Συνεχείς οι εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες των τριών Φιλαρμονικών της πόλης
Με πολλές εκδηλώσεις να έχουν ανακοινωθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες
Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η τριήμερη «Διεθνής Ακαδημία Κλαρινέτου» που διοργάνωσε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά). Προσκεκλημένοι διδάσκοντες ήταν τέσσερις διεθνώς καταξιωμένοι κλαρινετίστες και παιδαγωγοί του συγκεκριμένου οργάνου: ο Philippe Cuper (Κορυφαίος Κλαρινετίστας της Paris National Opera, Επισκέπτης Κορυφαίος στην Berliner Philharmoniker, μέλος της Lucerne Festival Orchestra, Καθηγητής του Conservatoire de Versailles), ο Σπύρος Μουρίκης (Κορυφαίος Κλαρινετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μέλος της Utopia Orchestra, Επισκέπτης Κορυφαίος στην MusicAeterna Orchestra, Καθηγητής στο Goldsmiths University), ο Robert Oberaigner (Κορυφαίος Κλαρινετίστας Staatskapelle Dresden, μέλος του Concerto Köln της Dresden Festival Orchestra, Διδάσκων στην Ακαδημία Gustav Mahler του Bolzano) και ο Marco Thomas (πρώην Κορυφαίος Κλαρινετίστας της Berliner Philharmoniker, μέλος της Utopia Orchestra, Καθηγητής του Hochschule für Künste Bremen). Με τη συναυλία τους, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Φιλαρμονικής, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες της διοργάνωσης. Γενικότερα, στο πλαίσιο του εν λόγω σεμιναριακού τριημέρου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος σε μαθήματα και εργαστήρια απευθυνόμενα σε διαφορετικά επίπεδα μαθητών και σε μουσικούς με τριετή τουλάχιστον ενασχόληση με το κλαρινέτο, σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν το μέγιστο σε κάθε τεχνικό και ηλικιακό επίπεδο.
Πέραν του σεμιναρίου για τα κλαρινέτα, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, επταμελές Σύνολο Πνευστών της Παλαιάς Φιλαρμονικής συμμετείχε και στη συναυλία του Rock School Corfu που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου Κέρκυρας. Η επόμενη εκδήλωση της Παλαιάς Φιλαρμονικής είναι εκείνη του Συνόλου Κρουστών της (προετοιμασία/διεύθυνση: Μάριος Μουζακίτης, Νίκος Μεταλληνός) στη μουσική βραδιά που διοργανώνει η Ένωση Παλαιών Προσκόπων την Κυριακή 9 Ιουλίου και πάλι στον χώρο του Προσκοπείου
Ακολούθησε, το Σάββατο 1η Ιουλίου η πρώτη επίσημη ανοικτή εκδήλωση της νεοσύστατης Σχολής Μελοδράματος - Μουσικού Θεάτρου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος». Ο λόγος για τη συναυλία που έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία με ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από οπερατικά αποσπάσματα τα οποία ερμήνευσαν (με τη συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ στο πιάνο) η υψίφωνος και η υπεύθυνη της Σχολής Έλλη Καρύδη, η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδη, η υψίφωνος Κρίνθη Ζήρα, η υψίφωνος Έυα Καργιοφύλη, η υψίφωνος Μαργαρίτα Στάντλερ ο βαρύτονος Παντελής Κοντός, ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης και ο προσκεκλημένος διεθνούς φήμης βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Κατά την παρουσία του στην Κέρκυρα, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης πραγματοποίησε στο ίδιο πλαίσιο και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Η Σκηνική Αγωγή στο Μουσικό Θέατρο» (την Πέμπτη 29 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Φ.Ε. «Μάντζαρος»). Στη διάλεξή του αυτή έκανε αναφορά σε ορισμένες από τις βασικότερες παραμέτρους που διαμορφώνουν τη συνολική στάση ενός λυρικού τραγουδιστή επί σκηνής, όπως η προσέγγιση των ρόλων που καλείται να ερμηνεύσει. Επόμενη σημαντική εκδήλωσης της Φ.Ε. «Μάντζαρος» είναι η συναυλία της Μπαντίνας της, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Ιουλίου.
Επίσης στον τομέα του λυρικού τραγουδιού, τη σκυτάλη παίρνει η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας "Καποδίστριας" με το σχετικό σεμινάριο που διοργανώνει το διάστημα από 10 έως 15 Ιουλίου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους λυρικούς καλλιτέχνες καθώς και σε σπουδαστές μονωδίας Ωδείων (από Β' Ανωτέρα τουλάχιστον) και φοιτητές Μουσικών Τμημάτων Πανεπιστημίων της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Στο σεμινάριο θα διδάξουν η μεσόφωνος και υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου (στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο σεμινάριο) και η πιανίστα Μπήλιω Μωραϊτου – Καβαλιεράτου. Τα πρωινά και απογευματινά μαθήματα θα διεξαχθούν στο κτήριο Φιλαρμονική "Καποδίστριας", ενώ η τελική συναυλία των σπουδαστών του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» το Σάββατο 15 Ιουλίου. Εξάλλου, η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» έχει προαναγγείλει και τη διεξαγωγή διήμερου master class τρομπέτας τον ερχόμενο Αύγουστο (8 & 9/8) με διδάσκοντα τον διακεκριμένο Ιταλό τρομπετίστα Andrea Giuffredi. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».