (BWV 1027 – 1029) του Johann Sebastian Bach.

Θα ακολουθήσουν το ρεσιτάλ με έργα για βιολοντσέλο και πιάνο Κυπρίων συνθετών (Πέμπτη 27/07/2023, 19:30, Ιόνιος Ακαδημία), η συναυλία των διδασκόντων (Παρασκευή 28/07/2023,  20:00, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης) και, τέλος, η καταληκτική συναυλία της ορχήστρας βιολοντσέλων της 5ης Μεσογειακής Συνάντησης Τάξεων Βιολοντσέλου (Σάββατο 29/07/2023, 19:00, Ιόνιος Ακαδημία). Όλες οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι η 5η Μεσογειακή Συνάντηση Τάξεων Βιολοντσέλου πραγματοποιείται φέτος στην Κέρκυρα, επιστρέφοντας έτσι στον τόπο όπου είχε ξεκινήσει το 2016 ως μια πρωτοβουλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του καθηγητή του, Γιάννη Τουλή. Συμμετέχουν δεκάδες σπουδαστές από όλο τον κόσμο, αλλά και διδάσκοντες από οκτώ χώρες, υλοποιώντας τις δράσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν μαθήματα, διαλέξεις εργαστήρια και συναυλίες.

Λίγα λόγια για τον Β. Φιδετζή

O Βύρων Φιδετζής είναι γόνος μουσικής οικογένειας. Γεννήθηκε το 1945 στην Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποίησε τις πρώτες του μουσικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, πλάι σε δασκάλους όπως ο Μανώλης Καζαμπάκας (βιολοντσέλο) και ο Σόλων Μιχαηλίδη (ανώτερα θεωρητικά). Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο και στη διεύθυνση ορχήστρας στην Βιέννη.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 κι έπειτα έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες ελληνικές καθώς και με πολλές ξένες συμφωνικές ορχήστρες, είτε ως σολίστ, είτε ως μαέστρος (προσκεκλημένος, αλλά και μόνιμος κατά καιρούς στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ορχηστρών σε Ρωσία, Βουλγαρία κ.α.).

Ως μελετητής της νεοελληνικής μουσικής έχει αναδείξει και αποκαταστήσει πληθώρα έργων Ελλήνων μουσουργών (μεταξύ των οποίων και έργα Επτανησίων, όπως ο Μάντζαρος, ο Σαμάρας, ο Καρρέρ κ.ά.), κάποια εκ των οποίων θεωρούνταν χαμένα. Επιπροσθέτως, πολλά από αυτά τα έχει ηχογραφήσει ή τα έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση, ως μαέστρος.

Για τη δράση του και για την εν γένει προσφορά του στη νεοελληνική μουσική έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την Ακαδημία Αθηνών, η οποία και του απένειμε το Μουσικό Βραβείο «Σπύρος Μοτσενίγος» (1975). Επίσης, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2010).

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».