Σάββατο 18.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Βραβείο για την «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα»

Βράβευση
01 Απριλίου 2024 / 10:37

Η βράβευση αφιερώθηκε στη μνήμη του εμπνευστή αυτής της πρωτοποριακής έκδοσης, Καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη, η πρόσφατη εκδημία του οποίου άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη βράβευση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (έτος ίδρυσης 1928) του πρώτου τόμου της «Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα».

Πρόκειται για μια έκδοση του Ωδείου Αθηνών και του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσής του, η οποία παραλλήλως είναι αποτέλεσμα της εμβριθούς έρευνας, των νεωτερισμών και των δράσεων που πραγματοποιούνται από το 2000 στο Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα στις 11.3.2024 στο ιστορικό θέατρο Ολύμπια της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η απονομή των ετήσιων Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Στο πλαίσιο αυτού του έγκυρου και πολυετούς θεσμού απονεμήθηκε το Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος 2022/23 στον πρώτο τόμο της «Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» σε επιμέλεια Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη, Στέλλας Κουρμπανά.

Όπως εμφατικά τόνισε η κριτική επιτροπή των βραβείων, η σημαντικότατη αυτή διάκριση δόθηκε για να υπογραμμίσει «την πρωτοβουλία της συστηματικής παρουσίασης της μακραίωνης νεοελληνικής μουσικής δημιουργίας με όρους συλλογικής επιστημονικής έρευνας πανεπιστημιακού επιπέδου και επειδή η έκδοση αποτυπώνει τη μετάβαση προς μια νέα θεώρηση της ιστορίας της Ελληνικής Μουσικής.»

Το βραβείο παρέλαβαν η Στέλλα Κουρμπανά (Δρ ΤΜΣ/ΙΠ και Έφορος του Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου Αθηνών) και ο Κώστας Καρδάμης (Αν. Καθηγητής ΤΜΣ/ΙΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής) μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών και Αν. Καθηγητή του ΤΜΣ/ΙΠ, Νίκο Τσούχλο.

Όπως ήταν εύλογο η βράβευση αφιερώθηκε στη μνήμη του εμπνευστή αυτής της πρωτοποριακής έκδοσης, Καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη, η πρόσφατη εκδημία του οποίου άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς και το χρέος της συνέχισης του νεωτερικού και λεπτομερούς ερευνητικού έργου.

Ο επόμενος τόμος της σειράς, ο οποίος καλύπτει την περίοδο 1864-1919, θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα.